Sondaj INSCOP: PSD conduce detașat în intențiile de vot ale românilor. Dacă la ora actuală ar avea loc alegeri parlamentare în România, social-democrații ar obține 30,2 la sută din voturile oamenilor.
Pe locul doi în preferințele cetățenilor s-ar clasa PNL, cu 20,1 la sută. La mică distanță se află partidul condus de George Simion, AUR, care ar fi ales de 19,5 la sută dintre respondenți, potrivit sondajului efectuat de INSCOP la comanda News.ro.
USR ar obține 11,9 la sută dintre voturile românilor. Analizând locurile cinci și șase, observăm că românii ar schimba peisajul din Parlament. Surpriza de proporții vine din partea partidului Dianei Șoșoacă.
Formațiunea politică SOS ar obține 5,2 la sută dintre voturi, intrând în Parlament. UDMR, aflat pe locul șase, nu ar trece pragul. Doar 4,9 la sută dintre respondenți au spus că ar alege UDMR. De altfel, 2 la sută au votat Pro România.
În ceea ce privește prezența la vot, pe o scară de la 1 la 10, 48 la sută dintre cei intervievați au ales „10”, spunând că vor merge cu siguranță la vot. 20 la sută dintre români au spus că sigur nu vor merge la vot, în timp ce ceilalți respondenți au ales alte variante.
De asemenea, 66,7 la sută dintre cei chestionați sunt de părere că România se îndreaptă într-o direcție greșită. 25,1 la sută dintre români sunt optimiști și cred că țara urmează o direcție bună, în timp ce 8,2 la sută nu știu sau nu au răspuns.
„Manifestă optimism în ceea ce priveşte direcţia în care se îndreaptă lucrurile în România mai ales tinerii pănă în 30 de ani, persoanele cu studii superioare, inactivii pasivi, persoanele cu venituri ridicate şi foarte ridicate”, arată INSCOP.
Sursa citată precizează că datele au fost obținute în perioada 20 – 27 noiembrie 2023, prin chestionare realizate prin intermediul interviurilor telefonice. Au fost intervievate 1.100 de persoane.
„Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane. Reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%”, arată News.ro.