News

Sondaj INSCOP. Partidele pe care le-ar vota românii la alegerile parlamentare. AUR, la mică diferență de PNL

Sondaj INSCOP. Partidele care sunt în topul preferințelor românilor. Pe ce loc se clasează Alianța pentru Unirea Românilor
06.11.2023 | 10:47
Sondaj INSCOP Partidele pe care lear vota romanii la alegerile parlamentare AUR la mica diferenta de PNL
Sondaj INSCOP. Partidele pe care le-ar vota românii. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Sondaj INSCOP. Partidele pe care le-ar vota românii la alegerile parlamentare. Rezultatele arată că jumătate dintre respondenți ar merge să voteze dacă mâine ar fi alegeri parlamentare, conform sondajului INSCOP realizat la cererea News.ro.

Sondaj INSCOP. Partidele pe care le-ar vota românii la alegerile parlamentare

Astfel, pe o scară de la 1 la 10, 1 însemnând că „sigur nu merg la vot”, iar 10 „sigur merg la vot”, 50,3 % dintre cei chestionați au ales 10. 19,7 % dintre aceștia au optat pentru 1, arată sondajul INSCOP.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește preferințele românilor pentru partide, indiferent dacă vin sau nu vin la vot, pe primul loc se clasează social-democrații cu 29,5%. Pe al doilea loc se află AUR cu 22,4 la sută, iar a treia poziție din clasament esste ocupată de PNL, cu 18,4 %.

Dintre cei care au specificat că ar merge cu siguranță la vot, 28,7% au ales PSD. Însă, situația se schimbă, aici clasându-se pe al doilea loc PNL, cu 18.9%. Cu toate acestea, observăm că diferența nu este mare față de AUR (18.6%).

ADVERTISEMENT

USR se află pe cea de-a patra poziție din clasament, cu 14.6% din totalul voturilor. Totuși, se înregistrează o creștere față de septembrie 2023, când 12 la dută dintre alegători ar fi votat USR. UDMR a obținut 4,9 % din totalul voturilor.

”Principalele trei partide sunt într-un uşor regres al intenţiei de vot”

Partidul Dianei Șoșoacă, SOS, ar fi ales de 4 la sută dintre români, fiind urmat de PRO România, care a obținut 3,2 la sută. Partidul Verde a fost votat de 2,3 % dintre cei chestionați, PMP de 1,7%, iar Forța Dreptei de 0,6%.

ADVERTISEMENT

”Principalele trei partide, PSD, PNL şi AUR sunt într-un uşor regres al intenţiei de vot comparativ cu luna precedentă. Doar USR şi SOS România înregistrează creşteri uşoare.

Constatăm în ultimele luni o aşezare a PSD în intervalul 28-30%. AUR oscilează în intervalul 18-22%, iar PNL în intervalul 18-20%. AUR pare să îşi fi încetinit tendinţa de creştere, stabilizându-şi scorul în jurul procentului de 20%”, a transmis directorul INSCOP Research, Remus Ştefureac, pentru News.ro.

ADVERTISEMENT

Conform sondajului, 68.6 % dintre respondenți cred că lucrurile merg într-o direcție greșită în România, față de luna septembrie când 69,5 % aveau această opinie. 23.4 % consideră că societatea românescă se îndreaptă într-o direcție bună, faţă de 21.1% în septembrie 2023. 8 % nu au dorit să răspundă sau nu au știut ce răspuns să ofere.

 

ADVERTISEMENT