News

Cum au reușit trupele ucrainene să oprească invazia-fulger ordonată de Putin. „Armata rusă e un mare mit, o concentrație medievală de trupe”

Care au fost principalele elemente ale tacticii folosite de către armata ucraineană prin care a reușit să oprească invazia fulger a coloanelor de tancuri și artilerie ale Moscovei
29.03.2022 | 10:04
Cum au reusit trupele ucrainene sa opreasca invaziafulger ordonata de Putin Armata rusa e un mare mit o concentratie medievala de trupe
Marea armată a Rusiei, învinsă tactic în Ucraina. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Experții militari sunt de părere că armata ucraineană, care în ultimele zile pare să fi reușit să conducă cu succes o serie de contra-atacuri împotriva forțelor ruse, a avut încă de la începutul războiului o strategie clară, bine elaborată, cu privire la modul în care trupele sale vor trebui să lupte împotriva armatei ruse.

Tactica armatei ucrainene împotriva invaziei ruse

Experții militari au subliniat încă din primele zile ale războiului declanșat de Moscova împotriva Ucrainei că puternica armată rusă, considerată a doua armată a lumii, dă dovadă de o lipsă clară de tactică și pregătire de luptă. Dovadă pentru acest fapt stăteau lungile coloane de tancuri ce înaintau fără suportul infanteriei, infanterie ce lipsea chiar și în momentul în care blindatele rusești erau atacate de trupele ucrainene, lipsa de coordonare între trupele de la sol și aviație sau lipsa măsurilor de apărare anti-aeriană în rândul batalioanelor tactice ale Rusiei, ce au ajuns astfel pradă dronelor ucrainene.

ADVERTISEMENT

În același context, analiștii militari sunt de părere că această primă lună a războiului demonstrează că armata ucraineană a avut o strategie de luptă sistematizată, bine pusă la punct și care s-a dovedit extrem de eficientă în fața armatei Rusiei. Phillips OBrien, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrews din Scoția, este de părere că armata ucraineană a reușit să pună în aplicare un plan prin care au reușit să oprească și să facă ineficientă, prin pierderile provocate, o mașinărie de război cu mult mai multe resurse.

„Unul din elementele fundamentale ale armatei ucrainene a fost negarea superiorității aeriene pentru aviația Rusiei. Acest plan de apărare a folosit câteva avioane de vânătoare din dotare alături de o gamă de sisteme antiaeriene diferite pentru a împiedica Rusia să controleze spațiul aerian, reușind în acest fel să provoace pierderi însemnate aviației ruse. 

ADVERTISEMENT

Aviația Rusiei poate desfășura misiuni aeriene de luptă deasupra Ucrainei și poate bombarda un număr important de ținte, însă armata ucraineană a făcut mult prea dificilă menținerea constantă a controlului aerian și i-au forțat pe ruși să zboare într-un mod care face atacurile lor mult mai puțin eficiente. Acest lucru a permis trupelor terestre ucrainene să-și mențină mobilitatea în teatrul de război și chiar să-și folosească propriile drone împotriva trupelor ruse”, a explicat profesorul Phillips OBrien.

În opinia acestuia, prin negarea supremației totale aeriene aviației Rusiei a permis trupelor ucrainene să pună la cale un plan defensiv ce a scos la iveală deficiențele masive ale armatei ruse în ceea ce privește logistica, pregătirea, echipamentul și tehnica militară dar și moralul trupelor.

ADVERTISEMENT

„Acest plan pare să fi avut câteva elemente cheie. În primul rând, au căutat să nege mobilitatea trupelor rusești prin apărarea marilor orașe și a principalelor drumuri. Prin faptul că au stat și au apărat orașe precum Cernihiv, Sumî, Harkov sau Mariupol, trupele ucrainene au reușit să încetinească semnificativ înaintea armatei ruse încă de la început, până când au reușit să o oprească definitiv. Această tactică i-a obligat pe ruși pe înconjoare aceste orașe și au uzat armata Rusă forțând-o să lupte într-un mediu static. De asemenea, i-a provocat pe ruși să intre în orașe pentru a lupta, fapt ce a secătuit moralul armatei ruse. Acesta este motivul pentru care Ucraina nu va preda Mariupolul.

După ce au negat mobilitatea armatei ruse prin marile orașe, armata ucraineană pare să fi permis înaintarea trupelor ruse pe anumite drumuri pentru a le întinde liniile de aprovizionare. Această tactică a fost vizibilă atât la celebrul convoi lung de 60 de kilometri dar și pe drumul ce leagă Sumî de Kiev. Lăsând aceste convoaie să înainteze mult în teritoriu, trupele ucrainene au reușit să le oprească înaintarea prin lovirea sistematică a elementelor logistice. Aceste atacuri asupra coloanelor au distrus atât de multe camioane de aprovizionare, un punct slab al armatei Rusiei, încât după câteva săptămâni a intervenit o prăbușire totală a forței de luptă. Este și motivul pentru care, în ultima săptămână, armata rusă mai mult s-a retras decât a înaintat.

