News

Se reintroduce serviciul militar. Propunerea noului Guvern, condus de generalul Nicolae Ciucă: Armată pe bază de voluntariat

Guvernul Nicolae Ciucă vine cu surprize în programul propus pentru guvernare. Se dorește reintroducerea serviciului militar în termen, adică armată pe bază de voluntariat.
25.11.2021 | 08:53
Se reintroduce serviciul militar Propunerea noului Guvern condus de generalul Nicolae Ciuca Armata pe baza de voluntariat
Armată pe bază de voluntariat, propunerea Guvernului Ciucă. Sursa foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

Guvernul Nicolae Ciucă, care astăzi (joi-n.r) va afla dacă va fi învestit, în cadrul unei ședințe în plen a Parlamentului, are printre propunerile sale în programul de guvernare și reintroducerea serviciului militar în termen, suspendat în anul 2007.

Drept urmare, tinerii ar putea urma armata pe bază de voluntariat, căci serviciul militar în termen nu va mai fi obligatoriu.

ADVERTISEMENT

Cum se va face serviciul militar în termen, propus de Guvernul Ciucă

O altă propunere pentru MApN din partea noului Executiv este ca România să grăbească tot ce înseamnă achiziţii de tehnică militară.

Conform programului de guvernare luat în calcul este esențială și realizarea ”unui sistem naţional de pregătire şi instruire (…) care să conecteze sistemul de forţe active cu grupul de rezervişti şi să asigure mobilizarea şi regenerarea forţelor în parametri optimi de cantitate, calitate şi viteză”.

ADVERTISEMENT

Demersul are loc după eșuarea campaniilor de recrutare a rezerviştilor voluntari. Nu au fost făcute publice date despre cum se va urma serviciul militar voluntar în termen.

Potrivit unor surse Adevărul, se vor aplica metode din afară. Mai exact, se vor urma tipare pe care le execută ale țări membre ale NATO, iar tinerii încorporaţi vor fi şi retribuiţi.

ADVERTISEMENT

S-ar putea face armată voluntară după modelul Danemarcei. Aici, anual aproape 7.000 de tineri merg voluntar la încorporare, iar alții 3.000 sunt trași la sorți. Ar putea fi preluat și modeul Bundeswehr, prevăzut în Germania, adică serviciul militar pe timp de 7 luni.

Ce spun analiștii militari despre propunerea Guvernului Ciucă

Aurel Cazacu, analist militar spune despre propunerea serviciului de militar voluntar în termen că este unul vital pentru MApN.

ADVERTISEMENT

”Acest tip de serviciu militar are o importanţă strategică pentru realizarea şi menţinerea unui bazin necesar de rezervişti. Înainte de ’89, România avea peste 350.000 de militari activi şi 6 milioane de rezervişti. Sigur, atunci vorbeam de un model militar diferit, vechi, cel al Tratatului de la Varşovia, iar acum suntem în standardele moderne ale NATO, dar totuşi acum avem prea puţini rezervişti.

Eu cred că va fi un program de succes, pentru că tinerii conştientizează acum că vor avea acces la un venit sigur şi constant, vor avea parte de cursuri de formare şi, foarte important, vor avea acces la cultura militară occidentală, lucru deloc de neglijat”, a declarat Aurel Cazacu pentru Adevărul.

România are în momentul de față 70.000 de militari activi, dintre care 60.000 în rezervă. Această cifră este una inutilă pentru un răspuns militar în caz de criză.

ADVERTISEMENT