După ce o profesoară de la Liceul „Ion Creangă” din București a fost atacată cu cuțitul de către un elev de clasa a X-a, în spațiul public s-a discutat despre soluțiile optime privind combaterea violenței în școli. În dezbatere intervin și parlamentarii AUR printr-un proiect de lege prin care propun instalarea de echipamente de scanare la intrarea în școli, similare celor din aeroporturi sau din instituțiile de prim rang din România, precum Palatul Parlamentului, Guvern sau Administrația Prezidențială.
În esență, George Simion și ceilalți parlamentari AUR vor să lase elevii turbulenți fără armele sau „muniția” pe care ar putea să le folosească în comiterea unor acte violente împotriva colegilor lor sau cadrelor didactice. Este propusă modificarea Legii 35/2007 privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ astfel încât să fie permisă „instalarea de sisteme de detectare a substanțelor, armelor, explozibililor sau materialelor de orice natură care pot provoca o pagubă.”
Este vorba aparate cu raze X, detectoarele de metale sau de explozibili folosite pe aeroporturi sau în instituțiile publice în care măsurile de siguranță sunt foarte ridicate. Școlile vor fi astfel încadrate în categoria obiectivelor cu risc major, iar toți elevii vor trebui să-și golească buzunarele, iar bagajele să le fie scanate la intrarea în școală.
Instalarea acestei aparaturi nu se va face automat în toate școlile fiind doar o posibilitate care stă la îndemâna consiliului profesoral din respectiva unitate de învățământ. Acesta poate întocmi un raport privind situația din școală pe care ar urma să-l înmâneze inspectoratului județean de poliție. În cazul aprobării raportului de către poliție, fondurile necesare urmează să fie alocate de către consiliul local.
Însă în anumite situații, instalarea ar urma să fie obligatorie, anume „când la nivelul unității de învățământ sunt înregistrate cel puțin trei sesizări în legătură cu săvârșirea unor fapte care adus atingere siguranței din interiorul unității de învățământ sau cu existența unui risc ca asemenea fapte să fie săvârșite.”
De asemenea, sistemele de detectare ar urma să fie instalate în mod obligatoriu în școlile în care a fost săvârșită cu intenție sau praeterintenție (situația în care consecințele unei infracțiuni sunt mai grave decât cele preconizate inițial de către autor) o infracțiune contra integrității corporale sau sănătății, contra libertății, contra libertății și integrității sexuale.
Proiectul nu detaliază procedurile de verificare la care ar urma să fie supuși elevii și care vor fi obiectele cu care aceștia nu vor putea intra în școală, problemă care se anunță destul de spinoasă. De exemplu, compasul dintr-o trusă de geometrie este un obiect care poate produce răni prin înțepare dar, în același timp, poate fi un instrument indispensabil procesului didactic.
În fine, o altă prevedere se referă la instituirea posibilității ca poliția locală să fie prezentă permanent în unitățile de învățământ, în funcție de numărul de elevi din fiecare școală. În cadrul polițiilor locale se va înființa un Birou de Siguranță Școlară în care vor activa polițiștii puși să patruleze prin școli. Nu este precizat un număr minim de elevi pentru ca într-o școală să fie prezenți constant polițiștii locali.
Propunerea legislativă a AUR a fost înregistrată în aceeași zi în care Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a prezentat public propunerile făcute de către cadrele didactice privind creșterea gradului de siguranță în școli, printre acestea fiind: reinstituirea posibilității exmatriculării elevilor, crearea posturilor de consilier școlar, amendarea părinților pentru unele fapte comise de către copiii lor în școală, acordarea dreptului paznicilor unităților de învățământ de a-i controla pe elevi în ghiozdane, instalarea de camere video în fiecare sală de clasă și interzicerea utilizării telefoanelor mobile de către elevi pe durata cursurilor.