Life

Singura femeie din România care a condus oastea în luptă. A fost nepoata lui Ștefan cel Mare

O bucată de istorie pe care nu toți românii o știu. Cine a fost Doamna Chiajna, unica româncă ce a condus oastea pe câmpul de luptă.
07.07.2023 | 21:48
Singura femeie din Romania care a condus oastea in lupta A fost nepoata lui Stefan cel Mare
Cine a fost, de fapt, doamna Chiajna. Sursa foto: colaj Fanatik/ capturi TVR
ADVERTISEMENT

Doamna Chiajna a rămas în istorie ca fiind una dintre cele mai controversate femei din istoria românească. Criticată de unii și acuzată că nu are scrupule, apreciată de alții pentru dârzenia cu care și-a protejat copii, ea este singur româncă ce a condus oastea pe câmpul de luptă.

Cine a fost Doamna Chiajna, românca ce va rămâne mereu în istorie

Chiar dacă și-a adus un aport foarte mare asupra istoriei românilor, doamna Chiajna a devenit cunoscută mai degrabă datorită literaturii, prin prisma romanului cu același nume scris de Alexandru Odobescu la jumătatea secolului al XIX-lea.

ADVERTISEMENT

În realitate, însă, românca s-a făcut remarcat prin curaj, ambiție, tărie de caracter și chiar cruzimea de care a dat dovadă atunci când s-a văzut în situații limite. Unii au caracterizat-o ca fiind lipsită de scrupule și asta pentru că a făcut totul pentru familiei.

Ca să-și salveze soțul și copii, doamna Chiajna nu s-a ferit să recurgă la mită, comploturi, schimburi și chiar a condus oastea pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, povestea sa ascunde mult mai multe detalii.

ADVERTISEMENT

S-a născut în Polonia, în 1525, iar numele său de botez a fost Ana. Totuși, i s-a spus Despina, iar tradus din slavonă a rezultat denumirea cu care este cunoscută acum: Chiajna. La origini, ea a fost nepoata lui Ștefan cel Mare, domnitorul care și-a înșelat fără rușine nevasta, și fiica lui Petru Rareș.

De altfel, tot ce se știe despre copilăria sa este faptul că și-a petrecut-o la Suceava și a fost crescută de doamna Elena, cea de-a doua soție a tatălui său. În 1546, doamna Chiajna s-a căsătorit cu Mircea Ciobanul, un negustor de vite bogat, care și-a cumpărat tronul de la otomani.

ADVERTISEMENT

Începutul căsniciei a fost unul normal la acea vreme. Doamna Chiajna a fost o femeie casnică, ce a născut și crescut șapte copii, patru fete și trei băieți, s-a ocupat de țesut și de celelalte atribuții care îi reveneau.

Cum a ajuns pe câmpul de luptă

În același timp, soțul său s-a făcut remarcat prin cruzime și a rezistat 14 ani pe tron ucigând fără milă boieri și oferind dări mări autorităților otomane. Astfel că, spre finalul domniei sale, doamna Chiajna intră în prim plan.

ADVERTISEMENT

După ce soțul i-a fost alungat în exil în 1554, în Imperiul Otoman, românca a dat dovadă de multă agilitate și a reușit să se împrietenească cu soțiile sultanului. Astfel, ea ar fi mituit numeroși soldați otomani, reușind să se asigure că bărbatul iubit și copiii sunt în siguranță.

Așa a reușit doamna Chiajna să-l readucă pe tron pe Mircea Ciobanul în 1559, an în care acesta a și murit. Chiar dacă boierii au încercat să se răzbune pe ea, nu s-a lăsat nicio clipă, făcând orice i-a stat în putință ca Petru, fiul ei în vârstă de 16 ani, să-i ia locul tatălui său.

Pentru că o armată de boieri fugari din Transilvania a pornit o revoltă împotriva sa, a cumpărat tronul pentru băiatul ei și a fost prima femeie din istoria românilor care a condus armata pe câmpul de luptă.

S-a luptat la Șerbănești și Boianu, a reușit să iasă victorioasă din bătălii, iar Petru a rămas domn al Valahiei. Totuși, ea continuat să conducă din umbră, pedepsindu-i fără milă pe cei care îi stăteau în cale,

Doamna Chiajna, o femeie de temut

Doamna Chiajna a avut grijă să-și mărite fiicele pentru a avea de câștigat. Doar cea mică i-a dat bătăi de cap. Maria i-a fost promisă boierului Cantacuzino, dar pentru că diferența de vârstă era prea mare, s-a opus și a fugit cu Radu Socol.

În anul 1568, fiul său a fost mazilit și cu toții au fost exilați în Alep, unde a dus o viață grea și l-a pierdut pe Petru. Pentru a ieși din impas, a trimis-o pe Dobra, altă fiică a sa, în preajma moștenitorului imperiului Otoman.

De asemenea, pe lângă tăria de caracter de care a dat dovadă, doamna Chiajna a fost descrisă ca o femeie frumoasă și atractivă. Ea a murit la vârsta de 63 de ani, în 1588 și a fost îngropată la Istanbul, dar locul ei de veci s-a pierdut.

S-a spus despre doamna Chiajna că a fost personificarea ambiţiei, a răutăţii şi a cruzimii. Un monstru. Nu e adevărat. Nici nu rezultă de nicăieri că ar fi putut fi rea. Ambiţioasă şi crudă, poate.

Dar nu într-atât încât să se facă din ea un tip, o personificare. Dezbrăcată de legendă şi redusă la proporţiile adevărate ale ciudatei ei firi, doamna Chiajna ni se înfăţişează ca o femeie inteligentă, ambiţioasă şi energică. Atât”, a scris istoricul Constantin Gane, în cartea „Trecute vieţi de doamne şi domniţe”, conform desprelume.ro. 

 

ADVERTISEMENT