Sport

Simone Tempestini, sprint victorios, pe ploaie, la Trofeul Râșnov

Având ca aliat ploaia, Simone Tempestini a câștigat prima etapă a Campionatului Național de Viteză în Coastă Masters, Trofeul Râșnov, după un parcurs irezistibil în manșa decisivă.
23.04.2023 | 16:30
Simone Tempestini sprint victorios pe ploaie la Trofeul Rasnov
Septuplul campion național de raliuri, Simone Tempestini, primul lider în Campionatul Național de Viteză în Coastă Masters. Foto: BAPhoto
ADVERTISEMENT

Cu puțin timp înaintea startului de sezon, FRAS a anunțat modificări importante în cadrul competiției de viteză în coastă. Aceasta a fost împărțită în două întreceri separate – Viteză în Coastă Masters (CNVCM) și Viteză în Coastă (CNVC). O modificare menită a intensifica spectacolul la toate categoriile.

Iar acest lucru a fost relevat și de Trofeul Râșnov, runda inaugurală a ”Masters”-ului. Și nu doar prin numele prezente pe lista de start, ori de materialul de concurs. Ci și prin răsturnările de situație consemnate pe parcursul evenimentului.

ADVERTISEMENT

Septuplul campion național de raliuri, Simone Tempestini, primul lider în Campionatul Național de Viteză în Coastă Masters

Cu 37 de piloți pe lista oficială de concurs, Trofeul Râșnov a dat startul Campionatului Național de Viteză în Coastă Masters. O competiție care-și va desemna campionii din 2023 la capătul a cinci runde.

Întrecerea derulată pe traseul ce leagă Râșnovul de Brașov a oferit două zile în care numele favoritului la victorie s-a schimbat permanent. Și aceasta pentru că și vremea schimbătoare și-a spus cuvântul.

ADVERTISEMENT

Jerome France, pilotul care a făcut legea în ultimele două stagiuni la SuperRally, a fost cel mai rapid în antrenamentele cronometrate și recunoașteri. El a stabilit timpul de referință al traseului, 1:52,602. Și a fost urmat de campionul absolut al sezonului 2022 la viteză în coastă, Octavian Ciovică.

Totul avea să se schimbe încă de la prima manșă de concurs. Atunci când ultimii plecați pe traseu au avut parte de ploaie. Manșa a fost câștigată de Costel Cășuneanu (Wolf Mistral), cronometrat în 2:01,220. În timp ce France și Ciovică, obligați să concureze pe traseu ud, au fost la peste 20 de secunde în urmă. Astfel că au ieșit din calculele pentru victorie.

ADVERTISEMENT

Cășuneanu a pornit în forță și-n manșa decisvă și a avut un prim timp intermediar bun. Apoi însă, aproape de final, bolidul său s-a răsucit pe pista de concurs. Incidentul l-a costat peste 40 de secunde și a fost sinonim cu cel mai slab timp al manșei.

A profitat de acest lucru Simone Tempestini ((Porsche 997 RGT), septuplul campion național absolut de raliuri. Cel care, deși pleca cu al cincilea timp, a mers perfect și a terminat cu un timp total de 04:17,353.

ADVERTISEMENT

Astfel că, deși a luat startul pentru a pregăti sezonul intern din Campionatul Național de Raliuri Betano, și-a trecut în cont victoria la Râșnov. O performanță pe care o reușește pentru a doua oară în carieră.

Mihai Leu și Alexandru Pițigoi, pe podium

Locul secund, la general, i-a revenit lui Mihai Leu, are a concurat pentru prima dată cu modelul Audi R8 GT3 LMS. Acesta a avut un timp cumulat cu 7,1 secunde mai slab decât Tempestuni. Pe treapta a treia, la 4 miimi de Leu, a urcat Alexandru Pițigoi (Porsche 991).

Cu prima victoria absolută a etapei, Simone Tempestini și-a trecut în cont succesul și la Categoria 1, cât și la Grupa 2. Chiar dacă nu a reușit să-și apere titlul de cel mai rapid pilot al coastei râșnovene sau pe cel al victoriei absolute, Ciovică a plecat acasă cu maxim de puncte la Categoria 2. Mihai Leu l-a imitat la Grupa 1, în timp ce Cosmin Ion a fost cel mai rapid pilot la Grupa 3.

ADVERTISEMENT