Fotbal intern

Situația de la Dinamo, anchetată în străinătate. Pablo Cortacero: „Tot haosul este din cauza pandemiei”

05.01.2021 | 13:08
Situatia de la Dinamo anchetata in strainatate Pablo Cortacero Tot haosul este din cauza pandemiei
ADVERTISEMENT

Inițiativa fanilor din programul DDB de a achiziționa bilete virtuale la meciurile lui Dinamo a ajuns și în presa internațională. O publicație de investigații analizează ce s-a întâmplat cu Pablo Cortacero.

FANATIK a anunțat în exclusivitate că board-ul DDB a reușit să convingă mai mulți jucători să continue în Ștefan cel Mare și să accepte scăderea salariilor. Este vorba despre Ante Puljic, Paul Anton și Diego Fabbrini.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii de la Balkan Investigative Report Network au luat legătura cu Pablo Cortacero și au aflat care sunt scuzele spaniolului pentru care Dinamo este în colaps financiar.

Povestea fanilor din DDB, subiect în presa internațională: „De ce ai cumpăra bilet pentru un meci la care nu poți asista?”

Dus pe marginea prăpastiei de Ionuț Negoiță, cel care a trecut clubul prin insolvență, iar apoi a fost foarte aproape de a-l falimenta, Dinamo respiră doar mulțumită suporterilor. Sunt peste 12.000 de fani adunați în programul DDB, iar eforturile acestora sunt singurele care mai țin în viață clubul. Nu se știe, însă, pentru cât timp.

ADVERTISEMENT

Cu un fals investitor din Spania la timonă, Dinamo a ajuns un club care nu își poate plăti angajații. Cei care încă activează în culorile alb-roșii fac muncă patriotică sau sunt răsplătiți doar de fani, prin prime de joc. Sumele necesare pentru acordarea acestor prime au fost adunate, în ultima vreme, prin intermediul vânzării de bilete virtuale la meciurile formației din Ștefan cel Mare. Asta deși stadioanele sunt închise în contextul pandemiei de coronavirus. Inițiativa i-a surprins pe jurnaliștii din străinătate.

„De ce ți-ai cumpăra bilet la un meci de fotbal la care știi că nu poți asista? Pentru fanii lui Dinamo București, răspunsul este unul evident: pentru că existența clubului este în pericol. În întreaga lume, lipsa fanilor din tribunele stadioanelor au dus o mulțime de cluburi de fotbal în pragul colapsului financiar. Deja plin de datorii, Dinamo e printre aceste cluburi.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, gigantul din România fondat acum 72 de ani și câștigător de 18 ori al campionatului intern vinde mai multe bilete decât o făcea de multe ori înaintea izbucnirii pandemiei. Asta mulțumită unei nobile inițiative a suporterilor din asociația Doar Dinamo București, sau DDB.

Niciunul dintre cumpărătorii biletelor nu poate merge la meciuri, dar fanii speră ca banii adunați să ajute la evitarea unui exod al jucătorilor. FOtbaliștii amenință cu greva în ianuarie, din cauza salariilor neplătite, după o serie infinită de promisiuni neonorate și datorii acumulate de investitorii care au preluat clubul în vară

ADVERTISEMENT

Pentru meciul jucat în deplasare, în data de 20 decembrie, cu Academica Clinceni, DDB a vândut 14.000 de bilete printr-un site web, iar unii fani au plătit chiar și pentru bere și hot dogi pe care știau că nu îi vor consuma niciodată. Biletele au costat un euro, mai puțin decât valoarea obișnuită a unui bilet la meci, care variază între trei și cinci euro. Capacitatea stadionului Dinamo este de aproximativ 14.000 de locuri.

