Life

Secretul îngrășămintelor bio pentru castraveți delicioși! Fertilizarea nu a fost niciodată așa ușoară

Îngrășămintele bio și fertilizarea fără chimicale a castraveților asigură o recoltă bogată de legume mai delicioase ca oricând.
02.10.2021 | 13:40
Secretul ingrasamintelor bio pentru castraveti deliciosi Fertilizarea nu a fost niciodata asa usoara
Castravetii bio sunt deliciosi, iar ingrasamintele usor de produs Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Castraveții sunt printre legumele favorite de pe masa românilor, fie că vorbim de cei proaspeți, fie că sunt murați. Dar pentru a-i avea pe cei mai buni castraveți pe masă trebuie respectate anumite reguli, iar fertilizarea și îngrășămintele bio.

Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio

Chiar dacă nu au aceeași eficiență ca și îngrășămintele chimice, fertilizarea bio asigură niște castraveți fără chimicale și, de cele mai multe ori, un gust superior al legumei.

ADVERTISEMENT

Cele mai ușoare metode de a face îngrășămintele bio cu produse din casă, conform Agrointeligența, sunt folosirea unor produse pe care le găsim în orice gospodărie, din resturile pe care le găsim.

Îngrășământ bio se poate face din coji de pâine neagră

Pentru o soluție de fertilizare cu îngrășăminte bio puteți folosi coji de pâine neagră, drojdia din pâine fiind secretul. Iar tot ce aveți nevoie este la îndemâna oricui: o găleată, coji de pâine neagră, apă curată și o piatră mai mare sau o greutate.

ADVERTISEMENT

Rețeta unui asemenea îngrășământ este simplă: umpleți două treimi din găleată cu coji de pâine, pentru restul adăugați apa și așezați deasupra piatra sau greutatea pentru ca în momentul în care fermentează pâinea să nu se ridice. Găleata trebuie pusă la căldură pentru șapte zile, iar apoi este bună de folosit.

Conform sursei citate, o jumătate de litru din soluție pentru fiecare tufă de castraveți este suficientă, îngrășământul fiind pus, la rădăcină, o dată pe săptămână.

ADVERTISEMENT

Îngrășăminte eficiente împotriva făinării castraveților

Un alt îngrășământ bio pentru castraveți, mai ales în cazul în care le lipsește potasiul și i se îngălbenesc frunzele sau se făinează leguma este cel pe bază de cenușă.

Rețeta este simplă: adăugați două pahare de cenușă într-un litru de apă clocotită, lăsați-le la infuzat o zi, iar apoi, cu acest amestec, stropiți plantele afectate de îngălbenire sau de făinare.

ADVERTISEMENT

O altă soluție eficientă împotriva făinării este un amestec de lapte acru cu apă, în proporții egale, acest îngrășământ putând fi folosit o dată pe săptămână pentru castraveții afectați.

Tot împotriva făinării se mai poate face o soluție de 10 grame de bicarbonat de sodiu amestecate în 10 litri de apă la care au fost adaugate și 50 de grame de săpun lichid. După ce soluția este amestecată bine, tufele de castravețitrebuie stropite din abundență cu rezultatul.

Decoctul de ceapă, îngrășământ minune pentru castraveți

Pentru castraveți la care s-a folosit o fertilizare cu îngrășăminte bio se poate folosi un simplu decoct de ceapă, cu atât mai mult cu cât este simplu și foarte rapid de preparat.

Tot ce aveți nevoie este un pahar de coji de ceapă și o găleată de apă curată. Cei 10 litri de apă se dau în clocot, după ce, în prealabil, au fost adăugate cojile de ceapă. Se ia găleata de pe foc, se lasă două ore, iar apoi soluția este gata de folosit pe frunzele de castraveți.

ADVERTISEMENT