ADVERTISEMENT
Convoi tancuri Rusia
Cel mai adesea rușii și-au deplasat coloanele de blindate fără susținerea infanteriei

Această tactică de a-i ține pe ruși în afara orașelor și de a le ataca coloanele desfășurate pe marginea drumurilor, dar și liniile de aprovizionare a condus la scăderea drastică a moralului în rândul armatei ruse, dar și la pierderi umane uriașe. 

Deci, un rezumat al strategiei ucrainene ar putea fi: negarea supremației aeriene, apărarea orașelor și a liniilor de comunicații majore, forțează armata rusă să încercuiască orașele, permite coloanelor de blindate să avanseze astfel încât să-și lungească liniile de aprovizionare, odată ce acest lucru se întâmplă, atacă în mijlocul/spatele convoiului pentru a stopa aprovizionarea să a crea haos și apoi așteaptă ca acest lucru să distrugă moralul inamicului iar apoi contra-atacă”, a explicat profesorul Phillips OBrien.

Rusia și Ucraina, două strategii diferite

În opinia acestuia, ceea ce demonstrează că armata ucraineană a avut un plan bine pus la cale de luptă împotriva Rusiei este importanța pe care au acordat-o eliminării aerodromurilor sau bazelor aeriene pe care rușii au încercat să le controleze pe teritoriul Ucrainei. Profesorul OBrien subliniază atât ofensiva de recucerire a aeroportului din Hostomel, pe care rușii au încercat să-l cucerească încă din prima zi, cât și atacurile repetate, nu mai puțin de opt la număr, asupra aerodromului din Herson.

„Chiar la începutul campaniei militare, rușii au pus la cale o operațiune militară, demnă de filmele cu Stallone. În mijlocul zilei, au parașutat o parte din cele mai bine pregătite trupe din întreaga armată rusă pentru a cuceri aeroportul din Hostomel, în apropierea Kievului. Dacă atacul ar fi reușit, rușii ar fi avut un uriaș avantaj strategic. Și dacă armata ucraineană nu ar fi fost bine pregătită, poate că ar și fi avut succes.

Însă trupele ucrainene au înțeles imediat importanța faptului de a nu le oferi rușilor o importantă bază aeriană în teritoriul țării și au lansat un contra-atac aproape imediat cu o forță de reacție rapidă (lucru ce dovedește planificarea acestui lucru). E clar că ucrainenii au avut un plan de răspuns în caz că acest aeroport era atacat.

Același lucru s-a întâmplat și la Herson, singurul oraș important pe care trupele ruse au reușit să-l cucerească încă din primele zile ale conflictului. Aici, armata rusă aproape imediat a încercat să transforme aeroportul din localitate într-o bază aeriană înaintată pentru elicopterele lor de atac la sol. Dacă ar fi reușit acest lucru, atunci ar fi fost un avantaj strategic. Dar armata ucraineană a înțeles imediat care este pericolul și a alocat resursele pentru atacarea și distrugerea acestuia. În fapt, ucrainenii au început să distrugă elicopterele rusești imediat ce acestea au început să sosească la baza militară. Iar atunci când rușii au încercat să aducă din nou alte elicoptere de atac, armata ucraineană le-a distrus și pe acestea provocând pagube atât de însemnate încât rușii au renunțat la idee”, a scris profesorul OBrien care subliniază că aceste acțiuni coordonate demonstrează că armata ucraineană a avut un plan bine pus la punct încă înainte de invazia Rusiei.

Modul de pregătire al armatei ucrainene, cu susținerea directă a Pentagonului în ceea ce privește schimbul de informații în timp real, vine în deplin contrast cu modul în care Kremlinul și-a pregătit propria campanie militară. Generalul-maior (r) Mick Ryan, sublinia într-o analiză publicată luni, că armata rusă a plătit un preț uriaș în principal din cauza asumpțiilor politice în jurul cărora Putin și-a plănuit obiectivele militare, anume că Ucraina nu este nici măcar un stat, că armata ucraineană nu va lupta, etc..

„Planificarea militară a armatei ruse, bazată pe aceste asumpții strategice false, a mizat excesiv de mult pe unitățile de luptă desfășurate la frontiera ucraineană. Scopul pare să fi fost acele de a-i impresiona pe militarii ucraineni încât aceștia să se predea imediat. Însă acest accent pus exclusiv pe trupele de luptă pentru atacul inițial a dus la ignorarea completă a unităților logistice și de susținere tactică. 

În momentul în care operațiunile ofensive au început, consumul de combustibil, muniție, hrană și echipamente de altă natură a crescut exponențial. Sistemul logistic al armatei ruse s-a prăbușit și pentru că nu trebuie să fie utilizat. Pentru că această strategie s-a bazat pe o victorie rapidă, Moscova a desfășurat mult prea puține forțe relativ la obiectivele sale. A fost un risc atât tactic cât și strategic.