Mulțumită acestor vânzări, dar și a unor modalități de strângere de fonduri mai convenționale de atât, DDB a contribuit recent cu mai bine de 200.000 de euro la bugetul clubului. Inițiativa a căpătat viteză mai ales după plecarea antrenorului Cosmin Contra și a doi dintre fotbaliștii spanioli (n.r. Isma Lopez și Borja Valle) din cauza salariilor neplătite încă din luna august. Jucătorii și staff-ul au transmis mediei din România că vor intra în grevă dacă nu sunt plătiți., notează Balkan Insight.

  • Dinamoviștii au făcut sold-out virtual cu Viitorul Constanța, FC Voluntari, Poli Iași și Academica Clinceni;
  • 800.000 de euro au „donat” fanii din DDB pentru clubul alb-roșu în 2020.

Pablo Cortacero, luat la puricat pentru situația de la Dinamo: „Au fost mai multe circumstanțe”

După ce au aflat că suporterii sunt singurii care ajută financiar clubul Dinamo, jurnaliștii de la Balkan Insight au decis să analizeze problema în detaliu și au luat măsura de a-l contacta telefonic pe Pablo Cortacero. Pentru a înțelege mai bine ce este BIRN (Balkan Investigative Reporting Network), iată cum se descriu jurnaliștii pe site-ul lor web:

„BIRN este o rețea de organizații non-guvernamentale care promvoează libertatea de expresie, drepturile omului și valorile democrate în sudul și estul Europei. BIRN acționează în Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosova, Macedonia, România și Serbia, iar sediul central este în Bosnia și Herțezovina. Cu ajutorul jurnaliștilor săi, BIRN monitorizează și militează pentru transparența instituțiilor publice și încurajează organizațiile societății civile”.

Organizația BIRN a reușit să intre în contact cu Pablo Cortacero și să îl chestioneze cu privire la situația financiară a clubului Dinamo, aflat în pragul falimentului. Spaniolul a invocat diferite scuze pentru care nu a plătit niciun salariu angajaților încă din august și a anunțat din nou că o sumă importantă… urmează să intre în conturile clubului.

„Contactat de BIRN, Cortacero – cel care a fost înlăturat din rolul de președinte în noiembrie, dar care rămâne acționar principal – a declarat că o injecție de capital în valoare de cinci milioane de euro a fost agreată la Adunarea Generală a Acționarilor din 21 decembrie și că „e pe cale să se întâmple”.

Banii ar trebui să ajungă „în zilele următoare”, făcând astfel posibilă plata salariilor pentru jucătorii și staff-ul lui Dinamo. El a mai spus că Benel International a cheltuit deja un milion de euro pentru a acoperi câteva datorii urgente.

„Au fost probleme financiare cu grupul de investiții și a existat și haos din cauza pandemiei”, a spus Cortacero la telefon. „Aceste circumstanțe, combinate, au condus la unele întârzieri, dar nu există nicio problemă, iar mărirea de cpaital deja s-a întâmplat””, notează aceeași sursă.

FANATIK a anunțat în exclusivitate încă de la începutul lunii noiembrie că Pablo Cortacero a adus în conturile lui Dinamo doar 550.000 de euro, detaliu confirmat și de directorul de marketing, Radu Birlică, la mijlocul lunii decembrie. Cu toate acestea, spaniolul se laudă că vor sosi cinci milioane de euro la Dinamo, pe lângă așa-zisul milion pe care deja l-a adus din partea fondului de investiții!

Între timp, criza de la club se adâncește tot mai tare. Echipa lucrează la antrenamente fără preparator fizic, unii jucători nu vor să mai rămână la club, iar alții nu s-au prezentat la reunire. Este cazul spaniolului Aleix Garcia, adus cu surle și trâmbițe de la Manchester City.

  • 550.000 de euro a adus Pablo Cortacero la Dinamo de când a preluat pachetul majoritar de acțiuni;
  • Încă din august 2020, spaniolul anunță că restanțele salariale se vor achita „la proxima semana”;
  • Dinamo a supraviețuit doar datorită banilor veniți de la sponsori și din partea suporterilor.
ADVERTISEMENT