News

Când trebuie să-și primească banii angajații aflați în șomaj tehnic. Procedurile de urmat

Actuala pandemie, care a prelungit starea de alertă, provoacă restricționarea unor activități, producând intrarea în șomaj tehnic a mai multor angajați. Iată cum pot persoanele afectate să intre în posesia drepturilor.
29.01.2022 | 14:03
Cand trebuie sasi primeasca banii angajatii aflati in somaj tehnic Procedurile de urmat
ADVERTISEMENT

Pentru diminuarea impactului negativ produs de pandemie asupra pieții muncii, guvernul Ciucă a reintrodus măsurile de protecție socială a angajaților și a altor categorii profesionale – ”șomajul tehnic decontat”.

Potrivit avocatnet.ro, ordonanța nr. 2/2022 stabilește când trebuie să ajungă banii la angajații în șomaj tehnic și cât ar trebui să dureze până ca agențiile de muncă să trimită la rândul lor banii angajatorilor.

ADVERTISEMENT

Cum afli de la angajator când au intrat banii de șomaj

Față de anul precedent, a fost redefinită situația în care angajatorii pot suspenda contractele individuale de muncă și pot cere decontarea sumelor acordate salariaților. În prezent este inclusă și situația în care activitatea este redusă temporar.

În acest context, salariații care au în această perioadă contractele individuale de muncă suspendate pot afla data la care angajatorul lor a primit banii de la agenția pentru ocuparea forței de muncă și cum se pot asigura că îi vor primi în termenul de trei zile lucrătoare.

ADVERTISEMENT

”Începând cu prima zi a lunii februarie, angajatorii pot transmite, prin poștă electronică, cererea însoțită de documentele prevăzute de art. 2 alin (1) din OUG 2/2022 (declarație pe propria răspundere și lista persoanelor care urmează să beneficieze de această indemnizație), iar în cel mult 15 zile din momentul depunerii, agențiile pentru ocuparea forței de muncă vor transfera sumele solicitate”, susține Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă, potrivit sursei citate.

La ce termeni trebuie să fie atent angajatul

Conform avocatnet.ro, este important să se facă distincția între termenul de 15 zile prevăzut de art. 3 alin (2), acestea fiind zile calendaristice, și cel prevăzut de art. 3 alin (3) din ordonanță, aici fiind vorba de trei zile lucrătoare.

ADVERTISEMENT

”De asemenea, nu putem aprecia că salariatul beneficiar are acces la aceste informații, în primul rând pentru nu există o obligație a angajatorului sau a agenției de a-i comunica data la care documentele au fost transmise și nici data efectuării transferului, acesta fiind obligat să prezume buna-credință a celor două părți, angajator și agenția competentă teritorial”, a conchis consilierul juridic citat.

Mergând pe buna-credință a părților, de menționat ar fi și ideea că angajatorul nu cheltuie din buzunarul lui, sumele venind de la bugetul asigurărilor de șomaj. În plus, intrarea în posesie a banilor poate fi întârziată din motive care țin doar de instituțiile bancare implicate în tranzacție.

ADVERTISEMENT