News

Singurele persoane care pot călători în orice țară din lume fără pașaport și carte de identitate. Sunt doar trei

Există trei persoane care pot călători oriunde în lume fără ai fi nevoite să prezinte pașaportul sau buletinul. Cine sunt acestea
01.10.2023 | 16:34
Singurele persoane care pot calatori in orice tara din lume fara pasaport si carte de identitate Sunt doar trei
Persoanele care pot călători în orice țară fără pașaport și carte de identitate. Foto (descriptiv) Hepta
ADVERTISEMENT

Singurele persoane care pot călători în orice țară fără pașaport sau buletin. Regimul de călătorie prevede ca cei care intră pe teritoriul unei țări să aibă asupra lor unul dintre aceste documente.

Persoanele care pot călători fără pașaport și carte de identitate

Așa cum bine știm, românii pot călători în țările membre ale Uniunii Europene doar cu buletinul, iar dacă vor să ajungă într-un alt stat care nu face parte din UE, au nevoie de pașaport.

ADVERTISEMENT

De altfel, documentele de călătorie trebuie să fie valabile și într-o bună stare, pentru a putea pătrunde pe teritoriul altei țări. Însă, există trei persoane care pot călători oriunde în lume fără documentele necesare.

Este vorba despre este regele Charles. Odată cu moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a și de când fost încoronat monarh al Regatului Unit, nu mai este nevoit să prezinte buletinul sau pașaportul atunci ajunge într-un alt stat.

ADVERTISEMENT

Totodată, regina Elisabeta a II-a s-a bucurat de acest beneficiu. Pe lângă faptul că nu avea nevoie de pașaport, nici permisul auto nu i-a fost necesar pentru a conduce o mașină. Acestea sunt privilegii de care monarhii beneficiază.

Motivul este că toate aceste documente sunt emise în numele Majestății Sale, așa cum se precizează pe site-ul familiei regale. „Regina nu are nevoie de pașaport britanic atunci când călătorește în străinătate. Deoarece un pașaport britanic este emis în numele Majestății Sale, nu este necesar ca Regina să dețină unul.

ADVERTISEMENT

Toți ceilalți membri ai familiei regale, inclusiv Ducele de Edinburgh și Prințul de Wales, au pașapoarte”, se arăta pe site. După ce a fost încoronat rege, Charles se bucură de aceleași privilegii.

Cine sunt celelalte două persoane care călătoresc fără documente

Celelalte două persoane care pot să călătorească în orice țară fără să dețină pașaport sau act de identitate sunt împăratul Japoniei, Tennō Naruhito, și soția acestuia, împarateasa Masako.

ADVERTISEMENT

Decizia a fost luată încă din anul 1971, atunci când Ministerul Afacerilor de Externe japonez a precizat că este „nepotrivit” să elibereze împăratului și împărătesei buletin și pașaport.

Astfel, atunci când ajunge în altă țară, cuplul imperial prezintă un document de la minister. Însă, autoritățile au obligația de a anunța în prealabil statul respectiv cu privire la vizita împăratului și a soției sale.

ADVERTISEMENT