News

Cum vei putea fi amendat dacă șofezi fără poliță RCA valabilă. Poliția testează aplicația care verifică automobilul într-o clipă

Poliția Română testează în prezent o aplicație creată pentru a-i depista în doar câteva secunde pe șoferii care circulă fără RCA (Asigurarea de Răspundere Civilă Auto).
23.05.2022 | 20:50
Cum vei putea fi amendat daca sofezi fara polita RCA valabila Politia testeaza aplicatia care verifica automobilul intro clipa
6,7 milioane de șoferi au circulat fără RCA la finalul anului 2021. Foto: facebook.com/www.politiaromana.ro
ADVERTISEMENT

La această soluție tehnică s-a ajuns pentru a-i determina pe șoferi să își cumpere celebra Asigurare de Răspundere Civilă Auto (RCA). Datele oficiale arată că în România, doar 70% dintre mașinile înmatriculate au RCA.

Milioane de șoferi circulă fără RCA

Pentru o imagine cât mai clară despre această problemă pe care autoritățile încearcă s-o combată, trebuie spus că la finalul anului 2021, parcul auto din țară avea peste 9,6 milioane de autovehicule înmatriculate.

ADVERTISEMENT

Câte dintre ele aveau RCA? Statisticile transmise de ASF și MAI sunt edificatoare: doar 6,7 milioane! În acest context, conducerea Biroului Asiguratorilor Auto din România (BAAR) a ajuns ideea dezvoltării unei aplicații care să-i descopere rapid pe șoferii fără RCA.

Mai departe, aplicația a fost propusă Poliției Române. Președintele BAAR, Mădălin Roșu, a oferit mai multe detalii despre acest subiect. „Aplicația a fost deja testată din perspectiva fotografierii numărului de înmatriculare.

ADVERTISEMENT

În câteva fracțiuni de secundă, aplicația interoghează baza de date AIDA și întoarce răspunsul. Așa se află dacă mașina este e asigurată sau nu. Apoi polițistul poate lua decizia.

Adică să oprească mașina și să verifice dacă într-adevăr are sau nu asigurare, pentru că se pot întâmpla cazuri în care mașina are asigurare, dar e făcută pe seria de șasiu.

ADVERTISEMENT

Și atunci, numărul de înmatriculare nu figurează, ci figurează șasiul. Se va rezolva în timp și acest aspect”, a declarat Mădălin Roșu pentru hotnews.ro.

Se pregătește îmbunătățirea aplicației

În prezent se lucrează la dezvoltarea aplicației pe partea de înregistrare video. Asta înseamnă că orice căutare va putea fi făcută și în timpul deplasării echipajului de la Brigada Rutieră.

ADVERTISEMENT

Acum, aplicația permite doar căutarea doar după fotografie. În acest context, folosirea aplicației va deveni operațională în acest an. Printre obiectivele BAAR se numără și conectarea aplicației cu baza de date a CNAIR. Practic, evitarea amenzii în cazul șoferilor fără RCA va fi aproape imposibilă.

Conform Legii 132/2017, șoferii fără Asigurarea de Răspundere Civilă Auto riscă amenzi între 1.000 lei și 2.000 de lei. În plus, ei riscă și reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului. Mai multe detalii despre modificarea și completarea acestei legi puteți citi aici.

 

 

 

ADVERTISEMENT