News

Secretul pentru ca vaccinul AstraZeneca să aibă o eficiență de 81%. Ce spun cele mai recente studii

24.02.2021 | 19:52
Secretul pentru ca vaccinul AstraZeneca sa aiba o eficienta de 81 Ce spun cele mai recente studii
ADVERTISEMENT

Producătorii speră ca rezultatele celor mai recente studii clinice, unul care demonstrează o eficacitate de 81% a serului AstraZeneca dacă a doua doză este administrată la o distanță de trei luni de prima și cele ale unui studiu cu 30.000 de participanți, care include și persoane peste 65 de ani, vor readuce încrederea în serul dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, s-a arătat dispusă să se vaccineze cu serul anti COVID produs de AstraZeneca, pe fondul îngrijorărilor din ce în ce mai mari că utilizarea unuia dintre cele trei vaccinuri aprobate la nivelul UE a fost încetinită de comentariile nefavorabile ale oficialilor europeni de vârf, inclusiv președintele francez Emmanuel Macron.

ADVERTISEMENT

Respingerea vaccinului său în Europa este cea mai recentă într-o serie de probleme pentru AstraZeneca. După o luptă publică acerbă între companie și Uniunea Europeană din cauza priorității la livrare, blocul european se confruntă acum cu probleme legate de acceptarea beneficiarilor pentru dozele pe care le are.

“M-aș vaccina cu AstraZeneca fără să stau pe gânduri”

La începutul lunii februarie, Emmanuel Macron a declarat că Marea Britanie și-a asumat un risc autorizând vaccinul AstraZeneca atât de repede. Un studiu oficial german a găsit, de asemenea, dovezi că, deși eficient, vaccinul are efecte secundare mai severe decât cei doi principali rivali ai săi.

ADVERTISEMENT

„M-aș vaccina cu AstraZeneca fără să stau pe gânduri, la fel ca și cu produsele Moderna și BioNTech/Pfizer”, a declarat von der Leyen, relatează The Sydney Morning Herald.

Declarația este cu atât mai frapantă cu cât vine la o lună după ce Comisia Europeană a avut un schimb de scrisori și replici acide cu AstraZeneca potrivit cărora compania britanico-suedeză ar fi acordat prioritate livrării către Marea Britanie în fața UE, acuzații respinse de producătorul de medicamente.

ADVERTISEMENT

AstraZeneca a notificat UE că se așteaptă să livreze mai puțin de jumătate din vaccinurile COVID-19 pe care a fost contractată să le furnizeze în al doilea trimestru. Totuși compania a revenit cu o declarație conform căreia se străduiește să crească productivitatea pentru a livra cele 180 de milioane de doze promise.

Deficitul anunțat urmează unei reduceri semnificative a aprovizionării în primul trimestru și ar putea afecta capacitatea UE de a-și atinge obiectivul de vaccinare a 70% dintre adulți până în vară.

ADVERTISEMENT

Germanii evită serul AstraZeneca

În Germania, unde o preferință pe scară largă pentru vaccinul Pfizer a însemnat un număr tot mai mare de doze neutilizate de AstraZeneca, oficialii și politicienii au sugerat mai multe modalități de a se asigura că nu se irosesc.

Elke Breitenbach, senator pentru Afaceri Sociale din Berlin, a declarat că dozele neutilizate trebuie administrate celor 3.000 de persoane fără adăpost care locuiesc în adăposturile de urgență ale orașului.

Pe măsură ce școlile și grădinițele încep să se redeschidă după lockdownul impus în noiembrie, miniștrii federali și de stat ai Sănătății au refăcut luni regulile de vaccinare, astfel încât profesorii să poată avea acces prioritar la vaccinul AstraZeneca.

Ministrul Sănătății, Jens Spahn, a solicitat, de asemenea, direcționarea serului AstraZeneca către forțele de poliție și armata, după ce unii lucrători din domeniul sănătății și alți angajați din prima linie au refuzat primirea acestuia.

Liderii germani promovează vaccinul AstraZeneca

Liderii germani au lansat o campanie pentru a asigura publicul asupra faptului că vaccinul AstraZeneca funcționează.

“Vaccinul de la AstraZeneca este atât sigur, cât și extrem de eficient”, a scris pe Twitter Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel. „Vaccinul poate salva vieți”.

AstraZeneca spune că efectele secundare raportate – dureri de cap și alte dureri – sunt în conformitate cu observațiile din studiile sale clinice, iar studiile independente au constatat că efectele sunt pe termen scurt.

Germania a administrat până acum 5 milioane de doze de vaccin, sau aproximativ șase pentru fiecare 100 de rezidenți, plasând-o cu mult în urma țărilor precum Israel, Marea Britanie sau Statele Unite care au campanii de vaccinare mai agresive.

Majoritatea sunt doze de vaccin Pfizer, care a fost dezvoltat de BioNTech din Germania și care a fost administrat până acum persoanelor în vârstă și celor infirmi.

Din cele 1,5 milioane de doze de AstraZeneca care urmau să fi fost livrate până la sfârșitul săptămânii trecute, doar 187.000 au fost utilizate până acum, potrivit cifrelor de la m=Ministerul Sănătății și Institutul Robert Koch pentru boli infecțioase.

În timp ce cazurile de coronavirus au scăzut în ultimele săptămâni, rata declinului a încetinit, rata de incidență de șapte zile situându-se la aproximativ 60 de cazuri la 100.000.

