News

Sinecuri de partid în fruntea agenției ce se ocupă de afacerile statului. Foști deputați, reciclați pe funcții bănoase

Conducerea agenției care administrează acțiunile deținute de statul român a fost împărțită între PSD și PNL, trei funcții de conducere fiind transformate în sinecuri politice
13.10.2023 | 11:03
Sinecuri de partid in fruntea agentiei ce se ocupa de afacerile statului Fosti deputati reciclati pe functii banoase
Florian Daniel Geantă, Violeta Tudorie și Constantin Năstasă asigură conducerea AAAS. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), fostul Fond al Proprietăților de Stat din anii 90, este instituția statului care se ocupă de administrarea participațiilor statului la societățile comerciale pe care le deține, să recupereze datoriile statului, să privatizeze companiile unde statul este acționar majoritar, dar și să monitorizeze respectarea contractelor de privatizare. Instituția, aflată sub coordonarea Ministerului Economiei, este condusă de trei politicieni, doi foști parlamentari de la PSD și un tânăr liberal, doar consilier județean.

Fost deputat PDL, președintele AAAS

Florian Daniel Geantă a fost numit la începutul anului 2022 de premierul Nicolae Ciucă în funcția de președinte al AAAS. Numirea reprezenta practic revenirea acestuia în conducerea instituției pe care o mai condusese între 2017 și 2019, numit de Sorin Grindeanu și rămas în funcție până la demiterea Guvernului Dăncilă. Din martie 2016 acesta este membru PSD, în prezent secretar executiv al organizației din Sectorul 6, însă și-a început cariera politică la PDL, partid cu care a și obținut două mandate de deputat 2008-2016. Al doilea mandat îl termină însă ca membru PSD, unde ajunge via UNPR. În 2016 este abia al 13-lea pe listele PSD și nu mai reușește să obțină un nou mandat de deputat, având să ajungă însă în fruntea AAAS un an mai târziu.

ADVERTISEMENT

El este cumnatul lui Marian Neacșu, puternicul om din PSD, fost secretar general al guvernului sub premierul Ciucă, rămas acum viceprim-ministru fără portofoliu care însă coordonează instituțiile și structurile din cadrul aparatului Guvernului.

Anii ’90 îl găsesc pe Florian Daniel Geantă student la Politehnică, la Facultatea de Inginerie a Sistemelor Biotehnice, facultate pe care o începe în 1990 și o termină șapte ani mai târziu, în 1997. Se angajează încă din timpul facultății, lucrând ca supervizor la Bavaria 2000 între 1993 și 1997. Lucrează apoi, timp de opt ani, la o companie producătoare de ţigări, întâi la un departament de logistică, iar apoi este sales manager pe București al companiei. În 2005 se angajează ca director național de vânzări la o companie farmaceutică.

ADVERTISEMENT

Saltul important în carieră pare a se petrece în anul următor, când schimbă din nou domeniul de activitate, trecând la industria de salubritate. În 2006 este astfel manager de vânzări la Urban SA, pentru ca anul următor să devină directorul general al acestei companii. În anul 1999, firma Urban SA câștiga contractul de curățenie stradală, deszăpezire și colectare deșeuri cu primăria Sectorului 6, contract ce avea să fie respectat până în anul 2021. Firma este deținută de omul de afaceri Teodor Gabriel Florescu în proporție de aproape 60%, cel care în 2015 avea să fie reținut de către procurori într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de 23 milioane euro. Procurorii susținea că între anii 2008 și 2010 patru persoane au desfășurat mai multe operațiuni contabile fictive de tranzacționare de produse petroliere și alte bunuri. Încă din 2015 compania Urban SA era în insolvență, încheind anul trecut cu datorii de 540 milioane lei.

Daniel Geantă părăsește compania de salubritate în anul 2009, atunci când își începe mandatele de deputat, fiind perioada în care își completează studiile cu o serie de cursuri. E vorba de cursul port-universitar de politică externă de la Institutul Diplomatic Român și cel privind managementul infrastructurii critice de la Colegiul Național de Apărare.