Asumpția privind o capitulare rapidă a Ucrainei a făcut ca rușii să nu aibă un mecanism operațional pentru coordonarea trupelor desfășurate în nordul, sudul și estul Ucrainei. La acest nivel se decide alocarea trupelor pe front, întăririlor, a aprovizionării, transportul și toate etapele logistice. Fără această comandă operațională centrală, Rusia duce în acest moment cinci războaie separate: pe frontul de nord, pe cel din sud, în est, pentru supremația aeriană și cel informațional”, a explicat generalul Mick Ryan.

Marele mit al armatei Rusiei

Zilele trecute, generalul Kyrylo Budanov, șeful serviciilor de informații ale armatei ucrainene, numit de președintele Zelenski în această funcție la doar 36 de ani ai săi, a declarat într-un interviu pentru publicația The Nation că Ucraina a reușit să spulbere mitul armatei ruse ca a doua armată a lumii.

Budanov, unul din oficialii ucraineni care a avertizat încă din luna noiembrie că Rusia se pregătește de invadarea Ucrainei, a subliniat însă că situația țării sale rămâne „foarte dificilă”, cu un număr mare de trupe rusești care au înconjurat multe orașe ucrainene.

„Ne luptăm cu o armată de criminali, de hoți, de mercenari, și suntem gata să ne luptăm și să câștigăm. Comandamentul armatei ruse a făcut nenumărate greșeli tactice și noi am încercat să le folosim în avantajul nostru.

Armata ucraineană a arătat că armata rusă, ca a doua armată din lume, este un mare mit și că în realitate ea este doar o concentrare medievală de trupe și metode de luptă învechite”, a declarat Kyrylo Budanov.

Generalul ucrainean a susținut că unul din elementele cheie pentru succesul trupelor sale a stat în capacitatea de a avea informații cu privire la intențiile Kremlinului, ceea ce le-a permis să se pregătească din timp pentru această invazie.

„Avem o grămadă de surse de informații atât în rândul armatei ruse, dar și în cercurile lor politice și de conducere. În luna noiembrie deja știam despre intențiile Moscovei de a ataca și am văzut cu toții că aceste informații s-au confirmat, chiar dacă ziua de începere a atacului s-a schimbat de câteva ori”, a mai precizat Budanov.

Acesta a precizat că una din principalele sale misiuni în toată această perioadă a fost organizarea unei forțe de luptători de gherilă care să atace liniile de aprovizionare din spatele frontului. Acesta nu a spus decât că este vorba despre „un număr foarte mare de oameni”, lăsând deschisă posibilitatea unei lupte de insurgență similară cu ceea ce s-a întâmplat în Afganistan sau Vietnam.

„Luptătorii noștri, militarii noștri, chiar și vânătorii ucraineni vor începe vânarea forțelor invadatoare ale armatei ruse. Vreau să subliniez că în curând va veni primăvara, pădurile noastre vor înverzi din nou și atunci rușii se vor trezi într-un adevărat iad”, a spus generalul Budanov amintind de rezistența ucraineană împotriva armatei germane în cel de-Al Doilea Război Mondial.

 

ADVERTISEMENT
Ședință de urgență la Rapid » Ce urmează după eșecul lamentabil cu FC...
Ședință de urgență la Rapid » Ce urmează după eșecul lamentabil cu FC Botoșani
Putin ar fi decis să abandoneze negocierile de pace și să zdrobească Ucraina...
Putin ar fi decis să abandoneze negocierile de pace și să zdrobească Ucraina după incursiunea în Kursk: „Un război fără reguli”
Milionarul din presa sportivă care s-a îmbogățit peste noapte. Povestea sumei enorme câștigate...
Milionarul din presa sportivă care s-a îmbogățit peste noapte. Povestea sumei enorme câștigate de Ovidiu Ioanițoaia cu ajutorul lui Adrian Sârbu
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Ultima decizie a lui Ceaușescu. Dictatorul, debusolat total
Ultima decizie a lui Ceaușescu. Dictatorul, debusolat total
Ea e Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. A lăsat-o și s-a...
Ea e Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. A lăsat-o și s-a cuplat cu Monica Bîrlădeanu. Au fost împreună 20 de ani
RĂZBOIUL s-a EXTINS! CAPITALA este SUB ASEDIU
RĂZBOIUL s-a EXTINS! CAPITALA este SUB ASEDIU
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani...
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Vladimir Putin nu mai e interesat de discuții de pace și vrea să...
Vladimir Putin nu mai e interesat de discuții de pace și vrea să distrugă statul ucrainean, după incursiunea soldaților Kievului în Kursk, susțin surse de la Kremlin
EXCLUSIV. Spitale modulare de 20 de milioane de euro, lăsate să zacă în...
EXCLUSIV. Spitale modulare de 20 de milioane de euro, lăsate să zacă în paragină. Construite în timpul pandemiei, acum sunt subiect de litigiu
Gestul superb făcut de Valentina Pelinel pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul...
Gestul superb făcut de Valentina Pelinel pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Totul a fost făcut public
Cum arată și cu ce se ocupă fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță....
Cum arată și cu ce se ocupă fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. Câți copii are cu femeia de care s-a îndrăgostit înainte să o cunoască pe Monica Bârlădeanu