News

Sorin Cîmpeanu deplânge calitatea actului educațional: “E greu de crezut că vom putea recupera tot”

06.02.2021 | 22:45
Sorin Cîmpeanu deplânge calitatea actului educațional: “E greu de crezut că vom putea recupera tot”
Sorin Cîmpeanu deplânge calitatea actului educațional: “E greu de crezut ca vom putea recupera tot”. Foto: ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO via hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministrul Educaţiei a admis că a scăzut foarte mult calitatea actului educaţional în România. Sorin Cîmpeanu spune că predarea online generează pierderi şi că este greu de crezut că se vor putea recupera toate aceste pierderi.

Potrivit ministrului, chiar dacă se va încerca să se recupereze “cât mai eficient şi cât mai mult”, este nevoie de prezenţă fizică, deoarece nu se poate recupera în online ce s-a pierdut în online.

ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu a vorbit despre programul de acțiuni remediale inițiat de Ministerul Educației care va trebui să acopere un volum de pierderi neuniforme de la școală la școală sau de la oraș la sat.

Calitatea actului educaţional a scăzut foarte mult

“Da, cu siguranţă calitatea actului educaţional a scăzut foarte mult şi nu numai în România. A scăzut din motive structurale, predarea online în sine generează pierderi; şi din motive circumstanţiale, cum ar fi: acces dificil la internet, acces dificil la echipamente şi astfel de lucruri circumstanţiale. Ambele categorii de cauze au generat pierderi foarte mari, pierderi care vor trebui să fie recuperate în cea mai puternică măsură cu putinţă.

ADVERTISEMENT

De aceea am iniţiat acel program de acţiuni remediale, pe care îl vom monitoriza îndeaproape, pentru că aceste ore remediale, pentru care am creat cadrul legal şi am identificat sursele financiare, să-şi producă efectele, în sensul recuperării acestor pierderi, care nu sunt contestate, sunt mari şi foarte mari. Ele sunt neuniforme, mai mari într-o zonă, mai mici într-o altă zonă. Sunt diferenţe între şcoli, sunt diferenţă între clasă şi sunt diferenţe între elevi”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Realitatea Plus.

Ministrul a subliniat că pentru se putea recupera “cât mai eficient şi cât mai mult”, în acest proces de recuperare este nevoie de prezenţa fizică, deoarece nu se poate recupera în online ce s-a pierdut tocmai în online.

“Am insistat foarte mult încă de la preluarea mandatului pe interesul major al Ministerului Educaţiei pentru deschiderea şcolilor în format fizic, fără a neglija starea de sănătate. Am insistat pentru dreptul la educaţie alături de dreptul la sănătate. Am insistat pentru echilibru între articolul 32 şi 34 din Constituţie (…) Pentru a recupera pierderile suferite de predarea online e nevoie de prezenţă fizică.

ADVERTISEMENT

Cred că suntem de acord cu toţii că dacă ai pierdut ceva din cauză de online, nu are rost să încerci să recuperezi acel ceva pierdut tot în online. Deci de asta este un motiv în plus pentru prezenţa fizică în şcoli”, a insistat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a explicat și de ce s-a luat decizia ca grădinițele și învățământul primar să fie deschise, indiferent de scenariul în care se încadrează localitatea respectivă.

“Gândiţi-vă că sunt 168.000 de elevi în clasa pregătitoare şi tot atâţia în clasa I şi că jumătate din alfabet a fost învăţat cu dificultate. Deci să plecăm cu începutul. Nu-şi doreşte nimeni ca şi cea de a doua jumătate a alfabetului să fie învăţată tot online sau să fie neînvăţată, pentru că e dificil să înveţi un copil să facă literele în online.

ADVERTISEMENT

De aceea, grădiniţele şi învăţământul primar, inclusiv clasa pregătitoare sunt deschise, vor fi deschise în oricare scenariu: verde, galben sau roşu, sub unu la mie, între unu şi trei la mie, peste trei la mie, dar nu mai mult de şase la mie, pentru că atunci intră toată localitatea în carantină”, a completat ministrul.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri