Sport

FRH a decis să nu acorde titlurile de campioni la handbal! SCM Râmnicu Vâlcea, în grupele Ligii. CSM București și Dinamo, la mâna EHF

18.05.2020 | 13:53
FRH a decis sa nu acorde titlurile de campioni la handbal SCM Ramnicu Valcea in grupele Ligii CSM Bucuresti si Dinamo la mana EHF
ADVERTISEMENT

Luni, 18 mai, are loc şedinţa în care se va decide modul în care se va încheia sezonul în Liga Naţională de handbal, la feminin şi masculin. Sezonul va fi înghețat după decizia EHF care obligă Federația să trimită lista cu echipele care vor participa în Liga Campionilor în sezonul viitor la data de 1 iunie.


UPDATE, ora 13:31. FRH a decis să nu acorde titlul de campioană la handbal feminin. Decizia a fost luată cu 11 voturi pentru și 5 împotrivă.

ADVERTISEMENT

Participarea în Liga Campionilor se va face pe baza clasamentului înghețat. Astfel, SCM Râmnicu Vâlcea merge în Liga Campionilor, iar CSM București va cere un wild card de la EHF pentru a putea participa în competiție. Minaur Baia Mare și Gloria Buzău vor juca în European Handball League.

Nici la masculin nu se va acorda titlul, deși Dinamo era pe primul loc cu o diferență destul de mare față de Potaissa Turda. Astfel, Dinamo va cere un wild card pentru a participa în Liga Campionilor EHF, Potaissa Turda va juca în European Handball League, iar Minaur și Dobrogea Sud sunt calificate pentru Cupa EHF, fosta Challenge Cup.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 17 mai, ora 23:24. Luni, pe data de 18 mai se va stabili modul în care se încheie sezonul la handbal. Decizia EHF face ca acest campionat să fie înghețat, însă rămâne de văzut modul în care se va încheia sezonul la masculin și feminin.

Putem avea un deznodământ diferit astfel încât să se acorde titlul la masculin, acolo unde Dinamo are un avans bun în fruntea clasamentului și la feminin să nu se stabiliească nicio campioană, SCM Râmnicu Vâlcea și CSM București fiind la egalitate de puncte, cu “tigroaicele” având un meci mai puțin disputat.

ADVERTISEMENT

Variantele luate pentru încheierea sezonului la feminin:

  1. NU SE ACORDĂ TITLUL: asta ar însemna încheierea sezonului cu îngheţarea clasamentelor actuale, dar fără să se acorde medaliile. Nu retrogradează nimeni, iar locurile din cupele europene urmează să fie completate pe baza clasamentului actual
  2. CSM BUCUREŞTI, CAMPIOANĂ: clasamentul ar urma să fie încheiat pe baza unui raport: numărul de puncte împărţite la numărul de meciuri, ceea ce ar avantaja CSM Bucureşti în lupta pentru titlu. Acest model a fost adoptat în Norvegia.
  3. SCM Râmnicu Vâlcea, CAMPIOANĂ: clasamentul actual rămâne neschimbat şi se acordă titlul formaţiei aflate pe primul loc. Este cea mai puţin probabilă variantă.

Alexandru Dedu a declarat la finalul săptămânii că se va face propunerea pentru echipa care să joace în ediţia următoare a Ligii Campionilor: “Prima oară să vedem dacă va fi desemnată campioana. Ceea ce e sigur este că va fi desemnat clubul care va participa în Liga Campionilor”.

ADVERTISEMENT

La masculin, chiar dacă se va acorda sau nu titlul de campioană, Dinamo este echipa îndreptăţită să spere la un wild card în Liga Campionilor. În şedinţă, 9 cluburi din 14 au propus ca Dinamo să fie declarată campioană pentru că s-a desprins în frunte.


UPDATE, 11 mai, ora 14:45. Federaţia Europeană de Handbal încheie sezonul şi în România. Cei de la EHF au cerut ca până la data de 1 iunie Federaţia Română de Handbal să trimită numele echipelor care vor juca în sezonul viitor din Liga Campionilor.

Asta spulberă toate ideile şi speranţele oficialilor care voiau să încheie sezonul pe teren. Pentru celelalte competiţii europene limita este de 13 iulie. Astfel, cei care sperau că sezonul se poate încheia în iulie şi august se văd cu aceste iluzii spulberate.

În urma acestei decizii, nici Cupa României nu se poate finaliza, iar pentru cupele europene va conta clasamentul din campionat. Aici, FRH va decide modul în care se va încheia sezonul. Există scenariul ca Liga Naţională să fie îngheţată cu clasamentul din momentul de faţă: SCM Râmnicu Vâlcea, locul 1 şi CSM Bucureşti, pe locul 2. A mai fost propus “modelul norvegian” unde s-a făcut media dintre numărul de meciuri jucate şi puncte obţinute pe baza căruia s-a dat titlul de campioană. În acest scenariu, CSM Bucureşti ar lua titlul, dacă s-ar acorda, desigur.

Preşedintele FRH, Alexandru Dedu, a declarat că va face lobby la EHF pentru ca România să fie reprezentată de două echipe în Liga Campionilor în sezonul viitor la feminin: “Vom face toate demersurile pentru a avea cât mai multe echipe în cupele europene. Vom face lobby la EHF nu doar pentru echipele de Liga Campionilor, ci și pentru formațiile care doresc să participe în celelalte competiții europene”, a spus preşedintele FRH la videoconferinţa pe care a avut-o cu cluburile în această dimineaţă.


UPDATE, ora 13:27 / FRH a decis luni ca sezonul 2019-2020 să fie încheiat pe teren. După o şedinţă online, Consiliul de Administraţie al Federaţiei Române de Handbal a votat reluarea competiţiilor din data de 13 iunie. Cu toate acestea, pe 18 mai va fi reevaluată situaţia în funcţie de răspunsurile primite de la autorităţi.

Astfel, în Liga Naţională de handbal feminin se va mai disputa doar meciul restanţă dintre Slobozia şi CSM Bucureşti, meci care ar putea să decidă titlul. “Tigroaicele” vor fi desemnate campioane dacă scot cel puţin un punct. Meciul este programat pe 24 iunie.

La masculin se vor juca ultimele trei etape din sezonul regulat plus restanţele. Astfel, între 14 şi 21 iunie se joacă trei etape, iar pe 28 iunie meciurile restanţă. Dinamo este mare favorită la titlu având 5 puncte avans şi un meci mai puţin disputat.

Atât la feminin, cât şi la masculin se vor disputa şi turneele Final Four în Cupa României. La feminin acesta va avea loc pe 20 şi 21 iunie, iar la masculin pe 25 şi 26 iunie.


Luni are loc şedinţa în care se va decide modul în care se va încheia sezonul în Liga Naţională de handbal, la feminin şi masculin. Din informaţiile FANATIK, toate indiciile duc spre o “îngheţare” a campionatului, însă mai există o mică şansă să se decidă continuarea disputării meciurilor în momentul în care va exista un aviz pozitiv din partea autorităţilor.

Şedinţa care decide titlul în Liga Naţională de handbal! Îngheaţă sezonul?

Totuşi, această variantă este cea mai puţin plauzibilă, deşi oficialii FRH prin vocea preşedintelui Alexandru Dedu au reiterat faptul că vor încerca toate soluţiile de a se încheia competiţia pe teren, îngheţarea fiind ultima instanţă.

Însă, suntem foarte aproape de această “ultimă instanţă”, iar dacă se va decide acest lucru, există mai multe variante. Cea mai mare problemă este la feminin, acolo unde SCM Râmnicu Vâlcea este lider, la egalitate de puncte cu CSM Bucureşti, dar “tigroaicele” au un meci mai puţin disputat.

CSM Bucureşti poate fi desemnată campioană! Nu există scenariul să se acorde titlul pe baza clasamentului actual

Astfel, există două variante viabile de a încheia sezonul de handbal, ambele inspirate din deciziile luate de alte ţări:

  1. NU SE ACORDĂ TITLUL: asta ar însemna încheierea sezonului cu îngheţarea clasamentelor actuale, dar fără să se acorde medaliile. Nu retrogradează nimeni, iar locurile din cupele europene urmează să fie completate pe baza clasamentului actual
  2. CSM BUCUREŞTI, CAMPIOANĂ: clasamentul ar urma să fie încheiat pe baza unui raport: numărul de puncte împărţite la numărul de meciuri, ceea ce ar avantaja CSM Bucureşti în lupta pentru titlu. Acest model a fost adoptat în Norvegia.

Nu există însă varianta de a se închide sezonul pe baza clasamentului de acum, dar cu acordare de titlu pentru SCM Râmnicu Vâlcea, dar nici stabilirea clasamentului pe baza modelului norvegian, fără a se acorda titlul.

Situaţie diferită la masculin şi feminin? Dinamo poate fi desemnată campioană, chiar dacă la feminin nu se dă titlul

La masculin situaţia stă diferit. Dinamo este desprinsă în fruntea clasamentului. Putem avea o decizie diferită la masculin faţă de feminin. Mai mulţi reprezentanţi din handbal susţin că indiferent de modul în care se va vota, Dinamo ar trebui să fie desemnată campioană, pentru că are un avans confortabil în fruntea clasamentului faţă de Potaissa Turda, următoarea clasată.

Germania şi Franţa au acordat titlurile la masculin, dar nu şi la feminin. În cele două ţări, situaţia a fost similară României la feminin, adică o ierarhie echilibrată la vârf. În Franţa, Metz şi Brest au fost la egalitate de puncte, iar în Germania, Borussia Dortmund avea un punct avans faţă de Bietigheim.

Juniorii, într-o situaţie foarte delicată! Cum pot să fie remarcaţi de cluburile profesioniste dacă nu se joacă?

În ceea ce priveşte retrogradarea, există varianta ca primele clasate din Divizia A (liga a doua) să urce în prima divizie şi să nu retrogradeze nimeni, ceea ce înseamnă că vom avea 16 echipe, dar există şi varianta de a se păstra cele 14 echipe.

Însă, cu o situaţie delicată se confruntă şi juniorii 1. Dacă se va decide îngheţarea campionatului, va fi foarte greu ca tinerii jucători să poată să facă pasul la profesionişti şi să prindă un contract. Chiar şi în condiţii normale, mulţi juniori se lasă pentru că nu pot face pasul la seniori, însă acum situaţia este şi mai delicată.

Mulţi dintre tinerii jucători erau ochiţi la turneele finale naţionale, la care cluburile din Liga Naţională îşi trimiteau reprezentanţii. Însă, dacă nici aceste competiţii nu se vor ţine, va fi foarte greu să se facă remarcaţi, mai ales dacă până la toamnă handbalul ia o pauză.

Mai mulţi membri din Consiliul de Administraţie au declarat pentru FANATIK că cel mai bine ar fi să se aştepte cu această decizie până pe data de 18 mai când este programată o şedinţă a Consiliului, iar la data respectivă situaţia ar putea fi mai clară în ceea ce priveşte continuarea sau nu a sezonului.

  • 43 de puncte au SCM Râmnicu Vâlcea şi CSM Bucureşti în Liga Naţională
  • 12 martie este ultima dată la care s-a jucat handbal în România

 

ADVERTISEMENT