News

Șeful mercenarilor lui Putin, Evgheni Prigojin, la o morgă improvizată pe front: „Contractul lor s-a terminat”. Video

Evgheni Prigojin, șeful grupului rus de mercenari Wagner, apare într-o înregistrare făcută pe frontul de la Bahmut, scena unor lupte grele cu armata ucraineană.
03.01.2023 | 22:23
Seful mercenarilor lui Putin Evgheni Prigojin la o morga improvizata pe front Contractul lor sa terminat Video
Evgheni Prigojin, într-una din vizitele sale pe front/ Foto: captură YouTube - Slovenski Medved
ADVERTISEMENT

Șeful grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, apare într-o înregistrare sumbră difuzată de Anul Nou, în timpul unei vizite la o morgă improvizată în zona orașului Bahmut, precum și într-o discuție cu soldați din subordine, scrie The Guardian, preluată de News.ro.

„Se vor întoarce acasă în sicrie de zinc”

Evgheni Prigojin este filmat într-un subsol din apropierea frontului din Donbas, în care au fost puse cadavrele luptătorilor săi uciși în luptele pentru cucerirea orașului Bahmut, scenă a unor lupte grele între ruși și ucraineni.

ADVERTISEMENT

Lui Prigojin i se arată cadavrele puse pe targă sau în saci mortuari, stivuite în încăpere. „Contractul lor s-a terminat, vor pleca acasă săptămâna viitoare. Aceştia se pregătesc să fie trimişi. Cu toţii lucrăm în noaptea de Anul Nou. Aici zac luptătorii Wagner care au murit pe front. Acum sunt puşi în sicrie de zinc şi se vor întoarce acasă”, spune Prigojin.

În timp ce mai multe cadavre sunt încărcate un camion pentru repatriere, șeful Wagner este auzit în timp ce le spune celor care încarcă: „La mulţi ani, oameni buni!

ADVERTISEMENT

Soldații Wagner, nemulțumiți de lipsa echipamentului

Un alt fragment redă o discuție a lui Prigojin cu combatanții săi, privind modul în care decurg luptele pentru orașul Bahmut, sau Artiomovsk, cum este cunoscut în Rusia.

Toată lumea vrea să ştie când vom captura Artiomovsk. În Artiomovsk, fiecare casă a devenit o fortăreaţă. Băieţii noştri se luptă uneori mai mult de o zi pentru o casă. Uneori se luptă săptămâni întregi pentru o casă. Şi în spatele acestei case, există încă o nouă linie de apărare, şi nu una singură. Şi câte astfel de linii de apărare există în Artiomovsk? Cinci sute nu ar fi probabil o exagerare” a spus Prigojin.

ADVERTISEMENT

La rândul lor, mercenarii acestuia se plâng de dificultățile tehnice cu care se confruntă. „Nu avem suficient echipament, nu avem suficiente BMP3 (mașini blindate de luptă pentru infanterie – n.red.) şi obuze”, spune unul dintre ei.

Clipul pare să confirme, din sursă rusă, că luptele din zonă au produs pierderi grele și armatei lui Vladimir Putin, îndeosebi soldaților grupului Wagner care, potrivit unor surse rusești și ucrainene, sunt folosiți ca trupe de șoc în atacurile frontale împotriva inamicului, în timp ce armatei regulate, formate îndeosebi din recruți, i se rezervă roluri mai defensive.

ADVERTISEMENT

Și din surse ucrainene vin informații legate de virulența bătăliilor din Bahmut. Într-un clip din 2 ianuarie, un soldat ucrainean, Kianin, povestește că el și camarazii său au respins mai multe atacuri împotriva orașului.

Veneau ca nişte insecte. A trebuit să ne realimentăm cu muniţie de mai multe ori. Linia de apărare stă în picioare şi rezistă”, spune soldatul ucrainean.

ADVERTISEMENT