Life

Sergiu Nicolaescu, între normalitate și megalomanie: “Uneori artistul din el mai și fabula”. Exclusiv

Sergiu Nicolaescu, cel mai cunoscut și mai vizionat regizor din România, a fost mereu un artist controversat. De multe ori făcea lucruri la care alții nu aveau curaj nici să se gândească.
13.04.2024 | 08:27
Sergiu Nicolaescu intre normalitate si megalomanie Uneori artistul din el mai si fabula Exclusiv
93 de ani de la nașterea lui Sergiu Nicolaescu. Sursă foto: Montaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Actorul Ștefan Velniciuc ne dezvăluie, în exclusivitate, detalii despre personalitatea marelui regizor Sergiu Nicolaescu. Iubit de unii, hulit de alții, Sergiu Nicolaescu rămâne, însă, cel mai prolific și mai vizionat regizor al României.

Sergiu Nicolaescu, între normalitate și megalomanie

Astăzi se împlinesc 94 de ani de la nașterea lui Sergiu Nicolaescu, cel mai vizionat și prolific regizor din România. Într-un interviu exclusiv pentru FANATIK, actorul Ștefan Velniciuc face dezvăluiri sincere despre marele regizor, cu care a lucrat la multe proiecte.

ADVERTISEMENT

Ștefan Velniciuc recunoaște că Sergiu Nicolaescu a fost un mare profesionist, dar și un om al cărui orgoliu ducea, de multe ori, până la vanitate. Aflăm în ce condiții vitrege putea munci celebrul regizor și cum nu a profitat niciodată de faptul că femeile îl adulau.

Stefan Velniciuc: “Despre Sergiu s-au spus multe, și bune și rele”

Sergiu Nicolaescu s-a născut pe data de 13 aprilie 1930 la Târgu Jiu. A fost cel mai prolific și mai vizionar regizor din România. A făcut 54 de filme și 27 de coproducții și a strâns peste 1 miliard de spectatori din diverse țări.

ADVERTISEMENT

Despre marele regizor s-au spus și s-au scris multe, bune și rele, dar notorietatea nu i-o poate lua nimeni. A debutat cu celebrele filme de lung metraj Dacii și Mihai Viteazul. A devenit foarte cunoscut odată cu crearea personajului Comisarul Moldovan și toată România a văzut cel puțin o dată producția Pistruiatul.

“Despre Sergiu Nicolaescu se pot spune multe și s-au spus.  une și rele. Dar dacă ne ghidăm după perceptele anticilor atunci “despre morți numai de bine”. Prefer să vorbim azi despre lucrurile bune.

ADVERTISEMENT

Îmi vine în minte o întâmplare de la filmări, reprezentativă pentru felul în care l-am cunoscut eu, în calitate de actor colaborator, pe Sergiu Nicolaescu. O întâmplare care mi se pare emblematică pentru cel care a fost regizorul Nicolaescu.

Cu mulți ani în urmă s-a filmat, împreună cu un studio din Franța, filmul Francois Villon, poetul vagabond. A fost un ministerial de televiziune unde am fost distribuit și eu.

ADVERTISEMENT

Cum aveam și repetiții la teatru, am venit într-o zi pe platou mai târziu. Filmarea se desfășura la Florești, acolo unde erau ruinele micului Trianon. Se filma un fel de curte a miracolelor”, își amintește actorul Ștefan Velniciuc.

“Era foarte orgolios, până la vanitate”

Sergiu Nicolaescu a fost și regizor, și scenarist dar și actor principal în majoritatea filmelor sale. A fost un personaj controversat devenind, după Revoluție și un politician controversat. Regizor Sergiu Nicolaescu a lucrat în cele mai grele condiții, de multe ori neglijându-și sănătatea.

“Acolo funcționa și un fel de spital sanatoriu pentru cei bolnavi de tuberculoză. Intrând pe poarta acelui spital am văzut, cu surprindere, următoarea scenă: multă figurație îmbrăcată în cerșetori, un doctor  cu halat și stetoscopul la gât care îi pusese lui Sergiu Nicolaescu un aparat de luat tensiune, pe braț.

Regizorul era plin de sângele care îi curgea din nas și, în același timp, dădea indicații în portavoce figurației. Medicul alerga după el pe set să-i ia tensiunea și nu reușea.

Această întâmplare mi se pare foarte semnificativă pentru cel care a fost Sergiu Nicolaescu. Ca regizor și ca om era foarte orgolios, până la vanitate. Se spunea că, de multe ori, la filmări, era foarte dur. Și era adevărat pentru că era dur cu el însuși, nu admitea cu ușurință greșelile pe care le făceau unii.

Ajungea chiar și la jigniri. Nu se dădea în lături în a-i admonesta pe toți cei care îi stricau secvențele care se filmau”, declară Ștefan Velniciuc, în exclusivitate pentru FANATIK.

Sergiu Nicolaescu, profesionistul: “Avea o duritate care, de multe ori, a fost incriminată”

Sergiu Nicolaescu a fost pasionat de sport și a practicat călărie, box, tir și atletism. Putea să lucreze în cele mai vitrege condiții și se enerva foarte repede atunci când oamenii greșeau. De cele mai multe ori se supăra și pe el însuși, pentru că dorea ca totul să iasă perfect.

