Life

Singurele cuvinte din limba română care nu pot fi traduse cu exactitate. Nu există în nicio altă limbă de pe Pământ în această formă

Singurele cuvinte din limba română care nu se pot traduce cu exactitate. Acestea nu există în nicio altă limbă de pe planetă.
14.06.2023 | 22:43
Singurele cuvinte din limba romana care nu pot fi traduse cu exactitate Nu exista  in nicio alta limba de pe Pamant in aceasta forma
Singurele cuvinte din limba română care nu pot fi traduse cu exactitate. Sursa foto: Freepik/azerbaijan_stockers
ADVERTISEMENT

Care sunt singurele cuvinte din limba română ce nu pot fi traduse cu exactitate în alte limbi de pe planetă. Nu au corespondent în alte limbi, dar pot fi explicate prin anumite sintagme.

Singurele cuvinte din limba română care nu pot fi traduse cu exactitate. Nu sunt prezente în nicio altă limbă

Din lexicul limbii române fac parte numeroase cuvinte, multe fiind neologisme împrumutate din engleză, spaniolă și din alte limbi. Aproximativ 40% din cuvintele limbii române provin din franceză sau italiană.

ADVERTISEMENT

Cu toate că aproape toate cuvintele au un corespondent și în celelalte limbi, există câteva care nu pot fi deloc traduse. Sunt trei cuvinte care, în patrimoniul cultural UNESCO, reprezintă tradițiile românești.

Este vorba despre “doină”, “dor” și “colind”. La finalul secolului al XX-lea, UNESCO a întocmit un volum intitulat “Dicţionar internaţional de termeni literari”. Acesta cuprinde cuvântări care nu pot fi traduse dintr-o limbă în alta.

ADVERTISEMENT

Cuvintele românești “dor” și “doină” nu au corespondent în altă limbă. Acestea nu se pot traduce cu exactitate în altă limbă, ci doar există diverse expresii pentru a le exprima, notează shtiu.ro.

De exemplu, atunci când ne este dor de cineva, în limba engleză putem exprima acest lucru prin sintagma “I miss you”. Cuvântul poate fi doar explicat, nu și tradus. În schimb, termenul “doină” nu poate fi nici explicat, nici tradus în altă limbă, dar este recunoscut internațional.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește cuvântul “colind”, acesta nu are nici el un corespondent. Cu toate acestea, în alte limbi există noțiunea de cântece de Crăciun.

Există, de asemenea, și alte cuvinte intraductibile în limba română. Printre acestea se numără “împielița”, “voie”, “întru“, “mărțișor” și “nădejde”. Nici acestea nu sunt recunoscute internațional.

ADVERTISEMENT

Curiozități interesante despre România

Există multe curiozități interesante despre România. De exemplu, cea mai lungă porțiune de drum drept de la noi din țară se găsește pe Drumul European E70, cel care face legătura între București și Alexandria.

În 1943, un profesor pe nume Victor Diamaca, din Târgu Jiu, a descoperit două comete. Una dintre ele se numește Cometa Diamaca 1943. O altă curiozitate interesantă este faptul că cel mai adânc lac glaciar de la noi din țară este Zănoaga, cu o adâncime de 29 de metri, în Munții Iezer.

Cea mai mare salină din Europa este cea de la Slănic, cu o adâncime de 208 metri. În aceasta se escavează 2,9 milioane de metri cubi de sare, notează click.ro.

ADVERTISEMENT
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a...
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a angajat ca agent imobiliar. A fost dată de gol de mama sa, care a postat o fotografie
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic...
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă....
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă. Prin ce incident grav trecuse la începutul anului
Nu poate, oricât ar încerca! Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi...
Nu poate, oricât ar încerca! Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi Borcea! Detaliul neştiut despre milionarul român
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea...
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea patronului FCSB
Femeia care nu-l slăbește pe un celebru politician. Prinși din nou în fapt
Femeia care nu-l slăbește pe un celebru politician. Prinși din nou în fapt
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”