News

Sfatul primit de un român care vrea să se mute în Grecia. ”Muncă non-stop de luni până luni, pe bani puțini”

Milioane de români au părăsit țara noastră și zeci de mii o fac în fiecare an, destinația preferată fiind orice țară din vestul Uniunii Europene.
10.02.2024 | 17:17
Sfatul primit de un roman care vrea sa se mute in Grecia Munca nonstop de luni pana luni pe bani putini
Sfatul primit de un român care vrea să se mute în Grecia. ”Muncă non-stop de luni până luni, pe bani puțini”
ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, unii români vor să se mute și să se stabilească definitiv în Grecia, o variantă care era la modă ca și variantă de exil acum 20-30 de ani. Cert e că Grecia e privită ca și o destinație de vis pentru turiști, însă cei ce vor să muncească acolo ar trebui să se gândească foarte bine la ce vor să facă.

Sfatul primit de un român care vrea să se mute în Grecia

O spun oamenii care deja locuiesc și trăiesc acolo, printre străini. Concluzia generală? Salariile sunt mai mici comparativ cu Spania sau Italia, în timp ce munca e aproape non-stop. ”Iau în calcul o posibilă mutare temporară sau definitivă în Grecia. Apelez la cei care au făcut deja un asemenea pas pentru a înțelege cât de imposibil poate fi cu câteva întrebări”, a fost mesajul postat de un român care a pus pe jar internetul, potrivit Adevărul.

ADVERTISEMENT

”Pe insule am șanse să găsesc și un job care să nu aibă treabă cu Horeca (nu știu să gătesc și nici nu am făcut vreodată pe ospătarul)? Cât de bine sau prost plătite sunt joburile pe insulă sau chiar Grecia în general (vreau să știu dacă o persoană necăsătorită ar face față cu cheltuielile raportat la câștiguri)? Joburile pe insulă înțeleg că sunt temporare.

Nu înțeleg cum se procedează cu lunile în care nu muncești. Câștigi ceva de la stat? Ce se întâmplă cu plata contribuțiilor la pensie, sănătate? Exista diferențe notabile de prețuri (pentru localnici, mă refer la chirii, utilități etc) între insule și continent? Cum sunt priviți românii de angajatori în Grecia? Sau străinii în general. Cam care ar fi programul de lucru în Grecia?”, a explicat bărbatul.

ADVERTISEMENT

Așadar, visul frumos al bărbatului a fost rapid demontat de cei care au trecut deja prin viața în Grecia. ”Practic, în funcție de locul de muncă, atât cât e nevoie și atât cât negociați. ÎNSĂ, cel puțin la joburile de vară, neoficial, să te aștepți la 5 luni de lucru zilnic, FĂRĂ ZI LIBERĂ, măcar 8 ore De ce?

Românii nu sunt încântați de viața în Grecia

Pentru că pur și simplu AȘA E LA EI. Pentru că în general afacerile DE FAMILIE deschise vara au în componența echipei rudele care trag să le fie bine. Au pretenția și de la angajați, pe care îi plătesc între 1.000 și 2.000 euro pe lună, să tragă și ei la uzină alea 5 luni, că după aia se închide sezonul”, a explicat un internaut.

ADVERTISEMENT

Un alt ”expert” a oferit și mai multe detalii care ar face pe oricine să se gândească de două ori dacă ar vrea să muncească în Grecia. ”Pe insule (turism) o să muncești de la Paște până prin septembrie-octombrie, de luni până luni, minim 10 ore pe zi. Dacă ai avut un șef mai corect și nu te bagă la part time iarna, primești șomaj vreo 400€, deci ce câștigi vara cheltui iarna!

Să nu te gândești că o să pui vreodată bani deoparte mai ales ca și celibatar! De integrat o să te integrezi ușor ca român (e aproape aceeași mentalitate). În rest soare, mare, turiste … A! Și dacă te gândești la pensie, vreo 500€! Hellas e paradis”, a explicat românul.

ADVERTISEMENT

O româncă povestește cum e viața în Grecia după 15 ani

Același lucru îl transmite și o femeie, nemulțumită de ce a găsit acolo. ”În ultimul timp s-a schimbat foarte mult. Este țara mea de suflet, dar doar de vacanță, nu mai este de trăit în ea. Toate scumpe și salarii mici. Să nu te aștepți să pui bani la ciorapi acolo, mai ales cu atâtea oportunități de plimbare. La muncă tot pe ai lor îi preferă, în schimb au mentalitatea românului, sunt deschiși chiar și la exprimare”, a transmis femeia.

Concluzia a tras-o o româncă plecată în Grecia de 15 ani. ”Eu care stau în Grecia de 15 ani iți spun că nu se merita, dacă nu știi limba îți găsești foarte greu de muncă. Insulele muncesc doar pe timp de vara în restul anului nu. Mai mult de 550 de euro salariu greu. Este o țară extrem de scumpă și salariile sunt foarte mici.

Plus că sunt și foarte naționaliști, când te duci la interviu și văd că ești din alta țară strâmbă din nas și nu le convine. Și siguranța lasă de dorit în ultimul timp, oamenii au cam luat o razna în general…Grecia nu mai este ce a fost odată, din păcate! Plus că dacă nu murim în incendii vara, murim inundați iarna, cam așa stau treburile din păcate. E bine că turist, atâta, nimic mai mult”, a explicat femeia.

ADVERTISEMENT