Life

Sofia Vicoveanca, copilărie marcată de drame. Cântăreața de muzică populară a suferit enorm

16.10.2020 | 12:21
Sofia Vicoveanca copilarie marcata de drame Cantareata de muzica populara a suferit enorm
Sofia Vicoveanca, copilărie marcată de drame. Cântăreața de muzică populară a suferit enorm. Sursa foto: Instagram.com
ADVERTISEMENT

Sofia Vicoveanca este una dintre cele mai apreciate și renumite cântărețe de muzică populară, mărturisind în urmă cu ceva timp că a avut parte de o copilărie marcată de drame și suferințe. Artista a fost nevoită să fugă din satul natal din Ucraina cu mama sa, Veronica, în timp ce tatăl a fost luat drept prizonier.

Copilăria cântăreței a fost marcată de sărăcie, neavând nicio fotografie cu ea de când era mică. Născută într-o familie din nordul Bucovinei, îndrăgita interpretă de muzică populară a fost nevoită să se descurce de mică, mai ales că la nici doi ani a plecat în coloana de refugiați alături de mama sa.

ADVERTISEMENT

Tatăl vedetei, Gheorghe Fusa, a căzut pradă armatei sovietice, după anexarea Bucovinei de Nord de către Uniunea Sovietică, artista reușind să-l revadă abia după foarte mulți ani. Revederea a fost una fericită, dar și dureroasă pentru că părintele ei era extrem de slăbit și schimbat.

Sofia Vicoveanca, dramă cumplită în copilărie. Prin ce a trecut interpreta

„Când m-am născut, tata era concentrat în armata română, iar mama, Veronica, se ocupa singură de gospodărie. Pe atunci, aveam o situație relativ bună, părinții mei dispunând, pe lângă pământ, de vaci și cai, de un magazin de mărunțișuri, în care se vindeau diverse produse, cum ar fi sarea sau chibriturile.

ADVERTISEMENT

Dar această situație n-a durat prea mult. O dată cu înaintarea frontului spre Bucovina, am plecat cu mama în coloana de refugiați. Nu împlinisem doi ani. Mama a îngropat bunurile cele mai de preț, m-a luat în brațe și a plecat pentru totdeauna de acasă!

Am ajuns la o rudă din partea mamei, în balta de la Bivolărie din Vicovu de Sus (județul Suceava). Aceasta ne-a primit cu brațele deschise. În lipsă de spațiu, am încropit în cămara casei o cămăruță, cu un pat și o sobă. Avea un gemuleț mic, prin care intra lumina soarelui.

ADVERTISEMENT

Acesta a fost «orizontul» în care am crescut. Eram atât de săraci, încât n-am nici măcar o fotografie cu mine și cu mama din acea perioadă. Nu știu cum arătam când eram mică! În plus, tata a căzut prizonier la ruși și n-am mai aflat nici o veste despre el mulți ani.

Prin sat, oamenii îi spuneau mamei «refugiata» sau «văduva». Toată lumea credea că tatăl meu murise în Rusia!”, a povestit Sofia Micu (nume primit după căsătoria cu ziaristul Victor Micu) în urmă cu ceva vreme într-un interviu pentru libertatea.ro.

ADVERTISEMENT

Solista de muzică populară a avut șansa să revină pe plaiurile natale din actuala Ucraina în timpul unui turneu. Avea 34 de ani când a văzut ce s-a ales de casa din Toporăuți în care a trăit aproape doi ani. Sofia Fusa, pe numele real, avea să regrete că i-a arătat mamei sale o crenguță de scoruș ruptă din curtea casei.

Sofia Vicoveanca a mărturisit că femeia s-a îmbolnăvit de dor, reușind să „supraviețuiască” datorită fiului artistei, care la vremea respectivă avea numai 4 ani. Cântăreața are multe amintiri dureroase din anii copilăriei, însă susține că a învățat foarte multe lucruri.

ADVERTISEMENT