Cele mai recente studii, o speranță pentru AstraZeneca

Respingerea vaccinului său în Europa este cea mai recentă într-o serie de probleme pentru AstraZeneca. Perceperea vaccinului ca un produs mai puțin bun este deosebit de problematică, având în vedere cât de important este pentru efortul global de imunizare.

Spre deosebire de vaccinurile ARN mesager de la Moderna și Pfizer și partenerul său german BioNTech SE, care ambele trebuie transportate și depozitate la temperaturi extrem de scăzute, serul AstraZeneca/Oxford trebuie doar refrigerat – ceea ce face mai ușor distribuirea în zonele mai puțin dezvoltate.

De asemenea, compania îl comercializează la preț de producție pe durata pandemiei, iar pentru țările cu venituri mici și medii în perpetuitate, făcându-l una dintre cele mai accesibile vaccinuri.

„O combinație de greșeli și ghinion, agravată de o acoperire mediatică nefericită și de comentarii ale unor politicieni, au subminat încrederea în acest vaccin”, spune Martin McKee, profesor de sănătate publică europeană la London School of Hygiene & Tropical Medicine, citat de Bloomberg. „Odată ce încrederea este pierdută, chiar dacă nejustificat, este foarte greu de restabilit”.

De când AstraZeneca și Oxford au anunțat rezultatele inițiale anul trecut, datele privind eficacitatea vaccinului în prevenirea infecției simptomatice au variat de la 60% la 90% din cauza cantităților și regimurilor de dozare diferite din studii.

O cercetare publicată în februarie a constatat că vaccinul a a avut o eficiență de 81%, cu un decalaj de trei luni între cele două doze. Dar Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) anunță eficiența la 60%, pe baza datelor din studiile pe care le-a folosit pentru aprobarea serului.

Datele studiilor din SUA la care participă aproximativ 30.000 de persoane sunt așteptate în următoarele săptămâni și ar putea răspunde la unele dintre întrebările legate de vaccin. Aproximativ 24% dintre participanți au vârsta peste 65 de ani, ceea ce ar trebui să ofere suficiente informații cu privire la protecția pe care o oferă serul adulților în vârstă. Totuși, studiile s-au desfășurat pe un regim de dozare de patru săptămâni, mai scurt decât decalajul de 12 săptămâni despre care dezvoltatorii spun că este optim.

Criticile cu privire la acest vaccin au început să apară în septembrie, când studiile la nivel global au fost întrerupte după ce un voluntar din Marea Britanie a suferit simptome neurologice inexplicabile. Studiul britanic a fost reluat la mai puțin de o săptămână mai târziu, dar pauza s-a întins pe aproape șapte săptămâni în SUA.

În noiembrie, când partenerii au raportat datele inițiale pentru vaccin, a existat multă confuzie. Din cauza unei erori de fabricație, un grup de participanți a primit o primă doză mai mică, care a produs date inițiale despre o eficacitate de 90%, comparativ cu 62% pentru cei care au primit două doze standard. AstraZeneca și Oxford au spus că acest lucru a produs o eficacitate medie de 70%.

Planurile de desfășurare a unor studii suplimentare pentru a clarifica cifrele au fost ulterior anulate după ce o analiză suplimentară a sugerat că discrepanța ar putea avea mai mult de-a face cu intervalul dintre doze decât cu cantitatea. În ianuarie, Pascal Soriot, CEO-ul AstraZeneca a declarat că producătorul va efectua un studiu global asupra intervalului optim. O săptămână mai târziu, directorul executiv al companiei, Mene Pangalos, a spus că probabil nu se va realiza acest lucru. Datele din lumea reală din locuri precum Marea Britanie, care a recomandat un decalaj între doze de 4 până la 12 săptămâni, vor oferi probabil răspunsuri mai rapid decât finalizarea de noi studii.

Un purtător de cuvânt al AstraZeneca a evidențiat studiul publicat în februarie, care a arătat că vaccinul este mai eficient de 70% după o doză și mai mult de 80% după două, utilizând un interval între doze de trei luni.

În ciuda lipsei de claritate, o statistică importantă a rămas ridicată – nivelul de protecție al serului AstraZeneca împotriva formelor severe de boală, spitalizării și decesului. Datele preluate de la sute de mii de persoane vaccinate în Scoția au arătat că vaccinul a redus spitalizările cu 94%.

Variantele coronavirusului pun sub semnul întrebării vaccinul

Amenințarea variantelor coronavirusului afectează în continuare vaccinul. Oxford a declarat în februarie că serul oferă o protecție la fel de mare împotriva infecției simptomatice dată de varianta identificată pentru prima dată în Marea Britanie, precum și împotriva tulpinii inițiale. Dar datele din brațul sud-african al studiului Oxford au arătat că vaccinul a avut doar 22% eficacitate împotriva formelor ușoare și moderate de boală produse de infectarea cu varianta dominantă de acolo.

Nu există date cu privire la faptul că vaccinul oferă protecție împotriva formelor severe de boală produse de această variantă a virusului. Un consilier de vârf al guvernului sud-african a propus săptămâna trecută ca țara să administreze doze unui număr de 100.000 de persoane ca o modalitate de a determina dacă vaccinul este eficient pentru a reduce spitalizările.

ADVERTISEMENT