Sport

Și ei au pățit-o! Edi Iordănescu, Dan Petrescu și Victor Pițurcă, mandate mai scurte decât Flavius Stoican la FC U Craiova

FANATIK prezintă lista numelor care au rezistat mai puțin decât Flavius Stoican pe banca lui FC U Craiova 1948, cap de listă fiind Edi Iordănescu, Dan Petrescu sau Victor Pițurcă.
04.11.2021 | 08:35
Si ei au patito Edi Iordanescu Dan Petrescu si Victor Piturca mandate mai scurte decat Flavius Stoican la FC U Craiova
Se întâmplă și la case mai mari! Edi Iordănescu, Dan Petrescu și Victor Pițurcă au plecat mai repede decât Flavius Stoican. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FC U Craiova a anunțat oficial despărțirea de Flavius Stoican, iar FANATIK a aflat motivul pentru care Adrian Mititelu a decis să îl dea afară după doar 28 de zile și patru meciuri de la preluarea echipei.

Patronii echipelor din Liga 1 sunt cunoscuți pentru „răbdarea” de care dau dovadă și modul în care se descotoresc de antrenori fără nicio remușcare sau cum antrenorii aleg să plece din cauza neînțelegerilor.

ADVERTISEMENT

Flavius Stoican, ultimul nume dintr-o listă interminabilă de antrenori care au avut viață scurtă în Liga 1

Antrenorul lui FC U Craiova 1948 „stă bine” cu mandatul său de patru meciuri, spre deosebire de alți tehnicieni care nici măcar nu au apucat să debuteze.

Nume mari precum Edi Iordănescu, Dan Petrescu sau Victor Pițurcă au rezistat mai puțin decât Flavius Stoican. „Satana” se întorcea la Steaua pe 20 iunie 2010, însă avea să stea pe banca „roș-albaștrilor” doar două meciuri. Din cauza divergențelor cu patronul Gigi Becali, Pițurcă părăsea echipa pe 6 august 2010.

ADVERTISEMENT

A început treaba, a adus jucători şi a zis : «Eu fac tot». Celor din club le-am dat ordin: «Patronul vostru este Piţurcă» Eu nu puteam da un om afară, el putea. Eu nu puteam să mă mai bag. A schimbat totul, a adus oamenii lui. În pauza dintre stagiile de pregătire mi-a zis că vrea nişte garanţii că eu nu o să critic jucătorii şi n-o să jignesc galeria. După ce se întoarce îmi cere garanţia şi eu i-am dat un teren de 2-3 milioane. El a vrut terenul de la Şcoala Americană de 36 de milioane. Poate că nu era atât, dar 15 milioane tot costa şi mi-a zis că nu poate să mai stea, să-mi caut antrenor”. – Gigi Becali, despre motivele despărțirii de Victor Pițurcă

Edi Iordănescu a pățit-o și el la CFR Cluj, unde în primul mandat a rezistat doar trei meciuri: 13 iunie 2018-26 iulie 2018. După ce a câștigat Supercupa României, a fost dat afară de patronul Neluțu Varga după înfrângerea de pe teren propriu cu Malmo din preliminariile Ligii Campionilor: „E adevarat că m-a sunat patronul și mi-a spus că dorește să rămân, că nu mai este de acord cu rezilierea, a venit și la stadion să vorbim, însă era greu să mai continui. Am avut o discuție finală complexă cu dânsul și cred că ne-am despărțit în relații mai mult decât normale”.

 „S-a terminat, probabil, mai rapid decât ar fi fost normal. Dar eu am rămas și cu lucruri bune de atunci, cu un trofeu (n.r. Supercupa României), primul pentru mine, dar și cu alte experiențe. Am luat-o constructiv și am învățat că din astfel de momente, mai puțin fericite, să știu să aleg ce e mai bun”. – Edi Iordănescu

Dan Petrescu e un alt nume greu care se adaugă pe această listă de antrenori a căror aventură s-au terminat mult prea devreme, dar în cazul său decizia despărțirii i-a aparținut în totalitate. Pe 11 iunie 2015, semna cu ASA Târgu Mureș și avea planuri mari, însă părăsea formația după doar un singur meci, Supercupa României câștigată în fața FCSB. Pe 9 iulie își reziliază contractul, la mai puțin de o lună de la venire, și pleacă în China, la Jiangsu Sainty.