ADVERTISEMENT

După 2016 și eșecul din alegeri, pentru Florina Geantă urmează o serie de sinecuri la stat. A început cu un post în CA-ul Aeroporturi București, apoi în comitetul de finanțări al Exim Bank, apoi a fost președintele CA-ului companiei de stat Teletrans din februarie 2018 până în decembrie 2019, atunci când ajunge șef la AAAS. Între mandatele de la AAAS, în CV menționează că a fost director general al SC MBC Europa Gaz Srl, firma familiei care se ocupă cu intermedieri în domeniul combustibilului. Anul trecut, firma a avut un profit de aproape un milion de lei, la o cifră de afaceri de 15 milioane.

În ultima declarație de avere, depusă în acest an, Florian Geantă menționează că deține trei terenuri intravilane, cu o suprafață totală de 2.800 mp, în Otopeni, Chiajna și București, cumpărate în 2005, 2007 și 2011. Mai deține o casă de locuit de 180 mp în Capitală, construită în 2013, plus alte trei apartamente, tot în București. La acestea se mai adaugă alte două apartamente și o casă, toate în Buzău, moștenite de soție. A mai declarat economii de circa 250.000 lei, 65.000 dolari și aproape 150.000 euro, la care se adaugă alți 290.000 lei, depozitați în aur la o bancă comercială. La categoria autoturisme, acesta menționează patru autoturisme Dacia Logan.

ADVERTISEMENT

Salariul încasat de la AAAS anul trecut a fost de 110.000 lei, la care se adaugă aproape 15.000 lei, indemnizația primită ca președinte al Consiliului de Administrație al Conversim SA, compania de stat care se ocupă cu închiderea minelor de cărbune. Soția sa, angajară la SC Urban SA, a câștigat însă 168.800 lei, la care se adaugă alți 230.200 lei, dividende de la firma familiei, MBC Europa Gaz. În 2021, fiica familiei încasa 21.000 lei salariu la aceeași firmă. În cea mai veche declarație de avere publică a lui Florian Geantă, publicată în 2012, la începutul celui de-al doilea mandat de parlamentar, dacă indemnizația sa de parlamentar era de 52.000 lei, salariul pe care soția îl primea la Urban SA a fost de patru ori mai mare, mai exact 207.214 lei.

Geantă Florian
Geantă Florian, declarație de avere, 2023

 

Vicepreședinții AAAS, unul de la PSD și unul de la PNL

Vicepreședinții AAAS sunt Violeta Tudorie și Claudiu Constantin Năstasă. În ceea ce o privește pe Violeta Tudorie, aceasta este fost parlamentar PSD, având un mandat între 2012 și 2016, ajungând în fruntea conducerii AAAS în anul 2017 după ce la alegerile din 2016 nu a reușit să obțină un nou mandat. La fel ca în cazul lui Florian Daniel, aceasta se află la al doilea mandat la AAAS, după ce a mai ocupat funcția de vice-președinte între 2017 și 2019, revenind în această funcție în februarie 2022. În anii guvernării liberale, atunci când Violeta Tudorie nu a prins postul de la AAAS, a avut parte de alte două sinecuri: un post de auditor la Inspectoratul de Stat în Construcții și un altul de auditor la Consiliul Legislativ.

În prezent, președinta organizației de femei a PSD Ilfov, Violeta Tudorie a fost contabilă între 1990 și 2001, după care trece în CV că a fost administratorul unei societăți comerciale până în anul 2004. Începând cu anul 2005 și până în anul 2012 este director general al firmei, SC Prod Com SRL. Potrivit ultimei declarații de avere, soțul acesteia este angajat al acestei firme, încasând un salariu de aproape 20.000 lei. În declarațiile de avere mai vechi, menționează că soțul ei deținea 5% din acțiunile firmei.

Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de 2,2 milioane lei și un profit de 360.000 lei. Potrivit platformei de licitații publice Sicap, firma a avut contracte publice de aproape 3 milioane lei, anii 2022 și 2023 fiind cei mai de succes din acest punct de vedere (contractele au fost de 1,8 milioane în 2022 și 600.000 lei anul acesta). Multe dintre contractele recente au fost încheiate cu școli și Direcția de Protecție a Copilului din Sectorul 2. Sectorul 2 este locul unde și-a continuat cariera și Violeta Tudorie, fiind consilier local între 2011 și 2012. În 2012 a obținut mandatul de deputat.

Ca studii, aceasta este licențiată în drept. Studiile și le-a început la vârsta de 35 de ani, la Universitatea Ecologică din București, tot acolo făcând și un master în drept dar și studii în managementul afacerilor. În anul 2012 trece și pe la Agenția Națională a Funcționarilor Publici, apoi pe la Institutul pentru Personalul Consular, dar și pe la Academia de Poliție, unde urmează un program postuniversitar în științe militare. În 2016 obține și atestatul de mediator, iar în anul 2017 își încheie studiile la Colegiul Național de Apărare.

Potrivit ultimei declarații de avere, Violeta Tudorie deține șapte terenuri, două case, un apartament și spații comerciale și bijuterii în valoare de 10.000 euro. Ea mai deține șase autoturisme, dintre care două Mercedesuri și o Dacie 1310. Salariul încasat anul trecut de la AAAS a fost de 90.000 lei.

Violeta Tudorie declarație de avere
Violeta Tudorie, declarație de avere

 

Un ultim episod ce merită menționat cu privire la fosta deputată social-democrată este vorba de o condamnare primită la începutul anilor 2000 – e vorba de o amendă penală de 3.000 lei și daune morale de 10.000 lei. Astfel, în anul 2005, medicul stomatolog Anca Nistor a depus o plângere penală la parchet împotriva fostei deputate, pe care o acuza de insulte și amenințări. Totul ar fi pornit de la o răfuială în parcul Cișmigiu în 2003, atunci când fosta deputată a amenințat-o că îi va rupe picioarele și o va arunca în apă din cauza unui conflict personal. Ar fi urmat apoi zeci de telefoane de amenințare la cabinetul stomatologic, ce s-au oprit abia după ce cazul a ajuns în instanță. „Îmi spunea curvă nenorocită, ordinară, zicea că mă nenorocește, că îmi rupe picioa­rele, că i-am distrus familia“, le-a spus Anca Nistor magistraților de la judecătoria Sectorului 1, potrivit relatărilor din presă de la acea vreme.

În ceea ce-l privește pe Claudiu Constantin Năstasă, cel de-al doilea vice-președinte al AAAS, acesta este consilier județean la Bacău încă din anul 2012. Membru al PNL și fost șef al tineretului liberal din județul Bacău, acesta este de profesie inginer, cu studiile absolvite la Universitatea din Bacău (1997-2002). După terminarea studiilor și până în anul 2011 acesta lucrează ca inginer la două firme din județ. Una dintre acestea, Termoservice Grup S.R.L, intrată în faliment în 2015, și îl avea ca acționar pe fostul prefect al județului Bacău, liberalul Ioan Silviu Lefter.

În anul 2011 menționează că este „asociat” la propria firmă de construcții, Moldo Energy Construct SRL. Presa locală scria la acea dată că firma, în care liderul tinerilor liberali deținea 50% din acțiuni, câștigase un contract public pentru pavarea pieței centrale în urma unei licitații cu multe semne de întrebare. Firma Moldo Energy Construct SRL este fără activitate economică din anul 2016.

În anul 2016 a fost consilier al senatorului liberal (la acea dată) Ben-Oni Ardelean, pentru ca anul următor să fie numit director executiv adjunct al Agenției de Dezvoltare Intercomunitară Bacău. Din ianuarie 2020 este vicepreședinte al AAAS, fiind între timp numit și în consiliile de administrație ale Transelectrica și CFR Călători. În prezent mai face parte doar din Consiliul de Supraveghere de la Transelectrica, unde anul trecut a încasat o indemnizație de 30.000 lei. Soția sa, avocat de profesie, este angajată la Autoritatea Electorală Permanentă. De la AAAS a încasat un salariu de 107.000 lei în anul 2022.

ADVERTISEMENT