News

Șefă la ITM Bihor, reținută pentru mită, a cerut daune morale statului care ”și-a permis” să o pensioneze. S-a simțit înjosită

Șefa de la ITM Bihor, reținută de DNA sub acuzația de luare de mită, a cerut despăgubiri uriașe statului român, pe motiv că a fost scoasă la pensie fără acordul ei.
26.10.2023 | 10:53
Sefa la ITM Bihor retinuta pentru mita a cerut daune morale statului care sia permis sa o pensioneze Sa simtit injosita
Nadia Racz, adjuncta ITM Bihor, e acuzată de DNA că a cerut mită unor oameni de afaceri locali / Foto: Bihon / Facebook
ADVERTISEMENT

Înainte să fie reținută de DNA pentru mită, Racz Nadia Florentina, adjuncta directorului ITM Bihor, s-a judecat cu Ministerul Muncii, care a dat o decizie de pensionare la împlinirea vârstei legale, de 62 de ani. Funcționara a contestat decizia de pensionare și a cerut să fie lăsată să lucreze până la 65 de ani, asemenea bărbaților. Funcționara susține că a fost discriminată și că decizia de pensionare i-a cauzat traume psihice.

Adjuncta ITM Bihor a cerut 100.000 de lei pentru că a fost scoasă la pensie fără acordul ei

În octombrie 2022, Nadia Florentina Racz a dat în judecată Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, solicitând anularea ordinului ministrului și a actului administrativ emise în iunie și iulie 2022, prin care se funcționara a fost eliberată din funcție, ca urmare a împlinirii vârstei legale de pensionare și a stagiului minim de cotizare.

ADVERTISEMENT

Racz a cerut emiterea unui nou ordin prin care să fie repusă retroactiv în drepturi, începând cu data de 18 iunie 2022 și până la 18 august 2025, atunci când urmează să împlinească 65 de ani.

În plus, femeia a solicitat ministerului despăgubiri de 100.000 de lei cu titlu de daune morale, pe motiv că funcționarii care au emis actul administrativ au dat dovadă de rea-credință.

ADVERTISEMENT

Nadia Racz susține că fiica ei a făcut șoc și a ajuns în spital

”Referitor la plata daunelor morale solicitate reclamanta arată că acestea reprezintă compensarea traumelor psihice suferite, generate de fapta ilicită cu efect prejudiciabil asupra elementelor personalităţii sale, prin înjosirea şi declasarea pe plan profesional, fapte care au avut consecinţe negative, suferite de ea în plan psihic şi afectiv, datorită valorilor lezate, fiind a treia oară în cariera sa, când a fost destituită în mod abuziv şi nelegal.

În acest sens se mai arată că, a avut o perioadă de înjosire şi desconsiderare a sa, atât ca om cât şi ca funcţionar public, faţă de colegii săi, iar pe fondul acestor evenimente, fiica sa a suferit un şoc …, fiind internată în stare comatoasă la terapie intensivă la Spitalul…”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Nadia Racz a susținut în instanță că ”prin ordinul ce face obiectul cauzei se creează o discriminare evidentă între persoana sa și alte colege din sistem”, care au continuat să lucreze și după împlinirea vârstei de 62 de ani.

”Reclamanta mai arată că egalitatea între femei şi bărbaţi este unul din obiectivele Uniunii Europene, care consacră principiul egalităţii de şanse şi egalităţii de tratament între bărbaţi şi femei, în materie de încadrare în muncă”, se mai arată în cererea funcționarei.

ADVERTISEMENT

Funcționarii publici pot lucra și după pensie

Codul Administrativ arată că, în mod excepțional, funcționarul public poate fi menținut în funcție maxim trei ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a raportului de serviciu. Respectivul funcționar trebuie, însă, să facă o cerere scrisă, în acest sens, lucru pe care Nadia Racz susține că l-a îndeplinit.

De asemenea, Curtea Constituțională a României a stabilit, printr-o decizie din februarie 2021, că sintagma ”condiții de vârstă standard” în cazul pensionării nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea exercitării raportului de serviciu, în condiții identice cu bărbatul, până la 65 de ani.

În martie 2023, Tribunalul Bihor a dat câștig de cauză Nadiei Racz și a dispus anularea deciziei de pensionare și repunerea acesteia în drepturi, până când va împlini 65 de ani. De asemenea, ministerul urmează să plătească despăgubiri egale cu diferența între veniturile obținute de reclamantă și cuantumul salariilor indexate, majorate și recalculate, de care funcționara ar fi beneficiat dacă nu s-ar fi emis ordinul anulat.

Judecătorii nu au găsit dovezi că problemele de sănătate sunt cauzate de scoaterea la pensie

În legătură cu despăgubirile morale, tribunalul a respins cererea Nadiei Racz, pentru că aceasta nu a făcut dovada pagubei suferite și nici a raportului de cauzalitate cu fapta ilicită.

”Actele medicale precum şi situaţia medicală a reclamantei şi a fiicei acesteia nefiind o dovadă a faptului că boala de care suferă reclamanta se datorează adoptării ordinului anulat prin prezenta hotărâre, considerente pentru care instanţa va constata că în cauză nu sunt întrunite cumulativ condiţiile antrenării răspunderii delictuale, considerente pentru care va respinge ca neîntemeiat acest capăt de cerere”, se arată în motivarea instanței.

Până la pronunțarea deciziei definitive, Nadia Racz a continuat să lucreze la ITM Bihor, pe baza unei decizii de suspendare temporară a ordinului de ministru.

Într-un alt proces, Nadia Florentina Racz a obținut retroactiv plata unui spor de confidențialitate de 15%, acordat la nivel național pentru o funcție similară celei deținute de reclamantă. Astfel, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale urmează să-i plătească suma de 1.362 de lei pe lună, începând cu 1 ianuarie 2021 și până în prezent. Dosarul se află în faza de recurs.

Șpăgile, primite înainte și după ”pensionarea” adjunctei ITM

Potrivit declarației de avere din 2023, Nadia Florentina Racz a câștigat, în anul anterior, 70.373 de lei din salariu și 43.340 de lei din hotărâri judecătorești. Soțul femeii a primit 28.104 lei de la Casa Județeană de Pensii Bihor. Nadia Racz deține o casă de 240 mp, în Oradea și cinci terenuri în județul Bihor. De asemenea, ea deține două automobile marca Mercedes, 20% dintr-o societate comercială, precum și datorii bancare de 98.000 de lei.

Pe 20 octombrie 2023, procurorii DNA au reținut-o pe Nadia Florentina Racz și pe Hriscu Daniela Viorica, Floruța Natalia Marioara și Buhaș Aurica, inspectori în cadrul ITM Bihor, într-un dosar de luare de mită.

Cele patru funcționare sunt acuzate că ar fi pretins și primit, în repetate rânduri, sume cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei, de la mai mulți oameni de afaceri. În schimbul sumelor de bani, funcționarele treceau cu vederea diverse nereguli constatate la firmele afaceriștilor, printre care și munca la negru. Șpăgile invocate de DNA ar fi fost primite în perioada februarie 2022 – octombrie 2023, atât înainte cât și după decizia de pensionare a Nadiei Racz.

ADVERTISEMENT
Tags: