News

Slovacia, pe linia anti-occidentală. Victoria pro-rusului Robert Fico stârnește îngrijorare în UE

Victoria lui Robert Fico în alegerile legislative din Slovacia îl bucură pe Viktor Orban, dar îngrijorează capitalele occidentale
02.10.2023 | 12:03
Slovacia pe linia antioccidentala Victoria prorusului Robert Fico starneste ingrijorare in UE
Robert Fico spune că nu va mai ajuta Ucraina și că „interesele Slovaciei” vor prima / Foto: colaj, Hepta
ADVERTISEMENT

Fostul comunist Robert Fico, descris adesea drept un „Viktor Orban al stângii”, a ieșit învingător în alegerile legislative de sâmbătă din Slovacia. Revenirea lui Fico îngrijorează însă capitalele UE.

Linie pro-rusă, anti UE, anti LGBT

Robert Fico și-a luat revanșa. Fostul prim-ministru, care a fost trădat de apropiații săi politic și forțat să demisioneze în 2018, s-a întors învingător. Victoria sa în alegerile legislative de sâmbătă, 30 septembrie, îl plasează într-o poziție puternică pentru a forma un guvern de coaliție.

ADVERTISEMENT

Partidul său, Smer-SD, a obținut 23,3% din voturi pe o linie pro-rusă, eurocritică și anti-LGBT. Alegerile legislative din Slovacia marchează sfârșitul unui ciclu de crize guvernamentale începând din 2020, când trei guverne succesive au fost zguduite de pandemia Covid-19 și de scandaluri de corupție.

Un Viktor Orban de stânga

Socialist, Robert Fico, în vârstă de 59 de ani, este adesea considerat un „Viktor Orban de stânga”, cu care împărtășește de altfel multe poziții naționaliste. Premierul maghiar s-a grăbit de altfel să-l felicite pe Fico, „un patriot”. Fico, acest fost comunist – s-a înscris în Partidul Comunist înainte de căderea Zidului Berlinului – se declară un pacifist și spune că nu mai trebuie furnizate arme Ucrainei, scrie Le Point.

ADVERTISEMENT

„Ucraina a tras un semnal de alarmă și noi am livrat întotdeauna totul până când depozitele noastre au rămas complet goale”, a declarat el într-o dezbatere cu câteva zile înainte de alegeri.

În timp ce a condamnat agresiunea rusă, Robert Fico a repetat teoria Kremlinului potrivit căreia Moscova se apăra împotriva unei agresiuni mai largi din partea NATO – alianță din care Slovacia este membră. Fico a făcut apel la negocieri și a s-a lamentat pentru faptul că Uniunea Europeană „alimentează escaladarea conflictului” prin creșterea livrărilor de arme pentru Kiev.

ADVERTISEMENT

Înfrângerea pro-occidentalilor

În această bătălie electorală, Robert Fico a reușit să țină piept celui mai apropiat rival al său, liberalul progresist Michal Simecka, cu 17% din voturi. Vicepreședinte al Parlamentului European și membru al grupului Renew, fostul jurnalist al Financial Times, în vârstă de 39 de ani, Simecka întruchipează o Slovacie care privește spre Occident și care îmbrățișează valorile unei democrații pașnice și tolerante față de minorități.

Partidul lui, PS (Progresivne slovensko), care este popular printre tineri, nu a mai fost reprezentat până acum în parlamentul unicameral slovac. Sâmbătă seară, dezamăgirea taberei liberal-progresiste a fost perceptibilă.

ADVERTISEMENT

Partidul de pe locul al treilea, Hlas (aproape 15%), condus de Peter Pellegrini, un disident al Smer, va juca un rol cheie în remodelarea peisajului politic. Înainte de alegeri, Pellegrini a indicat că se simte mai apropiat de Robert Fico, fostul său partener. În același timp, Fico îi invitase pe „reprezentanții” Hlas să „construiască un stat social în Slovacia, care să fie în beneficiul tuturor cetățenilor”.

Rolul cheie al partidelor mici

În total, șapte partide au intrat în Parlament și și-au împărțit 150 de locuri. În spatele trioului din frunte se află partidul OLaNO (9%), care se află pe un trand descendent. OLaNO s-a clasat pe primul loc la alegerile generale din 2020, cu 25% din voturi, pe tema luptei împotriva corupției, în fața Smer (18,3%), condus la acea vreme de Peter Pellegrini.

Alte trei partide au trecut pragurile de eligibilitate: KDH, cu 6,9%, un partid creștin-democrat; SAS, 6,2%, un partid liberal fondat de economistul Richard Sulik (grupul ECR din Parlamentul European); Partidul Național Slovac (5,6%), condus de Andrej Danko (extrema dreaptă).

La Bruxelles, revenirea, acum foarte probabilă, a lui Robert Fico va complica funcționarea Consiliului European, în special în ceea ce privește chestiunile care necesită unanimitate, în primul rând, revizuirea bugetului european. În special, Comisia Europeană a propus un sprijin financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina până în 2027.

„Interesele Slovaciei sunt pe primul loc”

Relațiile dificile dintre Volodimir Zelenski și Robert Fico au escaladat pe tema intrării cerealelor ucrainene pe piața europeană. Pentru a înrăutăți situația, Kievul a acționat Slovacia, Polonia și Ungaria în fața Orgganizației Mondiale a Comerțului.

Pentru Robert Fico, această mișcare demonstrează obrăznicia Kievului. „Să ajutăm dacă putem, dar interesele Slovaciei sunt pe primul loc”, a avertizat liderul Smer. Nici dosarul migrației nu va fi ușor de gestionat. Robert Fico nu s-a ferit și în acest caz de cuvinte. „Dacă nu va funcționa, vom folosi forța împotriva migranților ilegali”, susține el.

Împreună cu Polonia și Ungaria, Slovacia a fost una dintre cele trei țări care s-au revoltat în 2016 împotriva deciziei Consiliului din septembrie 2015 de a introduce un sistem provizoriu de distribuire obligatorie pentru refugiații sirieni.

Acest sistem a impus Slovaciei să preia 1.502 refugiați. Viktor Orban și Robert Fico au contestat decizia europeană în fața CJUE pe motiv de viciu de procedură. În septembrie 2017, instanța europeană le-a dat dreptate celor două țări, considerând, printre altele, că Consiliul nu era obligat să aplice regula unanimității.

Tensiuni cu socialiștii europeni

Robert Fico este o veche cunoștință la Bruxelles. El a fost prim-ministru de două ori (2006-2010, 2012-2018). Din iunie 2006 până în iunie 2010, Fico a condus o coaliție cu sprijinul extremei drepte. La vremea respectivă, comentariile sale ostile la adresa minorității rome și maghiare i-au șocat chiar și pe prietenii săi socialiști europeni.

Apartenența Smer la Partidul Socialiștilor Europeni (PES) a fost suspendată în 2006, înainte de a fi restabilită doi ani mai târziu, în schimbul unui angajament de a respecta drepturile minorităților. În luna martie a acestui an, PES a avertizat din nou Smer că trebuie să respecte valorile social-democrației, dar nu a fost emisă nicio excludere.

Apropierea dintre Robert Fico și Viktor Orban ascunde faptul că cei doi oameni politici au început să aibă relații tensionate. În 2010, când partidul Fidesz al lui Orban a ajuns la putere în Ungaria, a acordat dublă cetățenie slovacilor de origine maghiară.

Robert Fico s-a arătat indignat de această ingerință. El a contraatacat cu o lege care stipula că orice slovac care accepta cetățenia maghiară își va pierde cetățenia slovacă și că se va aplica o amendă de 3.000 de euro pentru ascunderea dublei cetățenii.

 

ADVERTISEMENT