Life

Temperatura ideală care trebuie să fie în frigider. La cât să dai termostatul ca să economisești energie electrică. Așa salvezi bani la factura lunară

Cum te asiguri că ai setat temperatura optimă în frigider. Trucul care te poate salva de facturile imense la energie electrică
18.12.2023 | 17:06
Temperatura ideala care trebuie sa fie in frigider La cat sa dai termostatul ca sa economisesti energie electrica Asa salvezi bani la factura lunara
Cum te asiguri că ai temperatura optimă în frigider Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

În ultimele luni, românii au avut parte de multe surprize din partea facturilor la energia electrică. Poate că nu multă lume știe, dar unul dintre cei mai mari consumatori din casă este frigiderul. Iată la ce temperatură trebuie setat pentru a economisi energie.

Cum știi dacă ai sau nu temperatura optimă în frigider

Frigiderul este unul dintre electrocasnicele care nu lipsește din nicio locuință. Esențial pentru păstrarea și depozitarea alimentelor, acesta nu este niciodată scos din priză.

ADVERTISEMENT

Surprinzător sau nu, frigiderul se află pe lista celor mai mari consumatori de energie electrică. Mulți români plătesc facturi uriașe la curent, fără să știe un mic truc care le poate salva portofelul.

În funcție de modelul frigiderului, consumul de energie electrică diferă și el. Tocmai de aceea, cei de la Centrul de Consiliere pentru Consumatori au stabilit anumite praguri ale temperaturilor din interiorul acestui electrocasnic.

ADVERTISEMENT

Regula este foarte simplă. Fiecare grad în minus pe care îl setezi în frigiderul reprezintă o creștere la consumul de energie electrică. Potrivit specialiștilor, un grad în minus este echivalentul a șase procente pe factură.

Detaliul pe care nu mulți români îl pun în practică pentru a avea facturi reduse la energie

Tocmai de aceea, în interiorul frigiderului este recomandată o temperatură mai mare de până la ”maxim șapte grade Celsius”. Însă, această regulă nu se aplică și pentru congelator, căci acolo lucrurile sunt diferite.

ADVERTISEMENT

Pentru a te asigura că alimentele sunt păstrate în condiții optime în congelator, aici, temperatura maximă trebuie să fie de -18 grade. În funcție de această temperatură, dar și de alte specificații ale congelatorului, alimentele rezistă cât mai mult.

De exemplu, dacă un congelator are inscripționat pe el 4 stele, atunci produsele pot fi păstrate, fără nicio problemă, chiar și până la 3 luni. Însă, odată cu scăderea numărului de stele, scade și timpul de păstrare al alimentelor.

ADVERTISEMENT

Temperaturile din frigider se ajustează și ele în funcție de anotimp. Astfel, pe timpul verii, temperatura din frigider trebuie să fie cu două grade în minus față de cea de pe timpul iernii.

Iarna, însă, temperatura din frigider recomandată este de 4-5 grade. Acest interval diferă și de camera în care este amplasat frigiderul, dacă este sau nu răcoroasă.

De asemenea, contează foarte mult tipul de alimente care se regăsesc în el, dar și frecvența cu care deschizi ușa frigiderului.

ADVERTISEMENT
Tags: