Life

Singurul cartier din București în care nu se află nicio biserică. E una dintre zonele de poveste ale Capitalei

Unica zonă din București unde nu a fost construit niciun lăcaș de cult. E o regiune extrem de importantă pentru Metropolă.
01.01.2024 | 17:36
Singurul cartier din Bucuresti in care nu se afla nicio biserica E una dintre zonele de poveste ale Capitalei
Unica zonă din București unde nu a fost construit niciun lăcaș de cult. E o regiune extrem de importantă pentru Metropolă. Sursa foto: locurifaine.ro
ADVERTISEMENT

Singurul cartier din București în care nu se află nicio biserică. E una dintre zonele de poveste ale Capitalei. Dezvoltatorii imobiliari susțin că e locul în care fostul președinte Nicolae Ceaușescu și-a ridicat un palat.

Unica zonă din București unde nu a fost construit niciun lăcaș de cult. E o regiune extrem de importantă pentru Metropolă

Unica zonă din București unde nu a fost construit niciun lăcaș de cult. E o regiune extrem de importantă pentru Metropolă. Aici nu există locuri publice sau magazine și nici mijloacele de transport nu circulă printre vilele de lux.

ADVERTISEMENT

Autobuzele și tramvaile de la STB circulă destul de aproape de cartier, dar nu intră pe străduțele sale. Acesta se numește Primăverii, în trecut fiind cunoscut de locuitorii bucureșteni drept Jianu și ulterior, Roșu.

În plus, mai este recunoscut drept o zonă a elitelor vechi și noi. Considerat cel mai scump cartier acesta este situat în Nordul Capitalei și nu are o istorie foarte îndelungată sau tumultoasă, așa cum se întâmplă cu alte regiuni.

ADVERTISEMENT

Cartierul Primăverii este reprezentat de un ansamblu din 80 de vile proiectat de arhitectul Octav Doicescu. Acesta este părintele zonei din Capitală, fiind unul dintre cele mai moderne din Bucureștiul interbelic.

„Locuitorii unui oraș, deasupra proprietăților individuale, au o proprietate comună: Frumosul. Construcția unei case creează atmosfera orașului. Această atmosferă are o răsfrângere psihologică asupra oamenilor și le determina conviețuirea”, scria Octav Doicescu în broșura Către o arhitectură a Bucureștilor, notează b365.ro.

ADVERTISEMENT

Cartierul Primăverii, printre cele mai scumpe din București

Cartierul Primăverii se numără printre cele mai scumpe din București. Loturi de 300-400 de metri pătrați au fost vândute angajaților Societății pentru construcția de locuințe, pe un teren de 500.000 de mp, care făcea parte din Grădina Bordei.

Mai târziu, zona a devenit una foarte modernă, cu vile albe și mici grădini. Planul a fost ideea inginerului Nicolae Caranfil, care a fost director al Societății Comunale de Gaz si Electricitate. Pe de altă parte, fiecare imobil este proiectat de arhitectul Octav Doicescu. Fiecare casă are particularități diferite.

ADVERTISEMENT

Primele locuințe au fost construite în perioada 1937-1939 de o firmă renumită, condusă de Aladar Zellinger. În prezent, foarte puține vile mai păstrează aspectul originar, însă valoarea ansamblului este una uriașă.

Aici Nicolae Ceaușescu și-a construit un palat. De asemenea, în această regiune au avut reședința cinci șefi de stat, în ordinea apariției: Gheorghe Gheorghiu-Dej, N. Ceaușescu, I. Iliescu, E. Constantinescu, T. Băsescu. În momentul de față, fostul președinte Ion Iliescu locuiește în Primăverii.

ADVERTISEMENT
Tags: