Life

Singurul cartier din București care a fost o mahala în trecut și acum e o zonă de lux. Puțini știu unde se află

Singurul cartier din București care a fost mahala în trecut, dar între timp a devenit o zonă de lux. Unde se află și ce istorie are.
09.03.2024 | 21:29
Singurul cartier din Bucuresti care a fost o mahala in trecut si acum e o zona de lux Putini stiu unde se afla
Ce cartier de lux din București era o mahala în trecut. Sursa foto: Facebook, imobiliare.ro/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Singurul cartier din București care era o mahala în trecut, dar acum este o zonă de lux. Puțini știu povestea acestui loc. Unde se află și de unde provine actuala denumire?

Singurul cartier din București care a fost o mahala în trecut, dar acum e o zonă de lux. Unde se află

În București există mai multe cartiere și fiecare dintre ele are o istorie. Unele dintre ele erau păduri sau foarte sărace în trecut, însă lucrurile s-au schimbat între timp.

ADVERTISEMENT

Cartierele din București au apărut documentate prima dată în urmă cu mai bine de 300 de ani. La acea vreme, acestea aveau forma unor comune separate de centrul Capitalei din prezent, dar erau conectate prin drumuri.

La momentul respectiv, acestea se numeau “enorii” și aveau denumirea preotului din acea parohie. Ulterior, în secolul al XVII-lea, în urma influenței otomane, enoriile și-au schimbat denumirea în “mahalale”.

ADVERTISEMENT

Pe atunci, termenul de “mahala” nu avea același înțeles ca cel din prezent, care înseamnă zonă rău famată, aflată la marginea orașului. Termenul a devenit unul jignitor abia 100 de ani mai târziu, atunci când oamenii au preferat termenul de “quartier”.

Cartierul Dorobanți se numără, în prezent, printre cele mai dezvoltate și înstărite cartiere din Capitală. Oamenii au locuit în această zonă înc de la 1800, astfel că locul are multă istorie.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Dorobanți nu a întotdeauna cartierul de lux din prezent. În ani 1800, era doar o simplă mahala, unde nu existau locuințele elegante, restaurantele, cafenelele și mașinile de lux, întâlnite acum în acest cartier, potrivit scena9.ro.

Inițial, cartierul s-a numit Ulița Herăstrăului. Denumirea provine de la faptul că lega zona Herăstrăului de restul Capitalei. Trupele de soldați care executau instrucția în zonă au stat la baza actualei denumiri a cartierului, care a fost atribuită din 1878, de la sfârșitul Războiului de Independență.

ADVERTISEMENT

De asemenea, și cartierul Aviatorilor este unul dintre cele mai înstărite din Capitală. Denumirea acestuia provine de la statuia impunătoare construită în timpul domniei lui Carol al II-lea, ca omagiu pentru sacrificiile “eroilor aerului”.

Piața Charles de Gaulle este una dintre cele mai frecventate zone din cartier. Cele mai multe locuințe din Aviatorilor au fost ridicate în anii ’80, la inițiativa lui Nicolae Ceaușescu, care și-a dorit construirea unui cartier pentru polițiști, militari și aviatori.

ADVERTISEMENT
Tags: