Serialul românesc de mare succes. A fost cumpărat de BBC și se va difuza pe postul britanic. Se bazează pe fapte din viața reală, inspirate de la cel mai controversat consilier al fostului președinte comunist, Nicolae Ceaușescu.
Povestea filmului conține secvențe care au la bază perioada comunistă. Acestea s-au filmat în România, dar și în țara vecină, Ungaria. Pelicula stârnește în general suspans, deoarece este vorba despre spionaj, care se practica adesea în regimul ”detronat” în 1989.
Mihai Ion Pacepa, fost general al Securității, dar și cel mai apreciat consilier pe care îl avea fostul șef de stat Nicolae Ceaușescu, este cel care i-a inspirat pe regizorii serialului, intitulat ”Spy/Master”. Producția este scrisă de Adina Sădeanu și Kirsten Peters, iar regia aparține lui Christopher Smith.
Spy/Master a fost lansat în mai 2023, difuzându-se prima oară pe HBO România. Întreaga acțiune se petrece, mai exact, în anul 1978, când cel considerat mâna dreaptă a lui Nicolae Ceaușescu, personajul Victor Godeanu, decide să fugă în Statele Unite ale Americii. În același timp, el este și agent KGB, acoperirea lui fiind imposibilă.
Pentru a putea fugi peste Ocean, Victor Godeanu, interpretat de Alec Secăreanu, folosește ca pretext o călătorie diplomatică în Republica Federală Germania (Germania de astăzi, n.r) încât să ia legătura cu un membru al ambasadei SUA.
Victor Godeanu nu va spune nimănui despre călătoria sa, că este o intenție de a dezerta și a colabora cu CIA pentru informații din România. Nicolae Ceaușescu, pus în scenă de Claudiu Bleonț, îl va crede pe cel mai ”loial” consilier al său că se deplasează pe teritoriul nemților în scop profesional.
Totodată, Spy/Master îl arată pe Victor Godeanu ca pe un agent dublu, care va fi nevoit să părăsească România înainte ca acoperirea sa să fie compromisă. În același timp, situația se va complica odată cu dorința sa de ”evadare”, deoarece își va pune în pericol soția, interpretată de Andreea Vasile și fiica, interpretată de Alexandra Bob.
” (…)M-am bucurat că, în sfârșit, în momentul în care se face un serial de genul ăsta la noi în țară, sunt chemat să fac parte din proiect. Mi-am mai dorit de la început să pot să spun povestea asta a unui film de epocă, practic, pentru că se întâmplă la sfârșitul anilor ’70.
Costumele sunt foarte similare cu ce vedeam eu în poze. Eram mic atunci, dar așa se îmbrăcau ai mei, așa se îmbrăcau bunicii. Mi s-a părut extraordinar să particip într-un proiect de genul ăsta în care se reconstruiește atmosfera aia. Este intrigant și nu ai cum să nu îți dorești să faci parte din asta (…)
M-am uitat prin arhive, prin cea a TVR-ului, dar făcând documentarea cu un scop, am descoperit destul de multe lucruri noi. Adică am găsit tot felul de imagini pe care nu le văzusem, din anii ’70 și asta m-a ajutat să pun România mai clar în contextul sociopolitic de la sfârșitul anilor ’70”, a declarat Alec Secăreanu pentru Gândul.