News

Sinecuri pentru liberali în compania cu un buget de 9 milioane de lei. Romfilatelia e condusă de 20 de ani de un fost angajat al SRI

Doi liberali, unul din generația veche și unul din cea nouă, și-au găsit câte un post călduț în Consiliul de Administrație al Romfilatelia, compania deținută de Poșta Română
18.12.2023 | 10:17
Sinecuri pentru liberali in compania cu un buget de 9 milioane de lei Romfilatelia e condusa de 20 de ani de un fost angajat al SRI
Compania Romfilatelia era deja pe pierdere după primele 9 luni din 2023. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Romfilatelia SA este o filială a Companiei Naționale „Poșta Română”, aflată sub tutela Ministerului Cercetării și Digitalizării, iar anul acesta a avut un buget inițial, votat la 1 septembrie, de aproape 9 milioane de lei, în ușoară scădere față de anul precedent. Consiliul de Administrație al companiei are 5 membri, două dintre aceste poziții fiind ocupate de doi liberali.

Liberalii din conducerea Romfilatelia

În luna septembrie a anului 2021 era numit ca membru provizoriu în Consiliul de Administrație al Romfilatelia SA, pe o perioadă de 4 luni, Dan Vlaicu. Mandatul său avea să fie prelungit constant de către adunările acționarilor, în speță compania Poșta Română, unicul acționar, cel mai recent la finalul lunii august, cu încă cinci luni.

ADVERTISEMENT

Potrivit CV-ului său, acesta este absolvent al Facultății de Științe Politice a UB (în anul 2000), iar cariera pare că și-a început-o încă din anii studenției, când a fost colaborator la Guvern, în cadrul aparatului de lucru al premierului (1998-2000). După anul 2000 lucrează ca analist politic, iar din 2001 și până în 2004 în cadrul Secretariatului General al PNL. Anul electoral 2004 îi aduce un post de consilier local la Sectorul 5 pe listele PNL, însă renunță la această funcție după șase luni.

Din anul 2005 este propulsat în CA al Hidroelectrica, unde stă timp de doi ani, și în Consiliul de Administrație al Agenției Domeniilor Statului, de la Ministerul Agriculturii, unde stă timp de 4 ani. În aceeași perioadă, până în 2009, mai este și consilier al ministrului pentru relația cu parlamentul dar și președintele ANPC. Apoi, după o pauză de doi ani, timp în care se ocupă de propria firmă, este numit în 2012 vicepreședinte al AEP, iar după patru ani în această funcție, în 2017 este numit consilier al vicepreședintelui AEP, funcție în care stă până în 2020.

ADVERTISEMENT
Dan Vlaicu, declarație de avere 2023
Dan Vlaicu, declarație de avere 2023

În aceeași perioadă, începând cu 2016 și până în prezent este consilier al președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chițoiu. Tot în anul 2016 a candidat, fără succes, pentru un mandat de senator din partea PNL la Giurgiu. Anul trecut a câștigat din această funcție 74.000 lei, aproape de trei ori mai mult decât indemnizația anuală de la Romfilatelia, doar 24.000 lei. Presa a scris că în vară PNL a încercat să forțeze numirea lui Dan Vlaicu în funcția de secretar general al AEP în lumina alegerilor de anul viitor, însă PSD nu și-ar fi respectat angajamentele odată cu numirea lui Toni Greblă în fruntea AEP.

În ceea ce privește propriile afaceri, Dan Vlaicu menționa în ultima declarație de interese două firme: Wonderstrategy SRL, înființată în 2020, inactivă fiscal în acest moment dar care anul trecut i-a adus 65.000 lei în dividende, și Safetree Equipment SRL, unde deține o treime din acțiuni. Aceasta din urmă se ocupă cu importul unor sisteme de siguranță auto pentru copii, iar în perioada pandemiei a avut mai multe contracte publice mici pentru livrarea de teste Covid, în special în județul Giugiu. Anul trecut, firma a avut pierderi de 121.000 lei, însă în cei trei ani anteriori a fost pe plus (în 2020, realizând un profit de 180.000 lei).

ADVERTISEMENT

O altă firmă care apare menționată în declarațiile de interese mai vechi este Agora Ad-hoc, firmă de consultanță pe care și-a deschis-o în anul 2020 împreună cu un fost membru PNL, via PDL, Alin Seserman, în prezent secretar de stat în Ministerul Mediului și apropiat al liderului PNL, Robert Sighiartău. Fratele acestuia, Marcel Seserman, este președintele AUR Bistrița-Năsăud. Firma de consultanță a lui Alin Seserman, Apella SRL, a avut, potrivit unei investigații RiseProject, mai multe contracte de consultanță cu AUR.

În CV-ul său, Dan Vlaicu menționează că între 2010 și 2017 a fost asociat într-o altă firmă S.C. Creator Consulting SRL. Firma și-a întrerupt activitatea în anul 2018 și a mers mai mult pe pierdere. Potrivit documentelor de la Registrul Comerțului publicate de Jurnalul.ro, partenerii lui Vlaicu în această afacere au fost chiar Bogdan Chirițoiu și Marian Muhuleț, practic șefii pe care i-a consiliat la Consiliul Concurenței și AEP.

ADVERTISEMENT

În declarația sa de avere Dan Vlaicu menționează un teren intravilan în Ilfov de 1500 mp, două autoturisme, o casă de 140 mp și credite de circa 35.000 euro, fără însă a menționa alte economii sau conturi bancare.

Din Consiliul Local Sibiu la Romfilatelia

Un alt liberal în Consiliul de Administrație al Romfilatelia este Adrian Casian Vlașcu, președintele organizației de studenți a PNL Sibiu. Filiala din Sibiu a PNL este condusă de ministrul Raluca Turcan, în a cărei ultime declarații de avere apare un teren de 1000 mp din Ilfov, achiziționat în 2006, pe numele soțului, Valeriu Turcan, și al lui Bogdan Chirițoiu, șeful de la Consiliul Concurenței și partenerul de afaceri al lui Vlaicu.

În ceea ce-l privește pe tânărul Casian Vlașcu, acesta a fost numit în CA-ul Romfilatelia în aprilie 2023 pe o perioadă de 4 luni, mandat prelungit apoi în august pentru încă cinci luni. Potrivit CV-ului său, Casian Vlașcu și-a luat licența în anul 2021 la Facultatea de Științe, Ecologie și protecția mediului – cel mai probabil la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Bac-ul l-a luat în 2015, așa că până în 2018 și-a luat o pauză înainte să se apuce de studiile universitare, cel puțin asta ar rezulta din CV-ul său. Totuși, într-o declarație citată pe pagina de Cluburilor Studențești Liberale în 2020, acesta spune că s-a alăturat cluburilor studențești ale PNL în anul 2015, ceea ce ar însemna că în acel an era deja student și că a terminat facultatea nu în 3 ani ci în șase.

A lucrat însă începând din 2017 până în 2020 ca agent de vânzări la RCS&RDS, și apoi două luni la Orange România, tot agent de vânzări. La rubrica competențelor dobândite la locul de muncă din CV menționează: „negociator experimentat – competență obținută în activitatea de reprezentant vânzări”.

În CV mai scrie că începând din anul 2017 este antreprenor, cu domeniile de activitate deratizare, dezinsecție și dezinfecție, comerț și imobiliare. Din anul 2020 este ales și consilier local la Sibiu, perioadă în care era încă student, iar din august 2022 este numit și consilier al unui secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Adrian Casian Vlașcu, declarație de avere 2023
Adrian Casian Vlașcu, declarație de avere 2023

Deține trei firme, iar de la una dintre acestea, SC Casi Expo Imo SRL, a încasat anul trecut un salariu de 15.600 lei. Firma, ce se ocupă cu imobiliare, înființată în 2021 i-a adus acestuia un profit de 57.000 lei în anul 2022.

Încălcare a statutului

Tot din CA-ul Romfilatelia mai fac parte Ioan Cristescu, managerul Muzeului Național al Literaturii Române, și Irina Preda, angajată ca documentarist la Institutul Național de Cercetare și Formare Culturală, și care a lucrat pe același post și în cadrul Romfilatelia în anul 2019.

Ioan Cristescu este absolvent de litere și teologie, iar Irina Preda are studii de Fashion Design la Londra, Limbi străine și istorie la București. În condițiile în care cei doi liberali au studii în științe politice și biologie, există o potențială încălcare a statutului companiei care prevede ca cel puțin doi membri ai consiliului de administrație să aibă studii juridice sau economice.

