News

Secretul prin care Grecia luptă cu succes contra coronavirus. Număr redus al deceselor și infectărilor 

09.04.2020 | 12:00
Secretul prin care Grecia lupta cu succes contra coronavirus Numar redus al deceselor si infectarilor
ADVERTISEMENT

Carantina totală împotriva noului coronavirus, instituită încă de pe 23 martie, pare să fi fost secretul prin care Grecia a reușit să reducă în mod considerabil din efectele acestei maladii în rândul populației.

Secretul prin care Grecia luptă cu succes contra coronavirus. Numărul redus al deceselor și infectărilor

În comparație cu alte state europene care au întârziat mult instituirea măsurilor de distanțare socială, autoritățile de la Atena s-au mișcat destul de rapid în lupta cu COVID-19, informează The Independent.

ADVERTISEMENT

Pe 23 martie, Grecia era în carantină totală, însă autoritățile elene au închiderea tuturor barurilor și a restaurantelor încă de pe 13 martie. Datorită acestor măsuri dure, dar extrem de utile, Grecia a raportat doar 83 de decese şi 1884 de cazuri de infecţii din cauza coronavirus.

Au fost luate măsuri și în ceea ce privește limitarea apropierii între cetățeni în supermarketuri. Astfel, la orice magazin, clienții sunt obligați să ia un bon de ordine, iar asta face ca în unitățile comerciale să existe o persoană la 15 metri pătrați.

ADVERTISEMENT

În momentul în care ies din locuință, grecii trebuie să aibă asupra lor actul de identitate, precum şi o declarație privind motivul pentru care au părăsit adresa de domiciliu.

La fel ca în România, și în Grecia există patrule ale poliției care verifică cetățenii aflați pe străzi. Cei găsiți fără actele presupuse de lege sunt amendați cu sume care pot atinge 150 de euro.

ADVERTISEMENT

Grecia, conștientă că are un sistem de sănătate fragil

Oficialii de la Atena au fost conștienți de faptul că un val dur al pandemiei de coronavirus ar paraliza întreaga țară, dat fiind faptul că sănătatea nu este un domeniu la care elenii excelează. Din cauza acestei fragilități a sistemului sanitar, măsurile preventive nu au întârziat.

Încă de la începutul lunii martie, Grecia și-a suplimentat paturile de la Terapie Intensivă. Astfel, numărul de paturi a ajuns de la peste 500 la 910, oficialii eleni având de gând să achiziționeze mai multe paturi şi echipamente medicale, în cazul în care va fi necesar.

ADVERTISEMENT

“A existat o reacţie rapidă deoarece Guvernul s-a temut că sistemul de sănătate nu ar putea să reziste din cauza lipsurilor pe care le-a generat precedenta criză în spitale. Exemplul Italiei a fost, de asemenea, important. Este considerată nu doar o ţară vecină, ci şi una care are o situaţie similară Greciei. Atât Guvernul, cât şi oamenii au luat lucrurile în serios văzând ceea ce se întâmplă în Italia.

În Grecia, decizia de a închide şcolile, conferinţele şi adunările cu număr mare de oameni, adică principalele surse de răspândire a bolii, au fost luate mult mai devreme în evoluţia epidemiei”, a declarat Gkikas Magiorkinis, asistent universitar specializat în igienă şi epidemiologie la Universitatea Naţională din Atena.

ADVERTISEMENT