Life

Singura biserică din București care a renăscut de patru ori din propria cenușă. Deși a fost întemeiată pe lacrimi și suferință, nu s-a oficiat niciodată vreo slujbă de înmormântare

Aceasta este singura biserică din București care a renăscut de patru ori din propria cenușă. Care este povestea ei și ce se ascunde în spate?
09.02.2024 | 23:00
Singura biserica din Bucuresti care a renascut de patru ori din propria cenusa Desi a fost intemeiata pe lacrimi si suferinta nu sa oficiat niciodata vreo slujba de inmormantare
Singura biserică din București care a renăscut de patru ori din propria cenușă. Sursă foto: domnitabalasa.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Singura biserică din București care a renăscut de patru ori din propria cenușă și ascunde mari secrete. Deși a fost întemeiată pe lacrimi și suferință, nu s-a oficiat niciodată vreo slujbă de înmormântare.

Singura biserică din București care a renăscut de patru ori din propria cenușă

Singura biserică din București care a renăscut de patru ori din propria cenușă este Biserica „Domnița Bălașa” din București. Se află ascunsă printre blocuri, departe de haosul din oraș. Câte persoane știu însă povestea ei?

ADVERTISEMENT

Lăcașul de cult se află pe malul Dâmboviței, dar niciodată aici nu au fost oficiate slujbe de înmormântare. Care este motivul? Înainte de a afla asta, trebuie menționat faptul că biserica din București a avut de suferit de numeroase ori. De altfel ea a fost clădită pe lacrimi și suferință.

Adevărul este că biserica este singura clădire din vechile Așezăminte Brâncovenești care a rămas în picioare după demolările din 1984. Biserica „Domnița Bălașa” a luat naștere în urmă cu aproape trei secole.

ADVERTISEMENT

Atunci, cea de-a șasea fiică a lui Constantin Brâncoveanu, domnița Bălașa, a pus bazele lăcașului de cult. S-a întâmplat în anul 1750. La acea vreme, domnița Bălașa a fost cea care a zidit pe locul bisericii de astăzi, un al doilea lăcaș, cu hramul „Înălțarea Domnului”. Iar alături de biserică s-au ridicat o școală și un azil de bătrâni.

Lucrurile aveau să se schimbe ani mai târziu. Astfel, în 1871, lăcașul de cult a fost dărâmat. Mai departe, în anul 1838, Biserica, cu hramul de Înălțarea Domnului este avariată, dar construită o alta, peste doar câțiva ani.

ADVERTISEMENT

Dezastrele naturale și-au pus amprenta asupra clădirii

Au urmat apoi numeroase dezastre naturale precum inundații și nu numai. Și din nou, biserica a fost avariată. Singura biserică din București care a renăscut de patru ori din propria cenușă avea să aibă noroc însă a patra oară.

Biserica „Domnița Bălașa”, care se vede chiar și acum în București, a mai primit o șansă. Lucrurile se întâmplau în timpul domniei lui Carol I și a Reginei Elisabeta. Atunci, biserica a fost construită în patru ani.

ADVERTISEMENT

Arhitectul bisericii a fost Alexandru Orăscu. Menționăm faptul că tot el a realizat și Universitatea din București (sediul vechi) dar și planul de sistematizare a orașului din 1893, plan care i-a purtat numele.

Iar cei care ajung la acest lăcaș de cult cu siguranță vor avea parte de o surpriză. Biserica „Domnița Bălașa” din București adăpostește în interior mormintele Domniței Bălașa, dar și ce al Domniței Zoe Brâncoveanu, soția lui Gheorghe Bibescu, fost domnitor.

Deși a fost întemeiată pe lacrimi și suferință, având în vedere trecutul tragic al neamului Brâncoveanu, nu s-a oficiat niciodată vreo slujbă de înmormântare în această biserică.

Adevărul este că în secolul XX biserica „Domnița Bălașa” a devenit una dintre cele mai elegante și apreciate biserici din Capitală. Iar deși se organizează nunți și botezuri aici, înmormântările nu își au locul.

ADVERTISEMENT