Decizia apare în hotărârea adunării acționarilor din 6 august 2020, atunci când au fost adoptate mai multe modificări la statutul companiei.

AGA Romfilatelia
Decizie AGA Romfilatelia

Directorul Romfilatelia, fostă angajată a SRI

Directorul general al companiei Romfilatelia este Cristina Popescu, numită în această funcție încă din anul 2004, odată cu înființarea companiei, după o decizie a premierului Adrian Năstase, după cum nota presa la acea dată. În 12 decembrie 2020 a primit și un mandat de patru ani în Consiliul de Administrație al Romfilatelia.

Cristina Popescu este licențiată în Drept, Universitatea București, unde are și o diplomă de master, și are și studii post-universitare la Colegiul Național de Apărare, absolvite în anul 2000. Licența în drept a obținut-o în anul 1994. Potrivit CV-ului său între anii 1990 și 1995 a fost ofițer de informații în cadrul SRI. Înainte de anul 1990 nu apar alte mențiuni, însă presa a scris că aceasta a lucrat ca referent debutant la Întreprinderea de Comerţ Exterior “Dunărea”, firma spionajului extern prin care era controlat comerțul extern al României.

După cei cinci ani în SRI a lucrat apoi doi ani la Tipografia Intact, apoi a condus patru ani departamentul de marketing al World Trade Center București și apoi a petrecut alți patru ani în cadrul MAE până să ajungă la Romfilatelia.

Un lucru ciudat este faptul că atât pe site-ul Romfilatelia cât și pe cel al Agenției Naționale de Integritate nu există nicio declarație de avere sau interese ale șefei Romfilatelia. Pe internet poate fi găsită doar o singură declarație de avere, din anul 2004, acolo unde menționează două terenuri, o garsonieră de 30 mp dobândită în anul 1985 și un autoturism Dacia 1310, cumpărat direct de la fabrica din Pitești în anul 1995.

Un raport de activitate al Romfilatelia pe anul 2021 arăta că pentru cele 9 persoane din conducere a existat un fond de salarii de 611.700 lei. În același an, Digi24 scria că venitul Cristinei Popescu a fost de 399.672 de lei, brut. În acel an compania realiza un profit de doar 33.000 lei. Mult mai bine decât în anul anterior, când avusese pierderi de 1,2 milioane lei, sau decât anul 2022, când pierderile s-au ridicat la 765 082 lei.

Romfilatelia Execuție bugetară sept 2023
Romfilatelia Execuție bugetară Trim. III 2023

Execuția bugetară pe trimestrul III al acestui an arată că Romfilatelia acumulase deja pierderi de 670.768 lei, în condițiile în care planul financiar al companiei prevedea un plus de 33.000 lei. Acest lucru explică și faptul că în 20 noiembrie, acționarii Romfilatelia, în speță Poșta Română, a cerut Consiliului de Administrație ca în termen de două luni să vină cu un plan de redresare financiară pentru anul viitor.

O săptămână mai târziu, fiul Doinei Cornea critica compania pentru refuzul de a emite un timbru omagial în memoria mamei sale în cadrul serie ce omagiază 100 de personalităţi ale rezistenţei anticomuniste din România. „Spre surprinderea noastră, alături de Elisabeta Rizea şi Radu Filipescu şi alte câteva personalităţi marcante ale luptei împotriva comunismului nu şi-au găsit loc fraţii noştri muncitorii care s-au revoltat în 15 noiembrie 1987 la Braşov, muncitorii care au protestat în 1977 în Valea Jiului. Nici vorbă de Doina Cornea, Corneliu Coposu, Vasile Paraschiv.

Dacă Romfilatelia nu a găsit de cuviinţă să strecoare un timbru „Doina Cornea” printre „Ziua paşaportului românesc”, „Păsări de curte” sau „Râşniţe” putea să o facă Guvernul României, acesta având anual la dispoziţie iniţierea emiterii unui număr de serii filatelice”, declara Leontin Iuhas.

În anul 2023, Cristina Popescu a primit din partea președintelui României Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer.

ADVERTISEMENT