News

Câți elevi și profesori s-au infectat cu Sars-CoV-2 în ultima perioadă. Sorin Cîmpeanu: „Aşteptăm ziua de joi”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri că în România există 27.000 de elevi și 7.000 de angajați din sistemul de învățământ care au contractat Sars-CoV-2.
02.02.2022 | 17:21
Cati elevi si profesori sau infectat cu SarsCoV2 in ultima perioada Sorin Cimpeanu Asteptam ziua de joi
ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu a prezentat ultimele cifre în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Palatul Victoria. Așadar, conform ultimelor informații oficiale, în România există 27.000 de elevi şi peste 7.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ infectaţi cu virusul SARS-CoV-2.

”Ultimele raportări arătau că sunt 27.000 de elevi infectaţi şi sunt peste 7.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ. Deci era vorba de un procent de sub 1% din perspectiva copiilor şi era un procent de aproape 3% din perspectiva angajaţilor din învăţământ”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

În dialogul cu jurnaliștii, ministrul Educației a subliniat că în prezent nu este necesară o revizuire a regulii conform căreia clasele trec în sistem online la apariţia a trei cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

Ce crede Sorin Cîmpeanu despre apariția unui focar

În acest sens, Sorin Cîmpeanu s-a referit la situația din Franța, țară în care nu se trece în online ”nici măcar la apariţia unui număr de şapte, opt sau zece elevi infectaţi” în aceeaşi clasă.

ADVERTISEMENT

”În România, pe baza unor considerente epidemiologice ce ţin de rata de vaccinare, ce ţin de nivelul de respectare a regulilor, ce ţin de mai mulţi factori, s-a decis că, totuşi, este o măsură necesară, cu atât mai mult cu cât definiţia unui focar se referă exact la apariţia a trei cazuri”, a mai spus Cîmpeanu.

Astfel, dacă există trei cazuri în aceeaşi clasă, ele pot fi asimilate unui focar. Ministrul a indicat că odată ce este semnalată apariția focarului, este ”firesc să suspendăm activitatea”.

ADVERTISEMENT

La această decizie s-a ajuns după consultările cu reprezentanții Ministerului Sănătăţii. Altfel, cel care conduce Ministerul Educației a precizat că ziua de joi este ziua de referinţă pentru modul de desfăşurare a cursurilor în săptămâna ce urmează.

Sorin Cîmpeanu așteaptă ziua de joi

”Ziua de joi este ziua de referinţă din perspectiva numărului de paturi ocupate din paturile destinate pacienţilor cu COVID. Această situaţie este făcută publică de către Ministerul Sănătăţii şi generează modul de funcţionare pentru întreaga săptămâna viitoare.

ADVERTISEMENT

Aşteptăm şi noi ziua de joi pentru a vedea dacă vreun judeţ din România a atins pragul de 75%. Dacă se va întâmpla acest lucru, atunci şcolile şi grădiniţele din acel judeţ vor intra în sistem online, din păcate, până când rata de ocupare a paturilor va ajunge, subliniez, la 70%, nu la 75%.

Dar aşteptăm ziua de mâine, să vedem dacă este vreun judeţ în această situaţie.” Mai departe, Câmpeanu a anunţat că miercuri dimineaţă a fost transmisă la IGSU repartizarea pe inspectorate şcolare judeţe pentru 18,5 milioane de teste de salivă.

Nu este luată în calcul renunțarea la testele de salivă

Ele completează rezerva existentă deja în şcoli. În același context, ministrul a reliefat că aceste teste de salivă au o precizie de 66%. La această concluzie s-a ajuns în condiţiile în care au fost confirmate, prin testare PCR, 2.000 de teste din 3.000.

Totodată, Sorin Cîmpeanu a declarat că nu știe nimic despre posibila renunţare la utilizarea testelor de salivă. El a amintit că testele cu exudat nazal sau faringian au fost utilizate doar în proporţie de 2%: ”Nu am această informaţie a ipotezei de renunţare la testare.

Eu ştiu că a fost o solicitare din partea elevilor, părinţilor, profesorilor, a întregului sistem – aceea de testare. În ipoteza în care s-ar renunţa la testare pe bază de salivă, vă întreb cu ce ar putea fi înlocuită pentru a asigura starea de siguranţă sanitară în şcoli?”

 

ADVERTISEMENT