News

Sondaje contradictorii privind unirea Moldovei cu România. Ponderea unioniștilor rămâne un mister pentru sociologi

Pentru prima dată, un sondaj de opinie arată că numărul susținătorilor din România ai unirii cu Moldova a coborât sub jumătate din populație.
05.05.2023 | 15:48
Sondaje contradictorii privind unirea Moldovei cu Romania Ponderea unionistilor ramane un mister pentru sociologi
Sondajele de opinie privind unirea au variații mari în privința rezultatelor/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un sondaj Avangarde publicat joi indică pentru prima dată că românii nu ar agrea unirea cu Republica Moldova, la un an diferență de o altă cercetare sociologică ce arăta că aproape trei sferturi dintre români ar fi unioniști. Subiectul unirii dintre cele două țări românești a produs rezultate contradictorii și peste Prut, lucru care ridică semne de întrebare asupra exactității acestor sondaje.

Diferențe mari între sondaje realizate aproape simultan

Potrivit rezultatelor publicate de Avangarde, la întrebarea „Din punctul dumneavoastră de vedere, la un moment dat, în viitor, România ar trebui să se unească cu Republica Moldova?”, 54% dintre intervievați au răspuns negativ, 33% sunt susținători ai unirii, iar 13% fie nu au răspuns, fie nu au putut să se pronunțe pe acest subiect. Sondajul a fost realizat telefonic, pe un eșantion de 850 de persoane, cu o marjă de eroare de ±3,4%.

ADVERTISEMENT

Rezultatele sunt de-a dreptul uluitoare dacă le comparăm cu cele ale unei cercetări sociologice realizate de INSCOP Research și publicate pe 31 ianuarie 2022. Atunci 74,5% dintre respondenți erau favorabili unirii româno-moldovene, împotrivă erau doar 21,1%, iar 4,3% – nu știu sau nu răspund. Ce-i drept, între timp a survenit războiul ruso-ucrainean și problemele pe care acesta le-a generat pentru Republica Moldova.

Cifrele prezentate de INSCOP în 2022 erau foarte apropriate de rezultatele obținute de Biroul de Cercetări Sociale care, în decembrie 2018, anunța că 74% dintre români erau unioniști, iar 15% se opuneau unirii. Doar procentajul celor indeciși pe acest subiect era mai mai mare, de 11%. Straniu este că rezultatele erau publicate la circa două săptămâni după un alt sondaj Avangarde potrivit căruia proporția unioniștilor era considerabil mai mică, de numai 59%. Împotrivă se pronunțau 27%, iar non-răspunsurile însumau 14%.

ADVERTISEMENT

O diferență de 15% între două sondaje realizate la două săptămâni distanță, fără să aibă loc în acest interval vreun eveniment politic notabil în relațiile dintre cele două state, nu poate fi explicată prin marja de eroare, astfel că una dintre cele case de sondare a opiniei publice a prezentat date vădit eronate. Astfel Avangarde a prezentat date care sugerează un sprijin mult mai slab pentru unionism decât BCS și INSCOP.

Acesta din urmă a realizat și în 2015 un sondaj pe această temă, numai că întrebarea era formulată puțin altfel. Cei intervievați au fost întrebați dacă ar fi de acord cu unirea dintre România și Moldova până în 2018, an în care s-a celebrat un secol de la Marea Unire. Chiar și puși în fața unui termen atât de scurt, 67,9% dintre respondenți au susținut unirea, 14,8% s-au opus, iar procentajul non-răspunsurilor a fost de 17,3%.

ADVERTISEMENT

Unioniștii moldoveni, greu de numărat

Și relevanța sondajelor făcute în Republica Moldova ridică semne de întrebare. Acestea se confruntă în primul rând cu dificultăți de ordin metodologic întrucât unele cercetări nu inclus în eșantion respondenți din Transnistria și Găgăuzia și nici din diaspora. Numărul unioniștilor ar fi mai mic în cele două regiuni ale Moldovei, dar mai mare în rândul moldovenilor stabiliți în străinătate.

Ca și în România, și în Moldova sondajele pe tema unirii dau rezultatele în funcție de cine le face, cu precizarea că cercetările sociologice de peste Prut includ această întrebare în chestionare cu o frecvență mult mai mare decât în România. De exemplu, nu mai puțin de trei sondaje au fost publicate în aceeași perioadă, aprilie 2021, iar rezultatele variau considerabil.

ADVERTISEMENT

Un sondaj CSB-AXA evalua numărul unioniștilor la 34,2%, pe când rezultatele obținute de iData indica proporția acestora printre moldoveni la aproximativ 40%. Cel de-al treilea sondaj, realizat de către IMAS, un institut din România, publica, tot în aprilie 2021, rezultate potrivit cărora jumătate dintre moldoveni și-ar dori unirea cu România.

Însă acest sondaj nu este singurul care prezintă mișcarea unionistă ca un curent majoritar în Moldova. În 2014, Centrul Român de Studii și Strategii prezenta un sondaj în care ponderea partizanilor unirii era de nu mai puțin de 52%, ce-i drept fără rezultate din Transnistria și Găgăuzia. Asta în condițiile în care, cu patru ani mai devreme, ponderea unioniștilor era de numai 3%, potrivit CBS-AXA. Mai recent, un sondaj publicat în decembrie 2022 de către Institutul de Politici Publice de la Chișinău indica proporția susținătorilor unirii la 35%.

Ce-i drept, în ultimul deceniu se constată o tendință de creștere a susținătorilor unirii în Republica Moldova, indiferent de casa de sondare. De la 3% în noiembrie 2010 la 34,4% în februarie 2022, potrivit cercetărilor CBS-AXA, ceea ce reprezintă o creștere notabilă pentru un interval cu puțin mai lung de un deceniu. Un trend crescător se înregistrează și în sondajele făcute mai recent de iData. Astfel, variația a fost de la 30,7% în august 2020 la la 41,2% în octombrie 2021, cu un vârf de 43,9% în februarie 2021.

ADVERTISEMENT
Tags: