News

Ședință crucială la Primăria Capitalei. Bugetul a fost votat. Cătălin Cîrstoiu: ”Mulțumesc consilierilor PSD-PNL că au dat curs propunerii mele” Update

Bugetul Bucureștiului va fi supus pentru a patra oară la vot vineri. Consilierii PSD și PNL au anunțat că de data aceasta vor aproba proiectul
22.03.2024 | 16:17
Sedinta cruciala la Primaria Capitalei Bugetul a fost votat Catalin Cirstoiu Multumesc consilierilor PSDPNL ca au dat curs propunerii mele Update
Consilierii generali PSD și PNL au anunțat că vor vota bugetul Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT
22-03-2024
14:17

Stelian Bujduveanu: "Nu poți să sapi bucureștenii chiar dacă e an electoral"

Continuă atacurile la adresa lui Nicușor Dan după ședința Consiliului General în care a fost adoptat proiectul de buget. Viceprimarul liberal spune că noua majoritate din CGMB a reușit să treacă bugetul deși edilul a încercat ”să sape bucureștenii”

“Trebuie să luam în calcul ce s-a întâmplat în ultima perioadă. Cele trei grupuri politice din cadrul Consiliului General au venit cu amendamente. Așa cum se practică în fiecare consiliu.

Grupul USR nu a vrut să accepte niciun amendament pe care l-am propus și PNL a venit cu un amendament simplu: bani pe execuția pe anul trecut, la serviciul de transport public și bani pentru serviciul de termoficare. Grupul PSD a venit cu alte amendamente.

Astăzi avem un buget aprobat cu un amendament care alocă peste 240 de milioane la serviciul de termoficare, peste 200 de milioane la transport public, servicii care erau subfinanțate, plus bani pentru a plăti datoria restantă pentru persoanele cu dizabilități.

Un amendament simplu care să aducă echilibru în București pentru că nu poți să sapi bucureștenii chiar dacă e an electoral”, a spus Stelian Bujduveanu.

22-03-2024
13:27

Firea și Burduja: ”Capitala are buget pentru anul 2024!”

Liderii filialelor bucureștene ale PSD și PNL au transmis o declarație comună, anunțând adoptarea bugetului Primăriei Generale pentru 2024, după adoptarea mai multor amendamente la proiectul propus de Nicușor Dan.

”Capitala are buget pentru anul 2024! PSD București și PNL București au reușit să scoată Bucureștiul din blocajul în care a fost dus de însuși primarul general.

Funcționarea serviciilor publice este critică și nu poate fi afectată de ambiții personale.

În cadrul ședinței convocate astăzi de consilierii generali PSD București și PNL București, proiectul aprobat duce banii Primăriei Capitalei către proiecte serioase, nu doar pentru evenimentele pe care primarul general le pregătea pentru campania electorală.

PSD București și PNL București, sub coordonarea președinților Gabriela Firea și Sebastian Burduja, și-au dat mâna pentru a salva Capitala de falșii salvatori.

După aprobarea bugetului pentru anul 2024 urmează deblocarea proiectelor primarilor din sectoarele Capitalei care au fost ținute la sertar de primarul general.

Orașul în care trăim, muncim și ne creștem cu toții copiii a suferit suficient în acești ultimi ani! Nu mai vrem mizerie, proiecte blocate din ambiții personale, ci un proiect comun pentru o Capitală a viitorului”, au precizat, într-o declarație de presă comună Sebastian Burduja și Gabriela Firea.

22-03-2024
13:21

Reacția lui Cătălin Cîrstoiu după adoptarea bugetului

Candidatul comun PSD-PNL la funcția de primar al Capitalei le-a mulțumit consilierilor generali alături de care, spune medicul, a lucrat la setul de amendamente.

”Salut decizia reprezentanților PSD și PNL, din Consiliul General al Capitalei, de a aproba bugetul Capitalei. Le mulțumesc că au dat curs propunerii mele de a debloca această situație, mai ales ca am lucrat împreună cu dânșii la setul de amendamente care au fost aprobate azi. Consider că proiectele bucureștenilor nu trebuie să fie întârziate din cauza campaniei electorale.

Votul de azi din Consiliul General ne arată de ce e important ca viitorul primar general să aibă susținerea principalelor forțe politice.

Asta îmi dă încredere că voi putea accelera dezvoltarea Capitalei, într-un ritm mai rapid, pe care mi-l doresc de multă vreme, la fel ca toți bucureștenii!”, a declarat Cătălin Cîrstoiu.

