News

Smartphone-ul, aliatul Ucrainei. Cum a ajuns pe internet o hartă cu mișcările ”secrete” de trupe ale Rusiei

O serie de imagini apărute pe platformele sociale indică modul naiv în care soldații ruși și-au expus pozițiile în timpul războiului din Ucraina. Ei au transmis involuntar date către inamic folosindu-și smartphone-ul.
26.05.2022 | 08:07
Smartphoneul aliatul Ucrainei Cum a ajuns pe internet o harta cu miscarile secrete de trupe ale Rusiei
Vladimir Putin le-a interzis solaților ruși să mai dețină telefoane inteligente, după ce o hartă cu locațiile combatanților a scăpat pe internet / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Smartphone-ul joacă un rol important în războiul din Ucraina, și asta nu doar prin imaginile surprinse în câmpul de luptă ci mai degrabă prin fluxul de date care poate fi interceptat și folosit de inamic pentru pentru a obține avantaj tactic. De câteva săptămâni, în mediul online circulă o imagine cu o hartă care dezvăluie pozițiile armatei ruse, în funcție de localizarea cartelelor SIM înregistrate în rețeaua-mamă.

Soldații ruși, monitorizați prin același sistem care a găsit-o pe Elena Udrea în Bulgaria

Harta a făcut furori pe Twitter, însă autenticitatea ei este aproape imposibil de confirmat. Utilizatorul inițial a indicat faptul că pozițiile prezente pe hartă (galben și roșu, acolo unde concentrația de trupe este mai mare) nu coincide cu ceea ce se întâmplă, în prezent pe front, pentru că aceasta a fost realizată în martie, prima lună de război.

ADVERTISEMENT

Interesant este că în colțul din stânga-jos a imaginii (așa cum a fost ea postată) apar câțiva combatanți ruși chiar la granița cu Transnistria. Acest lucru poate fi explicat prin prezența așa-zișilor ”pacificatori”, aduși aici de Federația Rusă în urmă cu 3 decenii, pentru a asigura ordinea la punctele de trecere a frontierei la intrarea în Transnistria.

În principiu, localizarea unei cartele SIM în rețea este o operațiune extrem de simplă și a fost aplicată inclusiv de autoritățile române, după fuga Elenei Udrea în Bulgaria, înainte de condamnarea în dosarul Gala Bute. Operatorii de rețele mobile pot determina poziția exactă (cu o marjă de 10-15 metri) a unui utilizator și, de asemenea, pot detecta dacă este vorba despre o cartelă SIM înregistrată într-o țară străină.

ADVERTISEMENT

Rușii, dependenți de rețelele GSM ale ucrainenilor

Pe de altă parte, conform variantei ucrainene a publicației Pravda, furnizorii din această țară au blocat rețelele pentru cardurile SIM din Rusia și Belarus, ceea ce i-au determinat pe combatanții lui Putin să facă rost de telefoane cu caretele ucrainene. Chiar și în această ipoteză, soluția a fost una proastă, în condițiile în care sistemele de operare de pe iPhone sau telefoanele dotate cu Android au opțiunea de a urmări dispozitivele pierdute sau furate.

Conform sursei citate, mai mulți soldați ruși folosesc telefoane provenite din surse dubioase, iar acest lucru îi face ușor de detectat și chiar de ascultat de ucraineni. Iar raporturile de pe front indică faptul că, cel puțin în prima perioadă a războiului, rușii au comunicat prin intermediul rețelelor GSM, ei având probleme mari pe partea de comunicații. Acesta este motivul pentru care aceștia au avut rezerve în a distruge antenele operatorilor ucraineni de telefonie.

ADVERTISEMENT

Generalul rus Gerasimov, ucis după ce a folosit o rețea necriptată

Potrivit lui Christo Grozev de la platforma de investigații Bellingcat, bombardamentele care au paralizat rețeaua din Harkov au făcut imposibilă utilizarea criptofoanelor (telefoane criptate) rusești ERA, care depind de rețelele 3G/4G existente.

Pentru că nu mai aveau altă variantă, rușii au trecut la comunicare necriptată, iar aceasta a fost interceptată de armata ucraineană. Acest lucru ar fi condus la localizarea și uciderea generalului-maior Vitali Gerasimov, în martie 2022.

ADVERTISEMENT

Vladimir Putin le-a interzis soldaților să mai folosească telefonul inteligent

Telefoanele inteligente se dovedesc, astfel, un inamic de temut în contextul unui război, mai ales că există, în prezent, echipamente militare capabile nu doar să bruieze ci și să simuleze rețele celulare.

Rușii folosesc sistemul Leer 3, alcătuit dintr-un camion de comandă, dotat cu antene, și două drone Orlan 10. Acestea pot prelua semnalul de la telefoanele aflate în arie, piratând sistemele de transmise formate din antenele GSM și transmițând în timp real date de tip GPS, chiar dacă telefonul respectiv este închis. Evident, nu doar rușii dispun de astfel de sisteme ci și armata ucraineană.

În acest context, Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, a semnat un decret, pe 6 mai 2022, prin care interzice folosirea dispozitivelor de tip smartphone în rândul militarilor. Încălcarea acestui ordin este considerată o abatere gravă.

ADVERTISEMENT
Tags: