Life

Situaţia bizară cu Luminiţa Anghel care contrazice regulile Eurovision şi alte anomalii ale concursului. Ce spune EBU despre votul din semifinala României

Scandalul cu voturile anulate de la Eurovision a provocat revoltă în România. Lucrurile sunt departe de a fi rezolvate, iar FANATIK a descoperit ale situaţii bizare legate de concursul muzical.
18.05.2022 | 16:47
Situatia bizara cu Luminita Anghel care contrazice regulile Eurovision si alte anomalii ale concursului Ce spune EBU despre votul din semifinala Romaniei
Scandalul de la Eurovision e departe de a se fi încheiat. Noi controverse apar, iar Luminiţa Anghel e legată de una din ele
ADVERTISEMENT

Scandalul votului anulat al României la Eurovision 2022 e departe de a se fi încheiat. TVR a acuzat EBU că a modificat total punctajul oferit, schimbând “regulile jocului”,  în vreme ce European Broadcasting Union nu a explicat clar ce anume s-a întâmplat în a doua semifinală şi ce au reprezentat acele “tipare de vot neregulat” pe baza căruia s-a înlocuit rezultatul voturilor juriilor din şase ţări.

Luminiţa Anghel, juriul României şi o situaţie bizară cu regulamentul Eurovision

Situaţiile bizare nu se opresc, însă, aici. La o zi după finala Eurovision 2022, postul public de televiziune a anunţat lista juraţilor României de anul acesta, iar pe ea se regăsesc Sanda Ladoși, Luminița Anghel, Ovi Jacobsen, Liviu Elekeș și Mihai Pocorschi.

ADVERTISEMENT

Curios este faptul că Luminiţa Anghel a făcut parte şi din juriul României de anul trecut, ori acest lucru nu este permis, dacă e să ne luăm după regulile enunţate de EBU. Aşa cum aflăm de pe site-ul oficial al Eurovision, membrii juriului nu trebuie să fi făcut parte dintr-un juriu naţional în precedenţii doi ani, iar prezenţa Luminiţei Anghel ca jurat şi anul acesta ar însemna o încălcare a criteriilor de selecţie.

Trebuie precizat că EBU verifică şi validează componenţa juriilor, asigurându-se că sunt respectate toate criteriile, tocmai de aceea situaţia este cu atât mai confuză.

ADVERTISEMENT
Criteriile de selecţie ale juriului, aşa cum sunt ele prezentate pe site-ul Eurovision

Într-un răspuns trimis FANATIK în legătură cu această situaţie, TVR a precizat că juriul din Finala Mare a fost confirmat şi aprobat de EBU, lista cu membri fiind transmisă încă din luna aprilie. Mai mult, instituţia europeană a cerut televiziunii publice să înlocuiască unul din componenţii iniţiali ai juriului, pentru a se respecta un algoritm de trei bărbaţi şi două femei.

“Televiziunea Română a trimis încă din luna aprilie lista cu membri juriului, însoțite de CV-urile acestora și așteaptă aprobarea lor. Ni s-a solicitat chiar schimbarea unuia dintre ei cu o doamnă, pentru a se respecta un algoritm de trei bărbați și două femei.

ADVERTISEMENT

Noi aveam patru bărbați și o femeie. Și am așteptat confirmarea lor, care a venit. Juriul din Finala Mare din 14 mai a fost confirmat și aprobat de EBU”, se arată în răspunsul oferit de Iuliana Marciuc, şefa delegaţiei române la Torino.

De menţionat că anul acesta, pe site-ul oficial al Eurovision, nu au fost trecuţi membrii juriilor din ţările cu probleme la votul din semifinală.

ADVERTISEMENT
Juriul României la Eurovision 2021, aşa cum este prezentat pe site-ul organizatorului

FANATIK a solicitat un punct de vedere şi European Broadcasting Union, atât cu privire la situaţia Luminiţei Anghel, cât şi referitor la presupusul incident cu jurizarea în semifinală. Instituţia s-a limitat la a spune că încă analizează chestiunea “votului neregulat” şi nu poate comenta până la încheierea procesului.

“În conformitate cu procesele sale de guvernare, EBU caută claritate cu privire la modelele neregulate de vot descoperite în 6 dintre țările care au votat în cea de-a doua semifinală a Eurovision Song Contest 2022 cu membrii EBU respectivi din fiecare țară participantă. Acest proces trebuie încheiat înainte de a putea comenta în continuare”, se precizează în răspunsul European Broadcasting Union.

Anomalii şi la juriul Macedoniei de Nord

O altă situaţie curioasă o întâlnim în dreptul Macedoniei de Nord, şi ea parte a semifinalei în care a concurat România. Ea a fost trecută pe site, după Marea Finală, doar cu patru juraţi, în loc de cinci, deşi tot de pe pagina oficială de Internet a Eurovision aflăm că juriile ţărilor sunt formate din cinci profesionişti din domeniul muzicii. În cursul zilei de miercuri, însă, juriul ţării balcanice a apărut din nou pe site-ul Eurovision, completat cu încă un membru.

Juriul de 4 al Macedoniei de Nord, alături de paragraful care vorbeşte despre cei cinci juraţi necesari pentru fiecare ţară

Reamintim că juriile din România, Polonia, San Marino, Georgia, Muntenegru şi Azerbaijan au fost descalificate după ce EBU a anunţat descoperirea unor aşa-zise tipare de “vot neregulat” în semifinala a doua. Voturile pentru semifinală şi finală au fost înlocuite pe baza unui “rezultat agregator”.

TVR acuză EBU după votul de la Eurovision

TVR a susţinut că nu a fost informată despre această problemă decât în timpul în care ţările începuseră să anunţe la TV rezultatul votului juriilor. De altfel, prezentatoarea Eda Marcus a fost şocată să audă că nu poate intra în direct şi că organizatorul a schimbat radical rezultatul votului. Situaţia a fost tratată bizar şi de către organizator, care a susţinut că România nu poate intra în direct din cauza unor “probleme tehnice”, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Azerbaijanului.

Eda Marcus a venit, ulterior, în emisiunea lui Cătălin Măruţă şi a acuzat faptul că organizatorilor nu le-ar fi convenit punctajele acordate de juriul românesc, care oferise 12 puncte pentru Moldova şi zero pentru Ucraina.

TVR a transmis explicaţii suplimentare, pentru FANATIK, cu privire la problema votului din timpul finalei.

“Procesul de jurizare are loc cu o zi înainte de finala mare în cadrul unui spectacol live cu bilete vândute și public, identic cu show-ul de sâmbătă. S-au trimis notele juriului și se așteaptă confirmarea de către EBU, timp de 90 de minute, conform regulamentului.

În timpul finalei, am primit un newsletter prin care ni se semnala o incorectitudine pentru neconformitatea jurizării și înlocuirea juriului național al României cu un alt punctaj. E-mailul a fost primit în timpul finalei din 14 mai, chiar în timpul procesului de vot. Și TVR a trimis un e-mail, pentru a ni se oferi amănunte legate de situația creată și acum așteptăm un răspuns”, a transmis Iuliana Marciuc.

Azerbaijan iese la atac după scandalul Eurovision 2022 şi acuză nereguli

Interesant este că reprezentanţii celor din Azerbaijan au emis un comunicat în care spun că juriul lor a oferit 12 puncte Ucrainei, iar EBU, modificându-le votul, a dat 6 puncte Ucrainei şi 12 Marii Britanii. De asemenea, cei de la Baku spun că nu au fost anunţaţi în prealabil de aceste probleme ale votului din semifinală.

Azerii susţin că organizatorii i-ar fi sfătuit să nu încerce să clarifice această situaţie, mai ales că Ucraina a câştigat, iar punctajul acordat de ei nu ar fi schimbat nimic.

În replică, cei din Azerbaijan spun că nu este vorba doar de câştigător, ci de anunţarea unor “rezultate false” în locul celor oficiale, şi se întreabă de ce cele 6 ţări cu probleme nu au fost descalificate, dacă existau aceste suspiciuni legate de vot.

Atât TVR cât şi postul public din Azerbaijan au anunţat că au cerut lămuriri celor de la European Broadcasting Union în legătură cu situaţia creată.

ADVERTISEMENT
Tags: