News

Peste 10 milioane de teste de salivă ajung în școli săptămâna viitoare. Când vor putea fi folosite de beneficiari

Ambalate în kituri individuale sau de câte două, testele au ajuns în depozitele inspectoratelor școlare, iar marți vor fi distribuite școlilor. Până acum au fost livrate în şcoli 14,5 milioane de teste.
23.01.2022 | 17:37
Peste 10 milioane de teste de saliva ajung in scoli saptamana viitoare Cand vor putea fi folosite de beneficiari
ADVERTISEMENT

Potrivit Ministerului Educației, 10.540.000 de teste rapide destinate preșcolarilor, elevilor și personalului din învățământ ajung în acest weekend în depozitele inspectoratelor școlare.

Testele de salivă sunt ambalate în kituri individuale sau de câte două.

Peste 10 milioane de teste de salivă ajung în școli săptămâna viitoare. Când vor putea fi folosite

„Marți acestea vor fi distribuite beneficiarilor, urmând a fi utilizate de îndată. În consecință, prima testare din săptămâna viitoare se va putea realiza marți sau miercuri”, au transmis, duminică, reprezentanții Ministerului Educației într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Vineri, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că zece milioane de teste de salivă pentru detectarea Covid-19 vor ajunge în școli săptămâna viitoare.

„Până la începutul săptămânii viitoare, vor fi livrate în şcoli 10 milioane de teste pentru preşcolari, elevi şi angajaţi din învăţământ.

ADVERTISEMENT

Ministerul Educaţiei, la solicitarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, a transmis repartizarea pe judeţe pentru primul lot de teste rapide pe bază de salivă (10 milioane de teste) pentru a putea fi utilizate începând de săptămâna viitoare, cea de-a doua săptămână a semestrului doi.

Apreciem deblocarea procesului de achiziţie a testelor, atât de necesare pentru funcţionarea în condiţii de siguranţă sanitară a şcolilor şi grădiniţelor”, a declarat ministrul educației.

ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că, până acum, au fost livrate în şcoli 14,5 milioane de teste.

Șeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, a explicat că dacă testul de salivă arată un caz pozitiv sau dacă copilul este simptomatic și testul de salivă este negativ, urmează un test PCR obligatoriu, pentru a depista dacă într-adevăr copilul este negativ, fiind simptomatic, sau pentru a confirma testul pozitiv.

Imediat după vacanța de Crăciun, încă din prima săptămână a semestrului al doilea, livrarea testelor de salivă în școli a fost blocată. Una dintre firmele participante la licitație a contestat în instanță achiziția. CNSC a respins contestația.

ADVERTISEMENT

IGSU a făcut anunțul făcând referire și la Acordul-cadru care prevede achiziția totală a 18.500.000 de teste rapide de salivă, în următoarea perioadă.

“Astăzi, 21.01.2022, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a invitat, la sediul instituției, cei patru promitenți furnizori în vederea încheierii contractelor subsecvente pentru furnizarea a 18.500.000 bucăți ‘Teste rapide pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă’.

Dintre cele patru contracte subsecvente, trei au fost semnate astăzi de ambele părți, urmând ca cel de-al patrulea să fie semnat în data de 22.01.2021″, a informat IGSU.

ADVERTISEMENT