News

Sindicaliștii din educație, puși să muncească. Nu vor mai primi salariu dacă nu predau

07.05.2021 | 16:40
Sindicalistii din educatie pusi sa munceasca Nu vor mai primi salariu daca nu predau
Sindicaliștii din educație obligați să-și facă norma didactică/ Sursă foto: RFI.ro - Facebook Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Fostul secretar de stat în Ministerul Educației, deputatul Luminița Barcari (PNL), a inițiat un proiect de lege prin care liderii de sindicat din educație să nu mai fie degrevați de obligativitatea realizării normei didactice, adică a numărului minim de ore predate la clasă.

Potrivit proiectului susținut și de către deputații liberali, pe viitor degrevarea de ore va fi doar parțială, nu una totală, astfel că niciun lider de sindicat nu  va fi plătit dacă nu predă un anumit număr de ore, ce urmează să fie stabilit prin ordin de ministru.

ADVERTISEMENT

În momentul de față, nu mai puțin de 125 de lideri de sindicat din învățământ sunt scutiți complet de activitățile didactice, dar primesc salariul aferent postului pe care au fost încadrați, la care se adaugă și indemnizația de lider sindical.

Salariu pentru o muncă nefăcută

Legea educației dă acum posibilitatea ca profesorii care au dețin funcții de conducere să fie scutiți, complet sau în parte, activitatea didactică, scutirea vizându-i și pe o parte dintre liderii de sindicat.

ADVERTISEMENT

Personalul didactic de conducere, de îndrumare şi control poate fi degrevat total sau parţial de norma didactică, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale, elaborate cu consultarea federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ. De acelaşi drept pot beneficia şi persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ, ca urmare a participării acestora la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale. Prin acelaşi ordin se stabilesc atribuţiile persoanelor degrevate de norma didactică”, se arată în Legea 1/2011

Personalul degrevat potrivit primeşte drepturile salariale pentru funcţia în care este încadrat, precum şi celelalte sporuri şi indemnizaţii prevăzute  de lege pentru activitatea desfăşurată, după caz.

ADVERTISEMENT

În practică, în momentul de față sunt 125 de persoane care țin catedre ocupate fără să predea o singură oră, dar care sunt plătiți anual cu 8.000.000 de lei, fără să presteze munca pentru care își primesc salariile din banii contribuabililor.

Degrevarea totală de norma didactică ar putea duce la deprofesionalizarea celor ce reprezintă, în calitate de lider al unei organizații sindicale județene sau naționale, cadrele didactice din sistemul de învățământ preuniversitar pentru că ei sunt, înainte de toate, profesori și este necesar să fie conectați la realitățile din sistemul de învățământ  (…) Cred cu tărie că fiecare ar trebuie să primească salariul pentru munca pe care o prestează și nu pentru ceva pentru care este degrevat”, afirmă Barcari în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

Inițiatoarea amintește că nici măcar inspectorii școlari nu sunt degrevați total de activitățile didactice, cum sunt liderii de sindicat, inspectorii trebuind să predea între două  și patru ore pe săptămână. Prin propunerea de lege, și pentru liderii de sindicat degrevarea va fi doar parțială.

Scutirea de la ore a profesorilor cu funcții în mișcarea sindicală datează  din anul 2013, când a fost introdusă printr-o ordonanță de urgență a guvernului  condus la acea vreme de către Victor Ponta, care-l avea pe Remus Pricopie ca ministrul al Educației. Legea de aprobare a ordonanței a fost aprobată de către Parlament abia în anul 2019, însă ordonanța și-a produs efectele imediat după adoptarea în Guvern.

ADVERTISEMENT