ADVERTISEMENT

„În momentul în care s-au ivit aceste probleme era însă clar că îmi e greu să mai continui. Eu nu aș fi vrut să plec, pentru că am convins niște jucători să vină aici, făcusem o echipă. Indiferent de ofertă eu eram tentat să continui”. – Dan Petrescu

Cele mai scurte mandate de antrenori din istoria fotbalului românesc

FANATIK trece în revistă și alte cazuri celebre în care antrenorii nici măcar nu au apucat să facă mai mult de câteva antrenamente și au și fost dați afară.

Un episod de neuitat îl are în prim plan pe Marius Lăcătus, care a fost antrenor pentru o noapte la U Craiova. Înjurat și contestat masiv de fanii olteni încă din prima secundă în care și-au pus semnătura pe contract, „Fiara” pleacă la doar 24 de ore distanță după ce bătuse palma cu Dinel Staicu.

ADVERTISEMENT

„Orice antrenor tânăr visează să pregătească o echipă precum Craiova. Din păcate, când suporterii ajung să ia decizii nu mai rămâne nimic de făcut”. – Marius Lăcătuș

Laurențiu Reghecampf a gustat și el din „încrederea” acordată de Adrian Mititelu antrenorilor săi. Reghe a fost și el dat afară după doar o lună de zile: 5 aprilie – 1 mai 2011.

„Florin Costea și-a comandat pizza. Mihai a luat papanași, lucru pe care eu îl consider foarte grav. N-au ținut cont de ce le-am spus eu. Nu s-au comportat că niște profesioniști, drept pentru care am considerat că trebuie să plătească. I-am anunțat că nu fac parte din lot pentru meciul cu Urziceni”. – declara Laurențiu Reghecampf la acel moment, ceea ce i-a adus mazilirea.

Esteban Vigo, experimentul eșuat al lui Giovani Becali la Dinamo

Antrenorul spaniol nu a apucat decât să facă pregătirea de iarnă cu „alb-roșiii”, deși Giovani Becali l-a adus cu surle și trâmbițe în sezonul 2006-2007.

Dinamo mai are o experiență similară și cu un fost mare jucător, Claudiu Niculescu. Acesta a făcut doar 13 antrenamente ca principal la Dinamo și a fost înlocuit în 2018 după doar trei meciuri: 24 septembrie – 13 octombrie.

Tatăl lui Marco Materazzi a simțit pe pielea lui ce înseamnă să fii antrenor la club din România. Ioan Niculae, patronul lui FC Brașov, l-a dat afară pe Giuseppe Materazzi după doar trei zile!

Se poate însă și mult mai rău decât în Liga 1. Cel mai scurt mandat din istoria fotbalului este de… zece minute! Pe 10 mai 2007, Leroy Rosenior era anunțat antrenorul lui Torquay United, echipă din liga a patra engleză. Clubul își schimbă acționariatul și este preluat de un consorțiu local, iar Leroy Rosenios este înlocuit cu Paul Buckle.

Lista antrenorilor care au avut viață scurtă în Liga 1

  • Marin Barbu – Astra Giurgiu: 1 meci – 2013
  • Cornel Țălnar – Dinamo: 6 meciuri – 2008, Universitatea Cluj: 4 meciuri – 2009
  • Bogdan Stelea – Astra Giurgiu: 4 meciuri – 2012
  • Marius Lăcătuș – ASA Târgu Mureș: 3 meciuri – 2011
  • Mihai Teja – Dinamo: 5 meciuri – 2015, Pandurii Târgu Jiu: 1 meci – 2017
  • Jerry Gane – U Craiova: 3 meciuri – 2009
  • Dorinel Munteanu – Dinamo: 4 meciuri – 2012
ADVERTISEMENT