ADVERTISEMENT
Life

Sfântul Alexandru, pomenit pe 30 august. Ce să nu faci în această zi

Autor: Alexa Serdan | 29.08.2020 | 20:01
Sfântul Alexandru, pomenit pe 30 august. Ce să nu faci în această zi
Sfântul Alexandru, pomenit pe 30 august. Ce să nu faci în această zi. Sursa foto: doxologia.ro

Sfântul Alexandru, cel considerat de Biserica Ortodoxă protectorul omenirii, este pomenit anual pe data de 30 august. Acesta este trecut în calendarul ortodox cu cruce neagră, credincioșii păstrând pentru această zi câteva obiceiuri și tradiții din moși-strămoși.

ADVERTISEMENT

Este foarte important ca în această zi de sărbătoare să ții cont de niște lucruri pe care nu trebuie să le faci. Prin urmare, se spune că nu este bine să-ți vorbești de rău aproapele pentru că o vei ține într-o sfadă până la finalul anului.

În plus, preoții îndeamnă credincioșii să fie milostivi cu cei năpăstuiți de soartă, fiind un moment bun pentru a face pachete pentru a le oferi celor nevoiași. Totodată, este o zi ideală pentru a cădea la pace cu persoanele cu care ai avut ceva de împărțit.

ADVERTISEMENT

Totodată, credincioșii nu spală, nu calcă și nu cos pe 30 august, mai ales că anul acesta sărbătoarea cade într-o zi de duminică. Concret, Sfântul Alexandru trebuie cinstit cumsecuvinte, credincioșii fiind îndemnați să înalțe o rugăciune către cer.

Rugăciunea închinată Sfântului Alexandru este una puternică și se rostește stând în genunchi, atât în Biserică, cât și acasă. Se recomandă aprinderea unei lumânări ca ruga să ajungă la Dumnezeu numaidecât. În plus, femeile cu numele Alexandra, Alexia sau Sanda e bine ca în această zi să nu muncească în această zi.

ADVERTISEMENT

„Suflete, suflete al meu, pentru ce te plângi la Domnul? Căci lenea ta pentru chinurile veșnice mijlocitoare îți este. Dacă darul lui Dumnezeu l-ai cunoaște, cu lacrimi fierbinți ai plânge, suspinând și întristându-te pentru orice păcat, pentru cel mic și pentru cel mare.

Strigă către Stăpâna ta să nu te lovească mânia Celui ce ține toate cu dreapta Sa atotputernică, însă eu, păcătosul și leneșul, cel ce am limba vicleană, cum mă voi ruga Stăpânei mele ca să mă izbăvească Domnul de înfricoșata Judecată?

ADVERTISEMENT

Căci tot timpul mă cutremur în inima mea cugetând la înfricoșata Judecată ca să fiu izbăvit de chinurile cele veșnice și de viermele cel neadormit și de întunericul cel mai din afară și de flăcările cele nestinse.

Miluiește-mă pe mine, păcătosul robul Tău (numele), ca pe Pavel Apostolul, pe care mai mult decât pe toți l-ai iubit, și nu întoarce fața Ta de la mine, cel sărman, în acea Zi înfricoșată de care se cutremură sufletul meu și se îngrozesc mădularele trupului meu.

ADVERTISEMENT

Doamne, izbăvește-mă pe mine de înfricoșatul ceas, ca să nu mă depărtez de mila Ta. Îi rog pe Sfinții îngeri și Arhangheli, pe prooroci și mucenici și pe toți sfinții să se roage lui Dumnezeu pentru sufletul meu.

Pentru rugăciunile voastre să întoarcă Stăpânul mânia Lui de la mine, păcătosul. Iar tu, Preacurată Doamnă Fecioară, care ai îndrăzneală la Fiul tău pentru robii Tăi, nu uita ostenelile robului tău (numele).

ADVERTISEMENT

Stăpâne Mântuitorule, din săracul meu suflet, Ție mă rog, izbăvește-mă de durerea păcatelor mele și primește-mă întru bucuria vieții celei nesfârșite, în care se preamărește Preasfânt Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!