News

Semnal de alarmă tras de salvamontiști, în perioada sărbătorilor. Zeci de incidente, în ultimele 24 de ore

Perioadă extrem de solicitantă pentru salvamontiștii români. Aceștia au anunțat un număr-record de incidente montane.
30.12.2023 | 23:02
Semnal de alarma tras de salvamontisti in perioada sarbatorilor Zeci de incidente in ultimele 24 de ore
Salvamontiștii lucrează la capacitate maximă, în aceste zile / Foto: Facebook Salvamont România
ADVERTISEMENT

Perioada sărbătorilor de iarnă aduce un adevărat aflux de turiști în zonele montane, ceea ce înseamnă mai multă muncă pentru salvatori.

Grad de răspuns 100% din partea Salvamont România

Salvamontiștii arată că numărul incidentelor este într-o continuă creștere și s-a ajuns la zeci de apeluri pe zi, la dispeceratul național deschis pentru situații de urgență.

ADVERTISEMENT

Aceștia fac apel la prudență și responsabilitate, pentru prevenirea accidentelor montane. Doar în ultimele 24 de ore, salvatorii au intervenit în cazuri de accidente, unele grave, sau de turiști rătăciți pe munte.

”Din nou, o zi cu foarte multe şi grave accidente montane, multe pe domeniile de practicare a schiului şi săniușului, dar şi cu persoane rătăcite pe munte, accidente de ATV sau accidentate în zona alpină înaltă. Serviciile Salvamont România lucrează cu efective maxime şi au reuşit un grad de răspuns de 100% la toate apelurile de urgenţă”, a anunțat Salvamont România, sâmbătă seara, potrivit news.ro.

ADVERTISEMENT

Zeci de apeluri pe la turiști blocați pe munte

Reprezentanții Salvamont România au anunțat și sâmbătă dimineața că se confruntă cu o creștere îngrijorătoare a evenimentelor montane.

Potrivit unui comunicat, 60 de persoane au fost salvate din situații limită, din care pentru 20 a fost nevoie de intervenția SMURD, pentru a fi transferate la spital.

ADVERTISEMENT

Alte 39 de apeluri au fost primite pentru solicitarea de sfaturi și informații legate de trasee turistice sau domenii schiabile.

Cele mai multe solicitări de intervenție au venit din Maramureș și Harghita (11 apeluri), precum și din Caraș Severin – Muntele Mic (6 apeluri).

ADVERTISEMENT

Salvamont România, apel la ”prudență și responsabilitate”

Reprezentanții Salvamont Gorj și Voineasa au preluat câte 5 apeluri, iar din Sibiu și Brașov s-a solicitat intervenția în trei rânduri. Bran, Cluj și Bihor au cerut asistență pe munte de câte două ori, iar un singur apel s-a primit la: Borșa, Zărnești, Prahova, municipiul Brașov, Predeal, Mureș, Hunedoara, Argeș sau Cluj.

”Salvamont România, prietenii dumneavoastră de nădejde de pe cărările munților, vă îndeamnă la prudență și responsabilitate în derularea activităților montane și vă invită le fiți alături în campania de reducere a numărului de accidente montane”, se mai arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook Salvamont România.

ADVERTISEMENT