22-03-2024
11:17

Primăria Capitalei are în sfârșit buget

A patra ședință a fost cu noroc pentru Primăria Capitalei. Proiectul de buget a fost adoptat, iar asta înseamnă că plățile vor fi deblocate și vor putea fi plătite datoriile.

Liderii PSD și PNL anunțaseră că în Consiliul General al Municipiului București s-a format o nouă majoritate și că proiectul de buget va trece în ședința de vineri.

”Consilierii generali social-democraţi şi liberali au arătat la şedinţa convocată astăzi că există o nouă majoritate în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, iar primarul general Nicuşor Dan nu mai poate ignora solicitările bucureştenilor”, se arată într-o informare transmisă de consilierii generali PSD și PNL.

Cum a fost modificat proiectul de buget: 

-alocarea suplimentară a sumei de 240 milioane de lei pentru subvenția la termoficare, 
-alocarea suplimentară a sumei de 200 de milioane de lei pentru subvenția la transportul public, 
-alocarea sumelor necesare pentru plata parțială a restanțelor la sprijinul pentru persoanele adulte cu dizabilități, 
-25 de milioane de lei pentru proiectul Banca de alimente, 
-25 de milioane de lei pentru deblocarea blocului social din Prelungirea Ghencea, 
-sumele necesare pentru deblocarea proiectului Penetrație Ciurel – Autostrada A1.

Consilierii generali ai Capitalei se întrunesc vineri, începând cu ora 10:00, într-o nouă ședință, pentru a dezbate bugetul Bucureștiului pe acest an. Acesta va fi a patra oară când proiectul este supus la vot.

Ședință crucială pentru bugetul Primăriei Capitalei

Ședința, care este una extraordinară,  a fost convocată de către grupurile consilierilor generali liberali și social-democrați. Proiectul de buget a fost respins în trei ședințe anterioare, însă PSD și PNL au anunțat că acesta ar urma să fie aprobat.

ADVERTISEMENT

“În acea ședință de vineri, care are un singur punct pe ordinea de zi, votarea bugetului municipiului Bucureşti, vom veni cu un amendament comun. La momentul adoptării amendamentului vom adopta şi bugetul “, a declarat viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu (PNL), miercuri.

Acest lucru a fost confirmat și de Gabriela Firea, președinta PSD București, care a mai precizat că în CGMB s-a constituit o nouă majoritate care va vota bugetul în ședința de vineri.

ADVERTISEMENT

“Am găsit împreună soluţiile şi vom colabora pentru a reda oraşul bucureştenilor. Pentru ca marile proiecte ale oraşului să prindă contur este nevoie şi de o bună colaborare cu Guvernul şi Parlamentul.

Primul pas pentru această nouă alianţă şi la nivel de Bucureşti este votarea bugetului Capitalei, în ședința de mâine a CGMB, cu amendamentele consilierilor municipali ai PSD şi PNL, care au şi convocat ședința, fiind constituiți într-o nouă majoritate”, a scris Gabriela Firea, pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Nicușor Dan: ”Aceste două săptămâni au fost complicate”

La rândul său, primarul general, Nicușor Dan, declara miercuri că bugetul Bucureștiului urmează să fie adoptat pe 22 martie și vor putea fi achitate facturile întârziate pentru spitale, administrarea străzilor sau furnizori.

“Am avut o discuție azi dimineață (miercuri n.r.) cu liderii consilierilor PNL și PSD, ca să ne armonizăm pe această ședință din 22 martie. Ei mi-au spus ce au de gând să facă și care e modificarea la buget pe care vor să o propună.

ADVERTISEMENT

Sunt în contact cu Direcția Economică din Primărie, ca lucrurile să se întâmple, iar pe 22 martie, după cum au spus ei, o să avem un buget, în sfârșit.

În proiectul de amendament despre care am discutat, nu se ating zone vitale din funcționarea Primăriei. (…)

Pe de altă parte, în aceste zile, din 8 martie până în prezent, timp de aproape două săptămâni, am avut dificultăți, pentru că 95% din sursa noastră de finanțare sunt acești bani, din impozite care vin de la stat.

Există o lege care spune că nu putem să îi luăm până nu avem buget și tranșa pe care noi trebuia să o primim pe 8 martie, de 350 de milioane de lei, nu am primit-o.

Și atunci, au fost telefoane la bănci, care așteptau să le plătim rate; artificii, ca să putem să plătim salarii; amânări de facturi pentru oameni care fac lucrări pentru noi… deci a fost complicat. Aceste două săptămâni au fost complicate”, a precizat edilul Capitalei.

ADVERTISEMENT