News

Semnal de alarmă după scufundarea pe Dunăre a navei cu 1.000 de tone de azotat de amoniu. Pericol de poluare în Delta Dunării

Pericol după scufundarea pe Dunăre a navei cu 1.000 de tone de azotat de amoniu. Specialiștii trag un semnal de alarmă în acest caz.
06.01.2024 | 22:24
Semnal de alarma dupa scufundarea pe Dunare a navei cu 1000 de tone de azotat de amoniu Pericol de poluare in Delta Dunarii
Scufundarea pe Dunăre a navei cu 1.000 de tone de azotat de amoniu. colaj Fanatik/ Foto captură Observatornews
ADVERTISEMENT

Semnal de alarmă după scufundarea pe Dunăre a navei cu 1.000 de tone de azotat de amoniu, care a avut loc vineri seara, la granița dintre Serbia și Croația. Nava germană s-ar fi izbit de stâlpul de sprijin al podului de la punctul de trecere a frontierei cu Croația.

Risc de poluare după scufundarea pe Dunăre a navei cu 1.000 de tone de azotat de amoniu

În acel moment s-a produs incidentul grav. Din fericire, cele șase persoane care se aflau la bord nu au fost rănite. Se pare că nava plecase din Budapesta. În urma scufundării, experții atrag atenția asupra riscului care există din cauza substanțelor chimice ajunse în apă.

ADVERTISEMENT

Flora și fauna fluviului ar putea fi afectate, iar poluarea ar putea ajunge și în Delta Dunării. Deși azotatul de amoniu era transportat în saci impermeabili, există pericolul ca aceștia să fi fost distruși în timpul incidentului.

Serbia a închis traficul maritim în Bačka Palanka, pentru a găsi, de urgență, sacii. „Pe termen lung, dacă acest azot este eliberat, poate da naștere procesului de eutrofizare a apelor, apariția nămolului și consumarea oxigenului”, a transmis Rdan Roncevic, profesor Facultatea de Științe Novi Sad, potrivit Observator News.

ADVERTISEMENT

Specialiștii spun că un singur sac care ar ajunge în Dunăre ar putea avea efecte devastatoare. Astfel, fauna ar putea fi distrusă. „Este un fertilizant pana la urma dar in concentratii mari arde si mai departe in cantitati mari fertilizeaza excesiv dezechilibrand ecosistemul”, a adăugat bilogul Adrian Balba.

„Am putea avea efecte până în vară”

De asemenea, poluarea ar putea ajunge și în Delta Dunării în aproximativ trei zile. Specialiștii recomandă autorităților române să analizeze nivelul de poluare, în această perioadă, pentru a stabili dacă există riscul ca substanța să ajungă și în România.

ADVERTISEMENT

“Cu 400 de kilometri pe zi tot ce se dizolva coboara pe dunare si in trei zile ajunge în delta şi în alte câteva zile în mare”, mai spune Adrian Balba, potrivit sursei citate.

Biologul a ținut să precizeze că aceasta ar putea fi o adevărată catastrofă ecologică, iar efectele ar putea ține până la vară. „Este vorba de azotatul de amoniu care aduce sursa de azot plantelor, din care plantele fac proteină.

ADVERTISEMENT

Depinde de capacitatea autorităţilor locale care să ranflueze nava. Sau să extragă cât mai mult din acest fertilizant, să nu se dizolve în apă și să nu ajungă să producă o catastrofă ecologică serioasă. Este vorba de o înflorire algală excesivă. Am putea avea efecte până în vară”, adaugă biologul.

 

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse...
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse la cale pentru a păcăli persoane naive
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Vin ploile. Meteorologii anunţă averse în fiecare zi pentru următoarele două săptămâni. Prognoza...
Vin ploile. Meteorologii anunţă averse în fiecare zi pentru următoarele două săptămâni. Prognoza pe regiuni în perioada 13 - 26 mai
Imagini rare cu fiica cea mare a lui Ilie Năstase. Nathalie are 48...
Imagini rare cu fiica cea mare a lui Ilie Năstase. Nathalie are 48 de ani şi este o persoană extrem de discretă
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a...
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a cumpărat proprietatea
GRU recrutează extremiști pentru atacuri teroriste în Europa. Vizată ar fi și România
GRU recrutează extremiști pentru atacuri teroriste în Europa. Vizată ar fi și România
Ce MOȘTENIRE a primit Catinca Roman de la Mioara Roman. Ce a dezamăgit-o...
Ce MOȘTENIRE a primit Catinca Roman de la Mioara Roman. Ce a dezamăgit-o cel mai tare. Nu i-a fost rușine să spună asta!
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor...
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată