Life

Singurele cuvinte din limba română care nu pot fi traduse cu exactitate. Nu există în nicio altă limbă de pe Pământ în această formă

Singurele cuvinte din limba română care nu se pot traduce cu exactitate. Acestea nu există în nicio altă limbă de pe planetă.
14.06.2023 | 22:43
Singurele cuvinte din limba romana care nu pot fi traduse cu exactitate Nu exista  in nicio alta limba de pe Pamant in aceasta forma
Singurele cuvinte din limba română care nu pot fi traduse cu exactitate. Sursa foto: Freepik/azerbaijan_stockers
ADVERTISEMENT

Care sunt singurele cuvinte din limba română ce nu pot fi traduse cu exactitate în alte limbi de pe planetă. Nu au corespondent în alte limbi, dar pot fi explicate prin anumite sintagme.

Singurele cuvinte din limba română care nu pot fi traduse cu exactitate. Nu sunt prezente în nicio altă limbă

Din lexicul limbii române fac parte numeroase cuvinte, multe fiind neologisme împrumutate din engleză, spaniolă și din alte limbi. Aproximativ 40% din cuvintele limbii române provin din franceză sau italiană.

ADVERTISEMENT

Cu toate că aproape toate cuvintele au un corespondent și în celelalte limbi, există câteva care nu pot fi deloc traduse. Sunt trei cuvinte care, în patrimoniul cultural UNESCO, reprezintă tradițiile românești.

Este vorba despre “doină”, “dor” și “colind”. La finalul secolului al XX-lea, UNESCO a întocmit un volum intitulat “Dicţionar internaţional de termeni literari”. Acesta cuprinde cuvântări care nu pot fi traduse dintr-o limbă în alta.

ADVERTISEMENT

Cuvintele românești “dor” și “doină” nu au corespondent în altă limbă. Acestea nu se pot traduce cu exactitate în altă limbă, ci doar există diverse expresii pentru a le exprima, notează shtiu.ro.

De exemplu, atunci când ne este dor de cineva, în limba engleză putem exprima acest lucru prin sintagma “I miss you”. Cuvântul poate fi doar explicat, nu și tradus. În schimb, termenul “doină” nu poate fi nici explicat, nici tradus în altă limbă, dar este recunoscut internațional.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește cuvântul “colind”, acesta nu are nici el un corespondent. Cu toate acestea, în alte limbi există noțiunea de cântece de Crăciun.

Există, de asemenea, și alte cuvinte intraductibile în limba română. Printre acestea se numără “împielița”, “voie”, “întru“, “mărțișor” și “nădejde”. Nici acestea nu sunt recunoscute internațional.

ADVERTISEMENT

Curiozități interesante despre România

Există multe curiozități interesante despre România. De exemplu, cea mai lungă porțiune de drum drept de la noi din țară se găsește pe Drumul European E70, cel care face legătura între București și Alexandria.

În 1943, un profesor pe nume Victor Diamaca, din Târgu Jiu, a descoperit două comete. Una dintre ele se numește Cometa Diamaca 1943. O altă curiozitate interesantă este faptul că cel mai adânc lac glaciar de la noi din țară este Zănoaga, cu o adâncime de 29 de metri, în Munții Iezer.

Cea mai mare salină din Europa este cea de la Slănic, cu o adâncime de 208 metri. În aceasta se escavează 2,9 milioane de metri cubi de sare, notează click.ro.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea...
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea haosul, în timp ce submarine rusești se apropiau periculos de Washington
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Mihai Neşu, dezvăluiri dureroase la 13 ani după divorţ. Marele regret de după...
Mihai Neşu, dezvăluiri dureroase la 13 ani după divorţ. Marele regret de după destrămarea căsniciei: Sper ca Maria să mă ierte!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
SIMONA HALEP, RELAȚIE AMOROASĂ SECRETĂ cu un MILIONAR ROMÂN! Bărbatul are deja o...
SIMONA HALEP, RELAȚIE AMOROASĂ SECRETĂ cu un MILIONAR ROMÂN! Bărbatul are deja o CONCUBINĂ și un COPIL
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar...
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
Casa Regală o critică din nou pe Meghan. Ce a făcut în Nigeria
Casa Regală o critică din nou pe Meghan. Ce a făcut în Nigeria
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
Veste bună pentru 3 milioane de pensionari. Vor primi o nouă tranșă de...
Veste bună pentru 3 milioane de pensionari. Vor primi o nouă tranșă de 1400 de lei, pe cardul de energie. Când intră în posesia banilor