News

Soldat ucrainean, bătut de un preot de la o biserică subordonată Moscovei. De la ce a pornit conflictul

Un soldat ucrainean a fost bătut de preotul și o parte dintre credincioșii dintr-o biserică ortodoxă, subordonată Patriarhiei Moscovei
02.04.2023 | 19:11
Soldat ucrainean batut de un preot de la o biserica subordonata Moscovei De la ce a pornit conflictul
Soldatul a fost bătut de preot și câțiva enoriași Sursa foto: Ukrainska Pravda
ADVERTISEMENT

Un preot și mai mulți credincioși au bătut un soldat ucrainean într-una dintre bisericile Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei (UOC-MP) din Hmelnîțkîi în dimineața zilei de 2 aprilie.

Soldat ucrainean, bătut de un preot de la o biserică subordonată Moscovei

Viktor Burlik, deputat al Consiliului regiunii Hmelnîțkîi, a declarat portalului local de știri Vsim: “Îl putem vedea pe video pe soldatul Artur Ananiev, care, în calitate de voluntar, a mers pe front ca parte a Batalionului 19 de pușcași de la începutul războiului pe scară largă. El a suferit o contuzie și o leziune cerebrală”.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Burlik, soldatul a intrat în biserică și i-a întrebat pe oameni “câți oameni trebuie să mai fie uciși pentru ca voi să nu mai mergeți la Patriarhia Moscovei?”, relatează Ukrainska Pravda.

”Sunt dezgustat că în orașul meu natal, Musora este acoperită de Patriarhia Moscovei, când în toată țara ofițerii de poliție deschid dosare de înaltă trădare împotriva preoților moscoviți. Sunt arătate și fețele enoriașilor, toți au privit cum au torturat un militar care a apărat Ucraina și și-a riscat viața”, a mai scris Burlik pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Poliția a deschis un dosar împotriva preotului și a soldatului. Potrivit poliției, un soldat aflat în biserică “a aruncat Evanghelia de pe masă pe podea, a avut un conflict verbal cu preotul care citea liturghia de rugăciune”. Martorii oculari au declarat jurnaliștilor locali că, în opinia lor, soldatul este inițiatorul conflictului. Poliția nu a făcut încă publice detalii legate de anchetă.

Starețul mănăstirii ortodoxe Lavra Pecerska din Kiev, acuzat de poziție pro-rusă

Anchetatorii ucraineni au percheziționat locuința unui lider al Bisericii Ortodoxe din Kiev, acuzat că justifică agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei. Mitropolitul Pavel Lebed conduce Lavra Pecerska din Kiev, cea mai importantă mănăstire din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Procurorii de la Kiev spun că acesta este suspectat de incitare la ură națională și religioasă. Kievul a încercat să îl evacueze pe el și pe adepții săi din mănăstire. O declarație a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), pe serviciul de mesagerie Telegram, afirmă că Mitropolitul Pavel este suspectat de “încălcarea egalității cetățenilor” pe baza legăturilor lor rasiale, naționale și religioase.

În declarație se spune că acesta “a insultat în mod repetat sentimentele religioase ale ucrainenilor”, a “umilit” alte grupuri religioase și “a încercat să creeze atitudini ostile față de acestea”.

ADVERTISEMENT

“De asemenea, a făcut declarații care au justificat sau negat acțiunile statului agresor”, precizează SBU. Acesta a postat pe YouTube înregistrări despre care susține că sunt interceptări telefonice ale Mitropolitului Pavel, relatează BBC.

ADVERTISEMENT