News

Secțiile de terapie intensivă vor fi sufocate. Câți bolnavi în stare gravă am putea avea luna viitoare. Avertismentul specialiștilor

17.07.2020 | 10:51
Sectiile de terapie intensiva vor fi sufocate Cati bolnavi in stare grava am putea avea luna viitoare Avertismentul specialistilor
ADVERTISEMENT

După cele 777 de cazuri de infectare cu COVID-19 anunțate joi, 16 iulie, un record în acest sens, autoritățile se așteaptă la o continuă creștere a îmbolnăvirilor.

Luna viitoare, din datele epidemiologilor, am putea avea de a face cu peste 1.600-2.000 de cazuri pe zi, cifre pe care nu le-am avut nici măcar în starea de urgență.

ADVERTISEMENT

Și mai îngrijorător este faptul că secțiile de terapie intensivă (ATI) ale spitalelor ar putea fi sufocate de bolnavi, acolo unde se așteaptă chiar și peste 1.000 de pacienți în stare gravă.

Secțiile de terapie intensivă, sufocate în perioada următoare. Anunțul specialiștilor

În paralel cu creșterea cazurilor zilnice de infectare cu COVID-19, în România am avut de a face și cu un număr tot mai ridicat al pacienților internați în stare gravă la terapie intensivă.

ADVERTISEMENT

Din această cauză, multe dintre spitalele importante din Capitală și din țară au ajuns la capacitate maximă la ATI sau undeva în această zonă de umplere.

În prezent avem 261 de bolnavi la terapie intensivă, însă specialiștii spun că număr ar putea fi unul mult mai mare în luna august, dacă această explozie a cazurilor zilnice va continua.

ADVERTISEMENT

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, trage un semnal de alarmă în acest sens și spune că, peste o lună, am putea asista la o sufocare a zonelor ATI din spitale.

”Proiecția pentru un număr bazal de reproducere de 1,1-1,2  duce la 1,629 – 2.200 de cazuri de infectare pe zi.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește pacienții de la terapie intensivă, proiecțiile sunt următoarele: 561 de bolnavi la un număr bazal de reproducere de 1,1 și chiar 1.428 de cazuri dacă ajungem la un număr bazal de 1,2.

În acest al doilea caz, sistemul medical din România ar putea ajunge într-o zonă de maxim pericol”, a avertizat medicul la Digi24.

Câte paturi ATI are România în acest moment

Dacă România ar ajunge la peste 1.400 de bolnavi la ATI, acest lucru ar alerta maxim sistemul de sănătate intern, unul care nu dispune de foarte multe paturi în aceste zone ale spitalelor.

În aprilie, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, anunța câte paturi la terapie intensivă are țara noastră. ”În funcţie de evoluţie putem spune cât poate suporta sistemul sanitar românesc. Noi suntem pregătiţi pentru un anumit număr de cazuri. Avem 1.723 de paturi de ATI complet utilate. Nu avem deocamdată foarte multe cazuri pe ventilator.

Rămâne ca evoluţia, explozia sau nu, a unui număr de cazuri, să ne arate în ce măsură sistemul sanitar vibrează sau ajunge la o saturaţie. În acest moment putem gestiona cazurile pe care le avem”, a declarat Nelu Tătaru joi, într-un interviu acordat Digi 24, pe 12 aprilie.

ADVERTISEMENT
Tags: