News

Sistemul bancar european se zguduie din temelii, acţiunile Credit Suisse s-au părbuşit cu peste 60%. “Au plecat zombii, vine un monstru”

Preluarea Credit Suisse de către rivalul UBS nu a avut efectul scontat, piaţa privind cu scepticism tranzacţia aprobată de guvernul elveţian.
20.03.2023 | 14:02
Sistemul bancar european se zguduie din temelii actiunile Credit Suisse sau parbusit cu peste 60 Au plecat zombii vine un monstru
Credit Suisse a fost preluată de UBS Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Elveţia a intrat luni într-o nouă eră, după ce UBS a cumpărat Credit Suisse, aflat în dificultate, cu ajutorul autorităților de reglementare și al guvernului de la Berna, ridicând întrebări cu privire la denaturarea concurenței pe piață și la deteriorarea reputației sectorului financiar la nivel global.

Toate băncile au început săptămâna cu pierderi mari

Potrivit pachetului aprobat de autoritățile de reglementare elvețiene duminică, UBS va plăti trei miliarde de franci elvețieni (3, 25 miliarde de dolari) pentru Credit Suisse și îşi va asuma 5,4 miliarde de franci din pierderile sale. Potrivit datelor de la banca centrală elvețiană, activele celor doi creditori de importanță sistemică la nivel global sunt cu 40 la sută mai mari decât PIB-ul elvețian.

ADVERTISEMENT

Asociația angajaților UBS, în schimb, cere ca disponibilizările să fie reduse la minimul absolut. “Sunt în joc locurile de muncă ale unui număr mare de angajați”, a avertizat asociația, subliniind sentimentul de neliniște din Elveția față de statutul său diminuat de centru financiar global.

Un reprezentant al Partidului Verde Elvețian, Gerhard Andrey, a spus că Credit Suisse este o “instituție extrem de vizibilă, astfel că Elveția, ca țară, se află acum într-o situație foarte dificilă”. Unii politicieni şi oameni din mediul de afaceri și-au exprimat şi îngrijorarea cu privire la poziția dominantă a UBS.

ADVERTISEMENT

Tobias Straumann, profesor de istorie economică la Universitatea din Zurich, a declarat că este „uimitor” faptul că autoritățile nu au luat prevederi speciale pentru a asigura o concurență loială. Presa elvețiană este, de asemenea, șocată de evoluția lucrurilor.

“Zombii au plecat, vine monstrul”, se arată în titlul unui comentariu din influentul cotidian Neue Zuercher Zeitung (NZZ), care reflectă adesea părerile instituției. “Acum câteva luni, nimeni nu ar fi crezut că Credit Suisse va eșua şi se va prăbuşi. Totuși, ceea ce s-a petrecut întâmplător”, scrie comentatorul NZZ, acuzând banca de aroganță și mândrie.

ADVERTISEMENT

“Capitalizarea bursieră a băncii elvețiene s-a ridicat la 100 de miliarde de franci elvețieni în 2007, din care șapte miliarde de franci mai rămăseseră vinerea trecută”, se mai arată în comentariu. „Valoarea a fost distrusă într-o măsură uriașă, iar responsabili sunt managerii care au subestimat riscurile și membrii neputincioși ai Consiliului de Administrație, care de prea multe ori nu au controlat ceea ce se întâmplă”, a subliniat analistul.

Bursele, pe “roşu”

La rândul ei, publicaţia Tages-Anzeiger vorbește despre un scandal istoric. „Noua megabancă va avea un câștig, în timp ce contribuabilii, clienții și angajații vor avea de pierdut”, scrie ziarul, care anticipează desfiinţarea unui număr mare de locuri de muncă.

ADVERTISEMENT

Totuşi, preluarea Credit Suisse de către UBS nu a fost de natură să liniştească pieţele, ba mai mult, investitorii sunt foarte speriaţi. Bursele europene au deschis şedinţa de luni în scădere, iar acţiunile Credit Suisse s-au prăbuşit cu peste 60%, după ce UBS a anunţat că va prelua Credit Suisse. În jurul orei 10:15, indicele de referinţă al sectorului bancar european (Stoxx Europe 600/banks) afişa o scădere de 5,92%. Simultan, la bursa de la Paris, acţiunile BNP Paribas înregistrau o scădere de peste 8%, iar titlurile Société Générale un declin de peste 7%. La bursa de la Frankfurt, acţiunile Deutsche Bank pierdeau peste 6% iar Commerzbank aproape 5%. La bursa de la Londra, acţiunile Standard Chartered erau în scădere cu peste 6%, NatWest una de peste 4%, iar HSBC un declin de 3%.

La bursa de la Zurich, acţiunile Credit Suisse s-au prăbuşit cu peste 62,3%, iar acţiunile UBS au scăzut cu 8,8%. Investitorii au fost speriaţi şi de informaţiile potrivit cărora valoarea unor obligaţiuni din categoria AT1 (Additional Tier One) emise de Credit Suisse, cu o valoare nominală de 16 miliarde de franci (17,3 miliarde de dolari), va fi redusă la zero, ceea ce a nemulţumit deţinătorii de obligaţiuni care credeau că vor fi protejaţi.

ADVERTISEMENT