Sport

Sepsi se pregătește să decoleze! „Avionul” e pe pistă! Noua arenă de 25 de milioane de euro de la Sfântu Gheorghe va fi inaugurată sâmbătă, la meciul cu FC Voluntari. Exclusiv

Noul stadion de la Sfântu Gheorghe, care a costat 25 de milioane de euro, va fi inaugurat sâmbătă, 16 octombrie, cu ocazia meciului Sepsi - FC Voluntari, din Liga 1
16.10.2021 | 00:05
Sepsi se pregateste sa decoleze Avionul e pe pista Noua arena de 25 de milioane de euro de la Sfantu Gheorghe va fi inaugurata sambata la meciul cu FC Voluntari Exclusiv
ADVERTISEMENT
15-10-2021
21:05

Sepsi își inaugurează sâmbătă noul stadion care a costat 25 de milioane de euro

Sepsi va juca sâmbătă, 16 octombrie, în etapa a 12-a din Liga 1 pe teren propriu cu FC Voluntari, iar cu această ocazie își va inaugura noul stadion, o „bijuterie” care a costat 25 de milioane de euro.

Tot acum își va face debutul pe banca echipei covăsnene și noul antrenor Cristiano Bergodi, care a luat deja contact cu arena chiar de ziua sa, fiind sărbătorit pe gazon la împlinirea vârstei de 57 de ani.

În urmă cu aproximativ trei luni, când lucrările la stadion erau gata în proporție de 95%, FANATIK a realizat un amplu reportaj la Sfântu Gheorghe și vă prezintă în imagini exclusive cum arată moderna arenă pe care Sepsi își va disputa de acum înainte partidele de pe teren propriu.

La finalul lunii iulie, FANATIK a fost la fața locului pentru a vedea retușurile de final ale unui stadion cochet, o bijuterie de 8.400 de locuri care a costat puțin peste 25 de milioane de euro. Toți banii au venit de la Budapesta!

Cum arată noua arenă de 25 de milioane de euro a celor de Sepsi. Super-reportaj FANATIK de la Sfântu Gheorghe

E puțină aglomerație la ieșirea din Sf. Gheorghe spre Miercurea Ciuc, poate din cauza unui sens giratoriu care în mod normal nu ar crea probleme. E mijloc de săptămână, traficul e puțin îngreunat și de ploile care cad o dată la două ore!

ADVERTISEMENT

Astfel că ajungem să ne programăm chiar și întâlnirea cu Laszlo Dioszegi, patronul celor de la Sepsi, cu ochii pe avertizările meteo! Am găsit o „gaură cu soare”, fuga la arenă!

„Am întârziat puțin pentru că trebuia să plătesc salariile la brutărie!”

Noul stadion, la care s-au început lucrările în vara lui 2019, va avea 8.400 de locuri și este ridicat imediat lângă Sepsi Arena, noua sală de sport a campioanelor orașului Sf. Gheorghe. Pe partea dreaptă cum mergi către Miercurea Ciuc, imediat după o „Csarda” unde gulașul e obligatoriu.

ADVERTISEMENT

E pe malul Oltului, vechea denumire a echipei de fotbal fiind, la un moment dat, Oltul Sf. Gheorghe. De fapt, acel OSK din denumirea Sepsi OSK înseamnă Olt Sport Klub, tocmai de la fosta formație a urbei covăsnene. Ajungem în parcarea sălii de sport înaintea lui Dioszegi. Om dintr-o bucată, acesta își anunță mica întârziere de câteva minute. „Nu e din cauza traficului, dar întârzii puțin pentru că trebuia să plătesc salariile la brutărie! Am semnat statele de plată”, se scuză ditamai patronul.

„Vin de trei ori pe zi! Dimineața aici fac primul drum, chiar înainte să merg la birou”

Avem timp să dăm o raită în jurul stadionului și în interiorul lui. Se muncește la foc continuu. Și înăuntru, și afară. Arată superb. Totul e la linie. Ești impresionat de scaunele din tribune, deja montate, rabatabile, încă învelite în pungi. Alb-roșu. O senzație de proaspăt, de lucru bine făcut, de curățenie, chiar dacă mai e până la predarea la cheie.

ADVERTISEMENT

Ajunge și amfitrionul. E însoțit de Attila Hadnagy, directorul general al clubului. Dioszegi face totul pe repede înainte. Dar face bine. „O luăm pas cu pas. Vreau să vedeți tot! E o bijuterie! Parcă nu mai am răbdare până se termină. Dar pandemia și ploile din ultimele săptămâni ne-au dat iar puțin înapoi. Mai avem de făcut finisaje pe afară, de turnat asfalt, dar plouă, plouă, plouă… Se va opri la un moment dat!”, spune șeful.

Aici e noua lui casă. „Vin de trei ori în fiecare zi. Dimineața, înainte să merg la brutărie, după prânz și seara, după ce plec de la birou, în drum spre casă”. Iar ca mine este și prietenul meu David Kertesz, vicepreședintele clubului, omul alături de care am plecat la acest drum numit Sepsi OSK în 2011”. Și chiar așa este. Ne intersectăm cu David Kertesz în „burta” stadionului.

ADVERTISEMENT

Inaugurarea se face cu slovacii, în pauza din octombrie pentru meciurile naționalei

Este o arenă din categoria UEFA 4, astfel că vom vedea aici meciuri internaționale. „Din păcate pentru noi, bucuria calificării în Conference League nu va coincide cu disputarea meciului cu Spartak Trnava, primul din istoria noastră europeană, pe această arenă. Noi tot am sperat, dar nu se termină în timp util. Cred că stadionul va fi inaugurat la începutul lunii octombrie, când există o pauză pentru meciurile echipei naționale.

Luna octombrie este cel mai corect reper. Iar ca adversar, cred că-i vom alege pe slovacii de la Dunajska Streda, cu care ne înțelegem foarte bine. Am fost și noi invitați de ei la meciul de deschidere a arenei, mă gândesc să le întoarcem invitația”, dezvăluie patronul.

Loje VIP vândute deja cu 30.000 de euro anual fiecare! „Le pot folosi non-stop”

Între timp urcăm la etajele superioare, ajungem la sectorul VIP, vedem lojele, fotoliile, tot ce se pregătește să fie de cinci stele. „Avem 15 loje VIP cu tot ce-ți dorești. Opt dintre ele sunt pentru oamenii cu care colaborez, celelalte 7 au fost deja vândute pentru primul sezon. Și nu sunt ieftine: 30.000 de euro anual”, spune domnul Laszlo.

Câttttt? „Da, ați auzit bine! Dar au tot ce-și doresc. Și nu sunt doar pentru meciuri, le pot folosi la orice oră din zi și din noapte, pentru întâlniri de afaceri, pentru chestii particulare, pur și simplu sunt ale celui care le-a închiriat un an, 24 de ore din 24, 365 de zile din 365”, ne lămurește gazda.

„Vreau ca ziariștii să aibă condiții de top, chiar dacă ei scriu doar despre FCSB😊”

La ultimul nivel este amenajată masa presei. E un termen peiorativ, pentru că e vorba despre un spațiu imens, cu 10 cabine de comentatori, 8 pentru TV, 2 pentru radio, dar și nenumărate desk-uri pentru ziariștii de presă scrisă în general. Să adăugăm și săli de ședințe ale ziariștilor? E din altă lume.

„UEFA ne cere ca ziariștii să aibă cele mai bune condiții de vizibilitare și de confort. Noi ne-am conformat. Chiar nu cred că există în România asemenea posibilități pentru ziariști să își facă meseria. Mi-am propus clar acest lucru și vreau ca toți ziariștii care vin la Sepsi să aibă condiții de top! Chiar dacă ei scriu doar despre FCSB😊”, spune, ironic și nu prea, Laszlo Dioszegi.

„Totul va fi delimitat cu sticlă. Sunt conștient că în sectorul fanilor adverși va fi de rău”

Trecem pe lângă birourile șefilor, printre care și al patronului, apoi ajungem la cel care se ocupă de instalația de sonorizare, dar și la cea de supraveghere a arenei. Acolo unde Jandarmeria va urmări pe cele 165 de camere de supraveghere tot ce se întâmplă în interiorul, dar și în exteriorul arenei.

Coborâm iarăși la zona VIP. Vedem în toată splendoarea lui stadionul. Mai primim detalii. „Totul va fi delimitat cu sticlă. Va arăta extraordinar, va da o senzație de lumină și curățenie”. Sticlă și la sectorul fanilor oaspeți? „Da, sunt conștient că e foarte riscant, că vor sparge multe, dar e treaba forțelor de ordine. De fapt, probleme cred că vor fi cu cei de la Dinamo și cu Craiova lui Mititelu. Cam ăștia sunt cei mai fanatici. Că la FCSB nu mai vine aproape nimeni cu ei în deplasări”, mai detaliază patronul, care mai aruncă o săgeată spre roș-albaștrii lui Gigi.

Bilete de 100, 50, 30 și 20 de lei. Prețuri fixe. „Indiferent de adversar, chiar dacă jucăm cu campioana sau cu ultima clasată”

Curiozitatea se îndreaptă spre prețurile pe care spectatorii le vor plăti pe noua bijuterie a orașului. Și avem o mare surpriză. „Știm deja, ne-am făcut calculele. La zona VIP va fi 100 lei, dar nu de loje e vorba aici. Apoi în restul tribunei I, 50 de lei, la tribuna a doua va fi 30 de lei, iar la peluze 20 de lei. Bineînțeles că abonații ies mai ieftin. Iar aceste prețuri sunt valabile indiferent cu cine jucăm. Și cu CFR Cluj, și cu ultima clasată, acestea sunt prețurile!”, suntem informați.

Avem în față un stadion aproape finalizat, o bijuterie de pe care echipa lui Leo Grozavu se pregătește să decoleze. A costat peste 25 de milioane de euro, bani veniți de la Budapesta, care investește de ani buni în infrastructura comunităților maghiare din afara granițelor. Laszlo Dioszegi ne-a făcut turul de stadion. Cifre, bani, detalii, marfă de calitate. Așteptăm emoția tribunei și adrenalina fotbalului. Am descoperit o arenă a lucrului bine făcut. Și, totuși, se întâmplă în România, indiferent cât suntem de cârcotași… Cu capital de la vest și oameni de la noi. Să ne bucurăm de fotbal. Koszonom!

  • 4.200 de metri de cablu triax a fost folosit la infrastructura stadionului
  • 144 de proiectoare Philips led de generația a treia asigură nocturna arenei

Gazon de 1,1 milioane de euro, tabelă de 200.000 și 1.000 de locuri de parcare!

Am văzut tot ce se putea vedea. Am intrat peste tot. De la ce e în jurul arenei, lângă terenul verde, până la vestiarele celor două formații, saună, instalații electronice, panouri de comandă. E interesant că ambele vestiare sunt identice. „Vreau să aibă și adversarul aceleași condiții ca și noi. Eu sunt de acest principiu. Chiar și un mic teren de încălzire pentru titulari, înainte de meci, lângă cabină”, spune Laszlo Dioszegi.

428 de locuri pentru fanii oaspeților, cu două zone tampon, de 8 și 9 rânduri

Coborâm și pe teren pentru a simți sub tălpi gazonul de 1,1 milioane de euro. Precizare: prețul include nu doar iarba, dar și instalațiile de drenaj sau irigație. De acolo, de jos, vedem la îngemănarea dintre tribuna a doua și una dintre peluze, sectorul pentru fanii oaspeților.

„Sunt 428 de locuri, încadrate de două sectoare tampon, de 8 și 9 rânduri. Cu totul, acea zonă reprezintă 666 de locuri din stadion. Așa am convenit noi…”, ne lămurește cel din fața noastră.

Gazonul e impecabil, chiar dacă plouă, plouă… Față în față, în două dintre colțurile arenei, stau cele două tabele de marcaj. De 200.000 de euro… Adunăm sume, facem calcule cu banii Budapestei…

Fântână cu o minge de 2 tone din fier forjat în mijloc, ideea „vicelui” Kertesz!

Ieșim pe partea tribunei a doua… Se lucrează „sus”, la îmbrăcarea pe exterior a arenei. Dar, central, vedem locul unde o fântână arteziană va sta chiar în mijlocul parcării. În paranteză fie spus, o parcare de 500 de locuri, plus cele de vizavi, de la Sepsi Arena, alte 500, astfel că vorbim despre cea mai mare parcare a unui stadion din România! Nici Arena Națională nu poate concura…

Și apropo de fântână… Dioszegi ne mută puțin în viitor, dezvăluindu-ne că în mijloc va fi o minge cu aspect vintaje, de 2 tone, din fier forjat și ciment. Ne-o arată în galeria telefonului. „Ne-a făcut-o o cunoștință din Bodoc, aproape de Sf. Gheorghe”, spune patronul. Ideea, puțin altfel, a fost a „vicelui” Kertesz… Care recunoaște cu un hohot de râs. „A fost nebunia mea… Mai greșesc și eu” Oamenii chiar au gândit „la centimetru” tot ce avem în jur!

  • 75 de euro este prețul unui scaun rabatabil pe stadionul din Sf. Gheorghe

  • 250.000 de euro a costat sistemul de leduri pentru publicitate ce înconjoară terenul de joc
  • 7.000 de euro este prețul plătit pentru sauna unde se vor recupera la vestiare băieții lui Grozavu
  • 10.000 de euro a costat doar mobilierul cu care au fost „îmbrăcate” fiecare dintre cele două vestiare
  • 450.000 de euro este una dintre cele mai scumpe investiții, fiind vorba despre instalația de sonorizare a arenei
  • 100 de locuri de parcare vor fi și în fața tribunei oficiale, plus locurile de parcare pentru autocarele celor două adversare
  • 8.000 de euro au costat doar fotoliile pe care le are în față loja de cinci stele a oaspeților
  • 7 intrări speciale există pentru oamenii cu dizabilități, iar în stadion aceștia beneficiază de 184 de locuri!
ADVERTISEMENT