Life

Secretul pe care puține gospodine îl știu! Cum poți păstra carnea pentru friptura de porc proaspătă mai mult timp

Carnea de porc este una dintre ”delicatesele” momentului, iar în această perioadă românii cumpără cantități importante. Cum se păstrează carnea corect?
29.12.2023 | 16:11
Secretul pe care putine gospodine il stiu Cum poti pastra carnea pentru friptura de porc proaspata mai mult timp
Depozitarea cărnii de porc are anumite secrete / Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Românii cumpără în perioada Sărbătorilor de Iarnă cantități importante de carne de porc. Fie că fac ”pomana”, fie că se răsfață cu sarmale, fripturi sau alte delicatese, cărnița nu lipsește din frigidere. Doar că, dacă nu este păstrată cum trebuie, carnea de porc poate provoca probleme serioase.

Cum se păstrează carnea de porc

Carnea de porc este, probabil, una dintre cele mai iubite alimente. Cel puțin în România, dacă este să ne luăm după statistici. Sau după nenumăratele feluri în care este preparată. Sau obiceiurile din această perioadă, imediat după Ignat, atunci când porcul este sacrificat pentru a fi transformat în delicatese de Sărbători.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, păstrarea cărnii de porc este problematică. De multe ori, dacă nu este ținută așa cum trebuie, se poate strica și, desigur, poate provoca grave probleme de sănătate celor care o consumă după ce a expirat. Totuși, gospodinele știu ce trebuie să facă pentru ca prospețimea cărnii de porc să nu fie pusă în pericol.

Depozitarea cărnii de porc se învârtește în jurul a câtorva secrete. Regulile pe care le vom expune mai jos sunt simplu de respectat și asigură prospețimea pentru o perioadă îndelungată de timp. ȘI, totodată, asigură sănătatea celor care o consumă, indiferent de felul în care o fac – friptă, fiartă sau prăjită.

ADVERTISEMENT

Carnea de porc nu trebuie recongelată

În primul rând, temperatura frigiderului este esențială. Carnea de porc ținută la frigider necesită un maximum de 4 grade Celsius. Dacă se scade temperatura din frigider nu este o problemă, prospețimea cărnii va fi asigurată pentru o perioadă mai lungă de timp.

Carnea de porc este bine să fie depozitată, în frigider, cât mai jos. În acest fel ne putem asigura că sucurile din carne nu se vor scurge pe alte alimente i, astfel, le vor altera. Nu ar strica să fie așezată într-o tavă sau în alt vas pentru a fi evitată contaminarea.

ADVERTISEMENT

Carnea de porc se păstrează cel mai bine într-un ambalaj închis ermetic. Pe lângă faptul că nu pătrunde aer și este evitată descompunerea mai rapidă, un ambalaj ermetic asigură și faptul că nu intră în contact cu alte alimente.

În cazul în care sunt mai multe sortimente de carne în frigider, nu ar strica să fie puse separat. Carnea de porc nu trebuie să stea lângă cea de vită, de exemplu. Și nici lângă alte preparate din carne, riscă să se contamineze și să se strice mai repede, susține spynews.

ADVERTISEMENT

Pentru ca durata în care carnea își păstrează prospețimea să fie cât mai lungă, este ideal ca locul în care e așezată să fie cât mai curat. Mai exact, frigiderul trebuie igienizat regulat, iar sertarul de carne are nevoie de o atenție sporită, mai ales că vorbim de preparate care se alterează rapid.

În cazul în care se dorește păstrarea pe termen lung, carnea de porc poate fi congelată. Doar că și acest procedeu trebuie făcut cu atenție. Este bine să fie porționată în bucăți cât mai mici, exact cât pentru o masă. Asta din cauză că, odată decongelată, carnea nu mai trebuie recongelată. Riscul de alterare este unul foarte ridicat.

ADVERTISEMENT