Vremea s-a schimbat radical în ultimele zile şi avem parte de o toamnă autentică în cea mai mare parte a ţării, în timp ce la munte a căzut deja prima zăpadă. Salvamontiştii îi avertizează pe turiştii că frigul, zăpada şi ceaţa sunt inamici mortali în această perioadă şi le recomandă să aleagă cu prudenţă traseele pe care aleg să urce.
Temperaturile la nivelul României se înscriu în limitele specifice perioadei, însă în zona montană avem parte zilele acestea de un episod de iarnă timpurie, care i-ar putea lua prin surprindere pe cei care se află deja în staţiunile montane.
Meterologii avertizează că în zona montană, dar şi zonal în estul Transilvaniei şi în Maramureş vor fi precipitaţii mixte, iar la peste 1.400 m vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă, mai consistent în Carpaţii Orientali.
În zona montană vântul va sufla cu putere, în rafale de 60-80 km/h, iar la altitudini de peste 1.700 m viteaza va fi de peste 90-100 km/h şi vor fi perioade cu viscol şi vizibilitate scăzutã.
În acest context meteorologic neprietenos cu amatorii de drumeţii salvamontiştii de la Buşteni au lansat un avertisment pentru toţi cei care vor să înfrunte vremea potrivnică.
“În acest weekend tot platoul (Bucegi-NR) este acoperit de zăpadă, ceaţa face ca vizibilitatea să fie redusă la 15-20 de metri cel mult, iar marcajele turistice abia se zăresc.
Temperatura este undeva la zero grade şi avertizăm turiştii să fie foarte atenţi în alegerea traseelor şi să nu se aventureze inutil pe traseele care ar putea să le pună probleme”, este mesajul salvamontiştilor.
Mai mult decât atât, aceştia şi-au exemplificat avertismentul cu un videclip care arată, într-adevăr Platoul Bucegi acoperit de zăpadă.
De altfel, sunt în vigoare două atenţionări cod galben emise şi de meteorologi. Una dintre ele este valabilă în intervalul 11 noiembrie, ora 17.00 – 12 noiembrie, ora 8.00 şi vizează intensificări ale vântului, predominant ninsori la munte la peste 1.400 m, temporar viscol la peste 1.700 m.
A doua atenţionare se referă la intensificări ale vântului şi ninsori în Carpaţii Orientali, temporar viscol la peste 1.700 m, şi este valabilă în perioada 12 noiembrie, ora 8.00 – 12 noiembrie, ora 18.00.