“Când am filmat la Trunghiul morții au fost niște condiții foarte dure. Trebuiau prinse câteva zile de zăpadă, la munte și am filmat mult noaptea. Acolo a fost un moment unde vârsta și-a spus cuvântul. Sergiu Nicolaescu trebuia să alerge prin niște râpe, pe un teren accidentat în timp ce dădea și indicații. Acolo a fost pe cale să cedeze, nu îl mai țineau genunchii să o spunem pe cea dreaptă.

Sergiu Nicolaescu a intrat în istoria filmului românesc, nu a avut concurență și nici acum una atât de valoroasă încât să-l depășească. El a fost primul regizor are a inițiat prima echipă de cascadori din Buftea după modelul unor cascadori spanioli, dacă nu greșesc.

În filmul Cu mâinile curate a fost o întâmplare mai periculoasă. Era o urmărire de mașini unde unele mai și explodau. O explozie, însă, a fost mai puternică decât era prevăzută, dar Sergiu Nicolaescu nu a dat stop motor până nu s-a filmat secvența. Avea o duritate care, de multe ori, a fost incriminată. Fără sacrificii, însă, nu se pot realiza lucruri importante”, declară actorul Ștefan Velniciuc, în exclusivitate pentru FANATIK.

“Sergiu Nicolaescu nu a profitat de admirația sexului frumos”

Regizorul Sergiu Nicolaescu a fost curtat de foarte multe femei, dar a fost discret cu viața personală. Nu a profitat niciodată de asalturile la care era supus de către sexul frumos. A fost însurat de 3 ori iar marele sau regret a fost că nu a devenit, niciodată, tată.

“Sergiu Nicolaescu nu ducea lipsa de admirația sexului frumos dar nu l-am surprins niciodată profitând din acest punct de vedere. Sigur că au existat și câteva căsătorii. Asalturile care se dădeau asupra lui de cele mai multe ori era parate cu un soi de discreție. Eu așa l-am cunoscut”, își aduce aminte Ștefan Velniciuc.

“Mă trezesc cu sectoristul la ușă”

Marele regizor Sergiu Nicolăescu s-a stins din viață în data de 3 ianuarie 2013, după ce fusese internat în data de 26 decembrie 2012. A suferit 2 intervenții laparoscopice dar corpul său nu a mai rezistat. A fost incinerat, considerându-se dorința lui, chiar dacă în testament se stipula să fie înmormântat.

“Când s-a filmat serialul de televiziune Independența, Nicolaescu a produs, în paralel, încă un film cu războiul din 1877. S-a filmat pe lângă Hârșova, am jucat și eu acolo. Acest film a fost făcut de trei regizori, Nicolaescu, Doru Năstase și Gheorghe Vitanidis.

S-a filmat în condiții foarte grele, sub un soare arzător care ne bătea în cap. Toți angajații încercau să facă tot ce se poate ca să iasă bine. Eram cazați la Mamaia, acolo ne strângeam după filmări. Pe vremuri litoralul românesc era mult mai ofertant ca acum.

La 3 săptămâni de la terminarea filmărilor mă trezesc cu sectoristul la ușă, milițianul din zonă adică, jenat, să mă roage să-i răspund la câteva întrebări. A scos un chestionar pe care îl primise și m-a întrebat dacă în perioada x am fost cazat la hotelul y.

Dacă este adevărat că am cunoscut o femeie pe numele… și dacă este adevărat că am consumat împreună cu ea băuturi alcoolice în valoare de 20 de mii de lei. După ce i-am dat răspunsurile mi-a mulțumit și a plecat”, ne spune cunoscutul actor Ștefan Velniciuc, în exclusivitate pentru FANATIK.

“Uneori artistul din el mai și fabula”

Regizorul Sergiu Nicolăescu a fost nepotul unui comisar de poliție, arestat de regimul comunist și condamnat la 15 ani de închisoare. Acest unchi a devenit, peste ani de zile, modelul pentru crearea comisarului Moldovan.

Celebru regizor a terminat Universitatea Politehnica din București, ca inginer mecanic. A ajuns să lucreze la Buftea, apoi la Studiourile Alexandru Sahia și, datorită inteligenței și curiozității, să devină cel mai prolific regizor din România. Personalitate controversată, Nicolaescu declara, într-un interviu, că a vrut să se sinucidă de trei ori.

“Pot să mărturisesc ceva, fără să arunc o umbră asupra personalității sale. Sergiu Nicolăescu era, la bază, inginer și acest lucru i se tot reproșa. Uneori artistul din el mai și fabula. Nu de puține ori se afla în ipostază în care putea face lucruri ieșite din comun, lucruri la care ceilalți nu avea acces.

Exista o ușoară tentă de megalomanie la capitolul ăsta de genul `ăsta sunt eu și pot să fac orice`.  Există niște întâmplări în care se vede că l-a citit și pe Baronul Munchhausen (râde, n, red.). “, mărturisește actorul Ștefan Velniciuc.

ADVERTISEMENT