Unde se află singurul animal din lume care leșină atunci când se sperie? Este de înălțimea unei pisici, dar nu îi este teamă de șerpii veninoși. Care este, de fapt, explicația pentru care devine inconștient la sperieturi?
Omul nu este singura ființă care poate leșina, ci există și un animal care poate avea această reacție la stimulii externi. Dacă are parte de o sperietură, animalul își folosește instinctul de supraviețuire și leșină.
Nu este vorba de iepure, considerat un animal fricos, ci de oposum. Acesta nu trăiește la noi în țară, dar este recunoscut pentru modul în care reacționează atunci când se sperie.
Cel mai probabil, multe persoane cunosc expresiva provenită din SUA “playing ‘possum”, care în română se traduce prin “a face pe oposumul”. Acest lucru înseamnă, de fapt, “a face pe mortul”, deoarece oposumul leșină la o sperietură.
Atunci când stimulii din exterior îi ridică nivelul de stres, oposumul reacționează în mod negativ și se sperie ușor, așa că ajunge la o stare de leșin. Nu se preface, ci chiar ajunge să-și piardă cunoștința, în realitate.
Reacția de leșin este un reflex de supraviețuire. Atunci când leșină, oposumul se asigură că niciun prădător nu va vâna un animal mort, motiv pentru care reacționează așa, notează click.ro.
Oposumul face parte din categoria mamiferelor marsupiale arboricole. Aceștia au mărimea unei pisici, blana de culoare cenușie și coada lungă. Aceste animale nu trăiesc la noi în țară, ci doar în America de Nord sau cea de Sud.
Atunci când vine vorba de procurarea hrănii, oposumii sunt foarte inteligenți. Aceștia își amintesc cu exactitate locul în care se află mâncarea. Spre deosebire de câini sau pisici, pot găsi rapid și cu ușurință ieșirea dintr-un labirint.
Se pot lupta cu ușurință cu șerpii deoarece dispun de imunitate totală sau parțială față de veninul șerpilor mocasini, cu clopoței sau alte reptile. De asemenea, oposumii sunt imuni la rabie.
Oposumii au o durată de viață între 2 și 7 ani și trăiesc în pădure sau pe terenurile agricole, aproape de apă. Sunt omnivori și carnivori și se hrănesc, în general, cu fructe, insecte sau chiar broaște. Nu sunt animale agresive.