News

Socrul primarului Cherecheș, implicat într-un alt dosar penal. Ce decizie s-a luat chiar în această săptămână

Dorin Gliga, socrul primarului din Baia-Mare, Cătălin Cherecheș, a avut probleme cu legea înainte de a fi arestat preventiv.
10.11.2023 | 14:26
Socrul primarului Chereches implicat intrun alt dosar penal Ce decizie sa luat chiar in aceasta saptamana
Tabita, soția lui Cătălin Cherecheș, precum și părinții ei, Claudia și Dorin Gliga, sunt urmăriți penal. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Tabita Gliga
ADVERTISEMENT

Socrii lui Cătălin Cherecheș, primarul din Baia-Mare, au fost reținuți joi de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj. S-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva lui Dorin și Claudia Gliga, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de complicitate la dare de mită, respectiv de dare de mită. Procurorii au extins urmărirea penală și față de soția lui Cherecheș, Tabita, acuzată de complicitate la dare de mită.

Dorin Gliga a făcut cerere de prelungire a dovezii de circulație

Ulterior, părinții Tabitei au fost arestați preventiv pentru 30 de zile. În ordonanța procurorilor se arată că, în contextul în care Cherecheș este cercetat pentru luare de mită, Claudia Gliga a luat legătura cu mama uneia dintre judecătoarele din complet și s-ar fi oferit să ofere 100.000 euro, prin tranzacționarea unei firme, pentru ca judecătoarea să  dea o sentință favorabilă în dosarul Cherecheș.

ADVERTISEMENT

Claudia Gliga ar fi promis un avans de 50.000 euro, prin intermediul unui martor, restul banilor urmând să fie remiși după încheierea favorabilă a dosarului. Procurorii au arătat că Claudia Gliga ar fi fost ajutată de soțul său, Dorin Gliga asigurându-i soției sale transportul atât în vederea rezolvării problemei la Baia Mare, cât și ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro.

Dorin Gliga este implicat într-un dosar penal la Judecătoria Târgu-Mureș, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Acesta a fost înregistrat pe 16 iunie 2023 și are ca obiect „plângere soluţii de neurmărire/netrimitere judecată (art.340 NCPP)”. Socrul lui Cherecheș, care a provocat un accident rutier, are calitatea de petent.

ADVERTISEMENT

În timpul derulării procesului, Dorin Gliga a făcut cerere de prelungire a dovezii de circulație care expiră la 30 de zile. El a depus patru astfel de cereri, pe 11 iulie, 9 august, 8 septembrie și 9 octombrie 2023. Soluţionarea acestora este de competența procurorului, în faza urmăririi penale, şi respectiv de competența instanţei în faza de judecată.

Instanța a arătat că Dorin Gliga beneficiază de prezumţia de nevinovăţie

“Soluționarea se face în ambele faze ale procesului penal pornit împotriva petentului căruia, în urma accidentului, i s-a reţinut permisul, a ucis sau a vătămat integritatea corporală a unei persoane”, se arată în dosar.  Prin dispunerea soluţiei de clasare a fost încheiată faza de urmărire penală, iar competenţa de cercetare a prelungirii dreptului de circulaţie nu mai aparţine procurorului, ci judecătorului de cameră preliminară, dacă această soluţie a fost atacată cu plângere, așa cum s-a întâmplat cu Dorin Gliga.

ADVERTISEMENT

“Totodată, judecătorul de cameră preliminară apreciază că până la soluţionarea în mod definitiv a situaţiei juridice petentul beneficiază de prezumţia de nevinovăţie”, se mai specifică în dosar. “De asemenea, de la comiterea faptei imputate, nu au apărut elemente noi care să fundamenteze concluzia că petentul nu ar prezenta garanţiile necesare privind posibilitatea de a exercita dreptul de a conduce un autovehicul pe drumurile publice fără a pune în pericol real participanţii la trafic”, a arătat instanța.

Pentru aceste motive, judecătorul de cameră preliminară a admis cererea de prelungire a dreptului de circulaţie formulată de petentul Gliga Dorin Petru şi, în consecinţă, a dispus prelungirea dreptului de circulaţie al petentului pentru o perioadă de 30 de zile. Ultima decizie de acest fel a fost dată pe 9 octombrie 2023, conform datelor din dosarul consultat de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Instanța a respins plângerea formulată de Dorin Gliga

Pe 6 și 27 octombrie 2023, instanța a amânat pronunțarea în această cauză. Pe 7 noiembrie 2023,  Judecătoria Târgu-Mureș a respins ca nefondată plângerea formulată de către petentul Gliga Dorin Petru împotriva Ordonanţei de clasare din data de 24.04.2023 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș, emisă în dosarul penal cu nr. 1671/P/2023 cu privire la clasarea cauzei privind săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Aceasta a fost menținută prin Ordonanța nr. 59/II/2/2023 din 14.06.2023 a Prim-Procurorului al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş. Decizia este definitivă. Instanța l-a obligat pe petentul Gliga Dorin Petru la plata sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Articolul 340 din Noul Cod Penal, obiectul acestui dosar, se referă la plângerea împotriva soluţiilor de neurmărire sau netrimitere în judecată.

Persoana a cărei plângere împotriva soluţiei de clasare sau renunţare la urmărirea penală, dispusă prin ordonanţă sau rechizitoriu, a fost respinsă, poate face plângere, în termen de 20 de zile de la comunicare, la judecătorul de cameră preliminară de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă.

ADVERTISEMENT