News

Sondaj CURS. Românii au cea mai mare încredere în Ciolacu și Biserică. Cei mai mulți ar vota cu PSD

Un sondaj CURS a scos la iveală faptul că Marcel Ciolacu este personalitatea politică în care românii au cea mai multă încredere. Totodată, PSD și Biserica ar reprezenta cea mai mare credibilitate pentru români.
21.12.2021 | 21:17
Sondaj CURS Romanii au cea mai mare incredere in Ciolacu si Biserica Cei mai multi ar vota cu PSD
ADVERTISEMENT

Sondajul CURS a fost realizat în perioada 13 – 17 decembrie, 2021, iar la acesta au luat parte persoane de și peste 18 ani, din municipiul București.

Participanții au trebuit să răspundă la mai multe întrebări, printre care: ”Câte încredere aveți în următoarele personalități politice?/Câtă încredere aveți în următoarele instituții?/Cu ce partid ați vota dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare?”

ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă, a doua personalitate politică de încredere pentru români

La prima întrebare, 27% dintre respondenți au bifat liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, după care 22% premierul Nicolae Ciucă, după aceștia 20% președintele Klaus Iohannis, 16% liderul AUR, George Simion, se arată în sondajul CURS.

Marcel Ciolacu, cea mai de încredere personalitate politica pentru români. Sursa foto: Sondaj CURS
Marcel Ciolacu, cea mai de încredere personalitate politica pentru români. Sursa foto: Sondaj CURS

 

BNR, printre instituțiile de încredere pentru români

La a doua întrebare, referitoare la încrederea în instituții, participanții la sondaj au ales Biserica, în proporție de 64%, Armata în proporție de 63%, Pompierii 61% , după care Primăria, într-un procent de 42%.

ADVERTISEMENT

Într-un astfel de top se regăsește și Banca Națională a României. BNR se clasează pe locul 5 în clasamentul instituțiilor în care românii au cea mai mare încredere.

Românii au cea mai multă încredere în Biserică.
Românii au cea mai multă încredere în Biserică. Sursa foto: Sondaj Curs

 

Întrebați și despre alegerile parlamentare, respondenții au precizat, într-un procent de 38% că ar vota cu PSD, după care 19 % cu PNL, iar 13% cu AUR.

ADVERTISEMENT
Un sondaj CURS arată că românii ar vota cel mai mult cu PSD
Un sondaj CURS arată că românii ar vota cel mai mult cu PSD. Sursa foto: Sondaj Curs

 

Bucureștenii, nemulțumiți de activitatea lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei

Participanții au mai răspuns și la o întrebare legată de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan: ”Cum apreciați activitatea primarului general Nicușor Dan de când a fost ales?”.  Cei mai mulți au catalogat-o drept ”proastă”.

Bucureștenii , nemulțumiți de activitatea lui Nicușor Dan.
Bucureștenii , nemulțumiți de activitatea lui Nicușor Dan. Sursa foto: Sondaj Curs

 

De altfel, 79% dintre români consideră, conform sondajului, că România se îndreaptă către o într-o direcție greșită. Alți 71% manifestă o îngrijorare mare față de creșterea prețurilor la alimente.

ADVERTISEMENT

De asemenea, 59% își fac griji în legătură și cu prețurile de la energie, mai ales la electricitate, 53% la gaze, iar 43% față de tulpina sud-africană, Omicron.

Mai puțini, 38% sunt îngrijorați de situația politică din țară. Marja maximă de eroare a sondajului este de  +/-3% la cu un nivel de încredere de 95%.

Metoda de realizare a sondajului a fost CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), iar datele s-au validat în raport cu cele ale Institutului Național de Statistică (INS).

ADVERTISEMENT